Šoping groznica "hara" Amerikom

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) je šoping groznica "Crni petak" (Black Friday), dan nakon nacionalnog praznika Dana zahvalnosti, odnosno dana kada nastupaju i velika sniženja u kupovini.

Svijet 24.11.2017 | 19:15
Šoping groznica "hara" Amerikom
"Crni petak" u SAD-u poseban dan u godini kada većina stanovništva obavlja prazničnu, ali i svakodnevnu kupovinu budući da su popusti veliki, čak i do 90 odsto. Stoga nije čudo vidjeti ljude u redovima kako još od ponoći čekaju ispred ulaza u trgovine.

Melvin iz Massachussetsa pred trgovinom je kampovao satima. Obroke su mu donosili članovi porodice. Kaže da mu nije teško satima čekati kako bi kupio 50-inčni televizor vrijedan 500 dolara za samo 180 dolara.



Nije čudo što su trgovine pune. Snažno tržište rada, rast cijena nekretnina i rekordi u trgovini dionicama - sve to ove je godine popravilo raspoloženje potrošača, iako su neki ostali i kratkih rukava jer su prekasno došli.

Prodaja putem interneta u dva dana skočila je za 17 posto. Gužve su znatno veće nego prethodne dvije godine - sve u skladu s procjenama o rastu američke maloprodaje.

Neki su, poput vlasnika trgovine namještaja u Houstonu, odlučili pomoći ugroženima. Jim je tako održao zabavu za beskućnike koje je za sobom ostavio uragan Harvey.



"Meksička hrana, hot-dogovi, hamburgeri, pizze - sve je tu, čak i ako djeca traže nešto neuobičajeno", kaže.

Ovo je prva godina da je trgovina preko interneta nadmašila onu običnu. Zatvara se triput više malih trgovina nego prije dvije godine. Ni "crni petak" više nije ono što je bio.

 (Agencije) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Rafa

24.11.2017 18:44

Imamo mi redovno crni petak. Takva nam je politika Države. Bolji smo od Amerike oni imju samo jedan u godini.

ODGOVORITE
Name

re

25.11.2017 07:51

Kod nas je svaki dan PETAK.

Name

Ultra

24.11.2017 20:55

Eto ljudima uglavljuju pametne TV-e,neka raja bleji u "kistre" koje su vec pametne tako da gledaoci budu sto gluplji,mudar potez neokolonijalista sto je dobar put ka uspostavi Novog Svjetskog Poretka

ODGOVORITE
Name

Nazalost

25.11.2017 02:51

Nazalost i kod nas neokolonijalizam kuca na vrata, cak je i usao u odredjene pore drustva, a mi samo stojimo i gledamo. ne trebaju nam cak ni pametni uredjaji za to...

Name

Me

25.11.2017 08:39

Pricajte vi sta hocete, Ali mi vamo na zapadu, radimo, ekonomija je ok, pare se vrte, svi imaju , niko Nije gladan...

ODGOVORITE