"SAD je sponzor Islamske države"

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan tvrdi da akcije SAD u Siriji nisu u skladu sa odnosima dvije savezničke države.

Svijet 17.11.2017 | 13:00
"SAD je sponzor Islamske države"
On je optužio Vašington za sponzorisanje Islamske države i za neispunjavanje obećanja da će sirijske Kurde protjerati iz regija koje su oslobođene od džihadista.

“Oni kažu da se bore protiv ID, ali šta zapravo rade? Daju im gomilu dolara... SAD konstantno krše naše dogovore. Kada smo ponudili da radimo zajedno u Manbidžu i Raki, rekli su da nijedan Kurd neće ostati tamo“, rekao je Erdogan.

Kako je istakao, Ankara ne želi da bude saveznik SAD u dijelu sirijske granice kod Afrina, koji kontrolišu sirijski Kurdi jer, naglašava, “Amerika nije održala datu riječ“.

Erdoganova izjava stiže posle najava da će Turska sa Rusijom krenuti u akciju u tom regionu.
Erdoan povukao vojnike: "Moje ime među neprijateljima"

Turska je povukla svoje vojnike iz vojne vježbe NATO u Norveškoj.

Razlog za to je što se ime utemeljitelja moderne turske države i aktuelnog predsjednika našlo među "neprijateljima", piše "Hurijet".

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

warning

17.11.2017 12:07

Kad USA toliko podržava ISIL nije ni čudo što Bakir Izetbegović sada na sve moguće načine smjelo laje protiv Republike Srpske i hrvatskih kantona u Federaciji BiH u BiH te protiv Sandžaka (Raške) i Kosova u Srbiji a ne bi me čudilo da spomene i dijelove Južne Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke što su blizu Albanije kao i dijelove Bugarske i Grčke što su blizu Turske.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

17.11.2017 13:05

Smiješan ti je komentar. Kakve veze ima Bakir sa isil? Kao drugo digla se prašina u vezi ničega,da bi sutradan Vučić rekao da će potpisati nekoliko sporazuma sa Kosovom...

Name

BAKIR

17.11.2017 12:12

Tooo Babo samo u pakt sa Rusijom!

ODGOVORITE
Name

Drle

17.11.2017 12:34

TO svi znaju a kad su to Amerikanci održali Rec ili dogovor

ODGOVORITE
Name

Patriota

17.11.2017 17:53

Sta Bokìr pa i on okojeli Isilovac.

Name

Hamdo

18.11.2017 05:59

Erdogane upravu si ovo za Ameriku oni i s arabija su dio ISILA ali zaboravio si kako si saradjivao sa ISILOM dok su drzali naftna postrojenja u Iraku i Siriji dok si uzimao opljackanu naftu u bescijenje za 1oo lira u 100 vira

ODGOVORITE