Ko je zaista ubio Džona Kenedija?

Dugogodišnji izraelski novinar Arije O'Salivan, čiji je otac Fred bio školski drug Lija Harvija Osvalda i svjedočio pred Vorenovom komisijom 1964, kao detektiv, procjenjuje da će teoretičari zavjere biti razočarani kada budu objavljeni tajni dokumenti o kontroverznom ubistvu Džona Kenedija novembra 1963. godine.

Svijet 24.10.2017 | 18:22
Ko je zaista ubio Džona Kenedija?
Tokom vikenda predsjednik SAD Donald Tramp je najavio na svom Tviter nalogu da će se dokumenti, uključujući izvještaje CIA i FBI sa detaljima tog kontroverznog ubistva, Nacionalne arhive konačno u četvrtak objaviti za javnost.

Iako se možda pomenuti teoretičari nadaju konkretnim dokazima novinar, čiji je otac bio blizak istrazi, procjenjuje da će po svoj prilici biti mnogo buke ni oko čega.



"Moj otac i 'Li' kako ga je uvijek zvao, odrasli su blizu jedan drugog u Nju Orleansu", izjavio je Arije O'Salivan za izraelske medije. Iako nisu bili prijatelji, veze novinarevog oca s Osvaldom postojale su i van učionice i tokom srednje škole, kada je bezuspješno pokušavao da ga regrutuje za Civilnu vazdušnu patrolu.

Njihovi putevi ukrstili su se ponovo odmah nakon ubistva, kada je Fred O'Saliven kontaktirao FBI u pokušaju da doprinese sastavljanju profila Osvalda. Iako je Fred O'Salivan, koji je kasnije postao šef policije, rekao da je bio ubijeđen da je Osvald povukao obarač, njegov sin kaže da je dugo bio pristalica teorija o događajima koji su vodili do ubistva nekadašnjeg predsjednika SAD.

Novinar je objasnio da je njegov otac mislio da je ubistvo na neki način povezano s Nju Orleansom, koji je plodno tle za aktivnost mafije i da je možda imao neku pomoć. "Postojala je teorija zavjere da je možda Osvald doletio u Dalas iz Nju Orelansa u nečijem avionu, ali su provjerili i ustanovili da avion nije koršćen", dodao je izraelski novinar.



Fred O'Saliven je sumnjao takođe da je možda kubanski predsjednik Fidel Kastro umiješan u ubistvo, ali prema riječima svog sina, nikad nije imao dokaz, mada je to mislio jer je Kenedi pokušao da ubije Kastra ili da je Kastro koristio Osvalda.

Uprkos tome, što je otac novinara više puta nastojao da uvjeri njega, kao i Vorenovu komisiju, da je Osvald zaista ubio Kenedija, on smatra da će ta informacija teško zadovoljiti skeptike koji će uvijek vjerovati da su veće sile u igri.

"Ono što oni nisu objavili do sada su samo uglavnom stvari koje je Li Harvi Osvald radio neposredno prije ubistva, tako da ja mislim to će biti objavljeno ili ćemo vidjeti da se sastao s nekim ko je zapravo rekao nešto što bi moglo da sugeriše da je on bio puška za iznajmljjvanje ili da ga je neko iskoristio", rekao je novinar, dodavši da se većina ljudi slaže da je ubica Osvald.

Nekoliko nedjelja prije nego što mu je otac umro 2006. i mnogo godina nakon što se sa porodicom preselio u Izrael, gdje je bio policijski oficir, Arije O'Saliven ga je ponovo pitao ko je ubio Kenedija, a on je odgovorio: "Samo Li, sam".

Izvor: Beta

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Cezar

24.10.2017 16:38

istina je izbrisana.... davno, još u vreme Hoovera.

ODGOVORITE
Name

Sline od predsjednice

24.10.2017 16:43

Ova sponzoruša od predsjednice bježi umjesto da ostane uz muža.Džeki Kolins ili kako joj je bilo ime se kasnije udala za prebogatog brodovlasnika grka Onazisa

ODGOVORITE
Name

tacno

24.10.2017 21:07

Sramota. Osta joj dupe u prvom planu do on umire. Jadan on.

Name

WAR

24.10.2017 17:52

Vojna industrija je i onda i danas naj jaca grana privrede u SAD.Raditi na tome da zavrsite rat koji je takoreci tek poceo(u Vijetnamu) nije bio bas mudar potez.Nije isti profit od jedne i deset godina rata.

ODGOVORITE
Name

Dax

24.10.2017 20:04

upravo tako..sve dogovoreno isplanirano utvrdjeni talovi, a on jadnicak pacifista hoce mir..sve siva eminencija namjestila kao i milijarde stvari do sad a i od sad jbg.

Name

Tetak Mata

24.10.2017 19:54

Ma njega su ubili vanzemaljci ja pričo sa jednim tako mi reko

ODGOVORITE
Name

cdbluka

25.10.2017 09:02

Ajde, sta vise davite i lupetate s tim. Zna se vrlo dobro ko je to sve organizovao i zasto. Neka pitaju onog smotanka od G. Busha s kim se njegov tata druzio u momackim danima.

ODGOVORITE