Ко је заиста убио Џона Кенедија?

Дугогодишњи израелски новинар Арије О'Саливан, чији је отац Фред био школски друг Лија Харвија Освалда и свједочио пред Вореновом комисијом 1964, као детектив, процјењује да ће теоретичари завјере бити разочарани када буду објављени тајни документи о контроверзном убиству Џона Кенедија новембра 1963. године.

Свијет 24.10.2017 | 18:22
Ко је заиста убио Џона Кенедија?
Током викенда предсједник САД Доналд Трамп је најавио на свом Твитер налогу да ће се документи, укључујући извјештаје ЦИА и ФБИ са детаљима тог контроверзног убиства, Националне архиве коначно у четвртак објавити за јавност.

Иако се можда поменути теоретичари надају конкретним доказима новинар, чији је отац био близак истрази, процјењује да ће по свој прилици бити много буке ни око чега.



"Мој отац и 'Ли' како га је увијек звао, одрасли су близу један другог у Њу Орлеансу", изјавио је Арије О'Саливан за израелске медије. Иако нису били пријатељи, везе новинаревог оца с Освалдом постојале су и ван учионице и током средње школе, када је безуспјешно покушавао да га регрутује за Цивилну ваздушну патролу.

Њихови путеви укрстили су се поново одмах након убиства, када је Фред О'Саливен контактирао ФБИ у покушају да допринесе састављању профила Освалда. Иако је Фред О'Саливан, који је касније постао шеф полиције, рекао да је био убијеђен да је Освалд повукао обарач, његов син каже да је дуго био присталица теорија о догађајима који су водили до убиства некадашњег предсједника САД.

Новинар је објаснио да је његов отац мислио да је убиство на неки начин повезано с Њу Орлеансом, који је плодно тле за активност мафије и да је можда имао неку помоћ. "Постојала је теорија завјере да је можда Освалд долетио у Далас из Њу Ореланса у нечијем авиону, али су провјерили и установили да авион није коршћен", додао је израелски новинар.



Фред О'Саливен је сумњао такође да је можда кубански предсједник Фидел Кастро умијешан у убиство, али према ријечима свог сина, никад није имао доказ, мада је то мислио јер је Кенеди покушао да убије Кастра или да је Кастро користио Освалда.

Упркос томе, што је отац новинара више пута настојао да увјери њега, као и Воренову комисију, да је Освалд заиста убио Кенедија, он сматра да ће та информација тешко задовољити скептике који ће увијек вјеровати да су веће силе у игри.

"Оно што они нису објавили до сада су само углавном ствари које је Ли Харви Освалд радио непосредно прије убиства, тако да ја мислим то ће бити објављено или ћемо видјети да се састао с неким ко је заправо рекао нешто што би могло да сугерише да је он био пушка за изнајмљјвање или да га је неко искористио", рекао је новинар, додавши да се већина људи слаже да је убица Освалд.

Неколико недјеља прије него што му је отац умро 2006. и много година након што се са породицом преселио у Израел, гдје је био полицијски официр, Арије О'Саливен га је поново питао ко је убио Кенедија, а он је одговорио: "Само Ли, сам".

Извор: Бета

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цезар

24.10.2017 16:38

истина је избрисана.... давно, још у време Хоовера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слине од предсједнице

24.10.2017 16:43

Ова спонзоруша од предсједнице бјежи умјесто да остане уз мужа.Џеки Колинс или како јој је било име се касније удала за пребогатог бродовласника грка Оназиса

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

24.10.2017 21:07

Срамота. Оста јој дупе у првом плану до он умире. Јадан он.

Name

WАР

24.10.2017 17:52

Војна индустрија је и онда и данас нај јаца грана привреде у САД.Радити на томе да заврсите рат који је такореци тек поцео(у Вијетнаму) није био бас мудар потез.Није исти профит од једне и десет година рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даx

24.10.2017 20:04

управо тако..све договорено испланирано утврдјени талови, а он јадницак пацифиста хоце мир..све сива еминенција намјестила као и милијарде ствари до сад а и од сад јбг.

Name

Тетак Мата

24.10.2017 19:54

Ма њега су убили ванземаљци ја причо са једним тако ми реко

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

25.10.2017 09:02

Ајде, ста висе давите и лупетате с тим. Зна се врло добро ко је то све организовао и засто. Нека питају оног смотанка од Г. Бусха с ким се његов тата друзио у момацким данима.

ОДГОВОРИТЕ