EK: Bajern pokorio Istanbul, preokret Budućnosti

U C grupi Evrokupa, u kojoj se takmiči Partizan, Bilbao i Lokomotiva Kubanj startovali pobedama u Viljnusu i Limožu.  Ime na koje bi srpska košarka trebalo da obrati pažnju: Todorović rasturio Lijetuvos Ritas! Srpski košarkaš blistao u prvom kolu Evrokupa.  Saletov Bajern je mašinerija! Galata zgažena u Istanbulu, lideri Lučić, Mačvan i Jović! Bavarci blistaju na srpski pogon.  Cedevita opet pukla! Posle poraza od Igokee, hrvatski šampiona doživeo i iznenađujući neuspeh u Evrokupu.

Košarka 11.10.2017 | 23:20
EK: Bajern pokorio Istanbul, preokret Budućnosti
Počela je grupna faza Evrokupa, koja će se kroz 10 kola igrati do 27. decembra, sa tronedeljnom pauzom u novembru zbog kvalifikacija za Svetski kup 2019.

Ulm je u "predigri" u utorak savladao Tofaš 83:73, a sve ostale utakmice na programu su u sredu.

U Partizanovoj grupi su se odmah desila dva "brejka".

Bilbao je u Viljnusu pobedio Lijetuvos Ritas 93:83, uz sjajnu partiju Dejana Todorovića.

Momak iz Mrkonjić grada zabeležio je 20 poena i sedam skokova, uz šut za trojku 2/4, odnosno 5/6 za dva poena.

Predstavnik Litvanije iduće srede gostuje u Beogradu.

Kao gost je slavila i Lokomotiva Kubanj, srpskog trenera Saše Obradovića. Ruski tim je u neizvesnoj završnici odoleo Limožu - 61:63.

Lokomotiva je poslednja četiri minuta dobila rezultatom 4:2, a u poslednjem napadu domaćih je Hejs promašio šut za izjednačenje, pa Gibson trojku iz očaja uz zvuk sirene.

"Srpski" Bajern je u derbiju kola igrao protiv Galatasaraja u Istanbulu i rešio pitanje pobednika u dominantno odigranom prvom poluvremenu. Do kraja su puleni Aleksandra Đorđevića održali visoko vođstvo - 67:86.

Vladimir Lučić ubacio je 16 poena uz samo jedan promašaj iz igre (6/7), pa je uz Brejdona Hobsa imao najveći indeks korisnosti u ekipi - 20. Milan Mačvan nanizao je 12 poena, pet skokova i pet asistencija, a Stefan Jović tri poena i čak 11 asistencija!

Budućnost je poslednju četvrtinu protiv Ređo Emilije dobila sa 12 poena razlike i zahvaljujući tome osvojila prve bodove - 82:74.

Podgoričani u 2. kolu grupe B gostuju u Jerusalimu, a Bajern dočekuje litvanski Lijetkabelis.

Pokazalo se minulog leta koliko srpska košarka ima kvalitetnih igrača i koliko je kandidata uvek spremnih da odgovore zadacima u reprezentaciji. A na početku ove sezone još jedno zanimljivo ime stidljivo kuca na vrata srpske reprezentativne koašrke... Reč je o Dejanu Todoroviću koji je sjajno započeo sezonu u Bilbau.

Na krilima sjajne partije srpskog košarkaša, Bilbao je večeras porazio Lijetuvos Ritas u Litvaniji sa 93:83. Todorović je bio najbolji pojedinac susreta i sa 20 poena nosio baskijski tim do laganog trijumfa. Bio je prevaga za Bilbao u drugoj četvrtini kada su gosti stigli do velike prednosti koji nisu ispuštali do kraja. Todorović je za dva poena šutirao 5/6, trojke je gađao 2/4, a sa linije penala imao učinak 4/4. Dodao je još sedam sokova i dve asistencije za ukupan indeks korisnosti od 26 sa samo 24 minuta na paketu. Ispratio ga je iskusni Ervel sa 13 poena, dok su kod litvanskog tima najefikasniji biliBeron i Mavrokefalidis sa po 15 poena.

Dejan Todrović ima 23 godine, igra na pozicijama beka i krila, visok je 196 centimetara. Srbin je iz Republike Srpske, rođen u Mrkonjić Gradu i do sada je odbijao pozive da igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Isticao je da bi voleo da zaigra za Srbiju. Kao 17-godipnji tinejdžer se 2011. iz Novog Sada otisnuo put Španije. Potpisao je za Unikahu gde je igrao za mladi tim, a potom i filijalu. Pre ti godine ga je Unikaha pozajmila Bilbau koji ga je otkupio posle dve godine i Todrović već četvrtu sezonu nosi dres baskijskog kluba. Ali ovo je prva u kojoj ima ozbiljnu minutažu.

Letos je igrao u Letnjoj NBA ligi i nosio dres Čikago Bulsa. Na početku ove sezone je dobio značajnu minutažu u Bilbau i ostavio odličan utisak. Bio je najefikasniji u porazu od Reala, a potom sa 14 poena i jedan od najzaslužnijih za prvenac svog tima protiv Betisa. Večeras je došla i blistava partija protiv Lijetuvos Ritasa...

Najverovatnije ćemo sledeće sezone gledati Bajern u Evroligi jer se Bavarcima smeši pozivnica za elitno takmičenje, ali mogli bi da se tamo nađu i bez nje. Bajern je u velikom stilu otvorio sezonu u Evrokupu i posle tri ubedljive pobede u nemačkom prvenstvu, trijumfalno započeo i kampanju na evro-sceni. Tim našeg selektora je pregazio Galatasaraj u Istanbulu sa 86:69. Bez obzira na sastav Galate koji nimalo nije loš, nikada ih nije lako pobediti u pred njihovim navijačima. A pogotovo ne ovako lako....  

Bajern je kao brzi voz protutnjao kroz Tursku. Već u finišu prvog poluvremena su imali prednost od 19 poena razlike i do kraja nisu spuštali gas. Najveća prednost je iznosila plus 22 za Đorđevićev tim i Galata ni u jednom trenutku nije bila ni blizu preokreta.

U Đorđevićevom timu su sjajni bili naši reprezentativci. Vladimir Lučić je sa 16 poena za 26 minuta bio najefikasniji u timu.  Za dva poena je bio nepogrešiv (4/4), trojke je šutirao 2/3, penale 2/3, a dodao je dva skoka, asistenciju i tri ukradene lopte za indeks korisnosti 20. Milan Mačvan je za 25 minuta dao 12 poena protiv bivšeg kluba. Šutirao je 5/9 za dva poena, 0/1 za tri i 2/4 sa linije slobodnih bacanja. Imao je i pet skokova. Stefan Jovićse posle povrede polako vraća u formu i večeras je na parketu proveo skoro 20 minuta. Dao je jednu od dve trojke, za dva šutirao 0/2, ali je imao i sjajnih 11 asistencija. 

Pobedu je ostvarila i Lokomotiva Kubanj koju trenira naš Saša Obradović. Rusi su slavili u Limožu sa 63:61 uz 19 poena odličnog Džoa Reglanda. 

Budućnost je u Podgorici opravdala ulogu favorita protiv Ređo Emilije i pobedila u Morači 82:74. Iako nije išlo baš lako... Crnogorski tim je stigao do dvocifrene prednosti u prvom poluvremenu, potom su gosti preokrenuli i vodili celu treću četvrtinu, da bi Budućnost poslednjih 10 minuta igre dobila 25:13. Gibson je dao 16, a Ivanović 15 poena za Budućnost. 

Novi trener, skupocena pojačanja, novi tim, ali Cedevita opet boluje od istih bolesti. Hrvatski šampion je doživeo drugi uzastopni poraz na svom terenu. Posle poraza od Igokee u Jadranskoj ligi minulog vikenda, danas je iznenađujuću pobedu protiv Cedevite u Evrokupu izvojevao i Torino. Italijanski tim je slavio u Zagrebu sa 86:83.

Cedevita je bila favorit u ovom meču jer je Torino možda i najveći autsajder u grupi u kojoj se još nalaze Levaloa, Darušafaka, Uniks i Andora.

Imala je Cedevita pristojnu prednost u prvom poluvremenu, vodila u većem delu, a u dva navrata je bilo plus 13 za domaći tim. Međutim, Cedevita je u trećoj četvrtini ubacila samo 14 poena, zakazali su skupo plaćeni Amerikanci i gosti su preokrenuli u finišu trećeg kvartala. U nastavku se vodila neizvesna borba, ekipe su se smenjivale u vođstvu, a onda je Geret u poslednjih pet minuta vezao dve trojke za goste.  I do kraja meča gosti nisu ispuštali prednost iako je hrvatski tim u nekoliko navrata prišao na poen zaostatka.

Najefikasniji u Torinu je bio Trevor Mbakve sa 20 poena, Geret je dodao 17, Paterson 15,Januci a veteran Saša Vujačić devet poena. U timu Cedevite je najefikasniji bio Demetris Nikols sa 17 poena, Stipanović je ubacio 15, a Krušlin 12. 

Najbolje četiri ekipe iz svake grupe plasiraće se u Top 16 fazu, koja počinje 3. januara, a onda sledi "nokaut" faza - četvrtfinale, polufinale i finale, koji će se igrati u formi plej-of serija do dve pobede. Osvajač Evrokupa stiče pravo nastupa u Evroligi sledeće sezone.

PAROVI 1. KOLA

Grupa A

Cedevita - Torino 83:86 (47:39)
/Nikols 17, 4sk, 4izg - Mbakve 20, 5sk/

Andora - Uniks 68:76 (35:41)
/Blažič 11, 5sk - Lazme 12, 6sk, 4blk/

Levaloa - Darušafaka 64:69 (41:41)
/Prepelič 20 - Vilbekin 13, 5as/

Grupa B

Lijetkabelis - Hapoel Jerusalim 86:72 (40:42)
/K. Lavrinovič 20, 8sk, 3as - Džerels 23, 4sk, 6as, 3ukr/

Budućnost - Ređo Emilija 82:74 (39:41)
/Gibson 16, 5sk, 5as - Dela Vale 18/

Galatasaraj - Bajern 69:86 (34:50)
/Hopson 19 - Lučić 16, 3ukr/

Grupa C

Lijetuvos Ritas - Bilbao 83:93 (36:48)
/Beron 15, 6sk - Todorović 20, 7sk/

Limož - Lokomotiva Kubanj 61:63 (33:32)
/Butej 19 - Reglend 19, 3sk, 4as/

Alba - Partizan 111:85 (57:39)

Grupa D

Trento - Asvel 85:75 (46:41)
/Behanan 19, 5sk, 4as - Lajti 17, 4sk/

Gran Kanarija - Zenit 77:74 (kraj treće četvrtine)

odigrano u utorak:

Ulm - Tofaš 83:73

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar