ЕК: Бајерн покорио Истанбул, преокрет Будућности

У Ц групи Еврокупа, у којој се такмичи Партизан, Билбао и Локомотива Кубањ стартовали победама у Виљнусу и Лиможу.  Име на које би српска кошарка требало да обрати пажњу: Тодоровић растурио Лијетувос Ритас! Српски кошаркаш блистао у првом колу Еврокупа.  Салетов Бајерн је машинерија! Галата згажена у Истанбулу, лидери Лучић, Мачван и Јовић! Баварци блистају на српски погон.  Цедевита опет пукла! После пораза од Игокее, хрватски шампиона доживео и изненађујући неуспех у Еврокупу.

Кошарка 11.10.2017 | 23:20
ЕК: Бајерн покорио Истанбул, преокрет Будућности
Почела је групна фаза Еврокупа, која ће се кроз 10 кола играти до 27. децембра, са тронедељном паузом у новембру због квалификација за Светски куп 2019.

Улм је у "предигри" у уторак савладао Тофаш 83:73, а све остале утакмице на програму су у среду.

У Партизановој групи су се одмах десила два "брејка".

Билбао је у Виљнусу победио Лијетувос Ритас 93:83, уз сјајну партију Дејана Тодоровића.

Момак из Мркоњић града забележио је 20 поена и седам скокова, уз шут за тројку 2/4, односно 5/6 за два поена.

Представник Литваније идуће среде гостује у Београду.

Као гост је славила и Локомотива Кубањ, српског тренера Саше Обрадовића. Руски тим је у неизвесној завршници одолео Лиможу - 61:63.

Локомотива је последња четири минута добила резултатом 4:2, а у последњем нападу домаћих је Хејс промашио шут за изједначење, па Гибсон тројку из очаја уз звук сирене.

"Српски" Бајерн је у дербију кола играо против Галатасараја у Истанбулу и решио питање победника у доминантно одиграном првом полувремену. До краја су пулени Александра Ђорђевића одржали високо вођство - 67:86.

Владимир Лучић убацио је 16 поена уз само један промашај из игре (6/7), па је уз Брејдона Хобса имао највећи индекс корисности у екипи - 20. Милан Мачван нанизао је 12 поена, пет скокова и пет асистенција, а Стефан Јовић три поена и чак 11 асистенција!

Будућност је последњу четвртину против Ређо Емилије добила са 12 поена разлике и захваљујући томе освојила прве бодове - 82:74.

Подгоричани у 2. колу групе Б гостују у Јерусалиму, а Бајерн дочекује литвански Лијеткабелис.

Показало се минулог лета колико српска кошарка има квалитетних играча и колико је кандидата увек спремних да одговоре задацима у репрезентацији. А на почетку ове сезоне још једно занимљиво име стидљиво куца на врата српске репрезентативне коашрке... Реч је о Дејану Тодоровићу који је сјајно започео сезону у Билбау.

На крилима сјајне партије српског кошаркаша, Билбао је вечерас поразио Лијетувос Ритас у Литванији са 93:83. Тодоровић је био најбољи појединац сусрета и са 20 поена носио баскијски тим до лаганог тријумфа. Био је превага за Билбао у другој четвртини када су гости стигли до велике предности који нису испуштали до краја. Тодоровић је за два поена шутирао 5/6, тројке је гађао 2/4, а са линије пенала имао учинак 4/4. Додао је још седам сокова и две асистенције за укупан индекс корисности од 26 са само 24 минута на пакету. Испратио га је искусни Ервел са 13 поена, док су код литванског тима најефикаснији билиБерон и Маврокефалидис са по 15 поена.

Дејан Тодровић има 23 године, игра на позицијама бека и крила, висок је 196 центиметара. Србин је из Републике Српске, рођен у Мркоњић Граду и до сада је одбијао позиве да игра за репрезентацију Босне и Херцеговине. Истицао је да би волео да заигра за Србију. Као 17-годипњи тинејџер се 2011. из Новог Сада отиснуо пут Шпаније. Потписао је за Уникаху где је играо за млади тим, а потом и филијалу. Пре ти године га је Уникаха позајмила Билбау који га је откупио после две године и Тодровић већ четврту сезону носи дрес баскијског клуба. Али ово је прва у којој има озбиљну минутажу.

Летос је играо у Летњој НБА лиги и носио дрес Чикаго Булса. На почетку ове сезоне је добио значајну минутажу у Билбау и оставио одличан утисак. Био је најефикаснији у поразу од Реала, а потом са 14 поена и један од најзаслужнијих за првенац свог тима против Бетиса. Вечерас је дошла и блистава партија против Лијетувос Ритаса...

Највероватније ћемо следеће сезоне гледати Бајерн у Евролиги јер се Баварцима смеши позивница за елитно такмичење, али могли би да се тамо нађу и без ње. Бајерн је у великом стилу отворио сезону у Еврокупу и после три убедљиве победе у немачком првенству, тријумфално започео и кампању на евро-сцени. Тим нашег селектора је прегазио Галатасарај у Истанбулу са 86:69. Без обзира на састав Галате који нимало није лош, никада их није лако победити у пред њиховим навијачима. А поготово не овако лако....  

Бајерн је као брзи воз протутњао кроз Турску. Већ у финишу првог полувремена су имали предност од 19 поена разлике и до краја нису спуштали гас. Највећа предност је износила плус 22 за Ђорђевићев тим и Галата ни у једном тренутку није била ни близу преокрета.

У Ђорђевићевом тиму су сјајни били наши репрезентативци. Владимир Лучић је са 16 поена за 26 минута био најефикаснији у тиму.  За два поена је био непогрешив (4/4), тројке је шутирао 2/3, пенале 2/3, а додао је два скока, асистенцију и три украдене лопте за индекс корисности 20. Милан Мачван је за 25 минута дао 12 поена против бившег клуба. Шутирао је 5/9 за два поена, 0/1 за три и 2/4 са линије слободних бацања. Имао је и пет скокова. Стефан Јовићсе после повреде полако враћа у форму и вечерас је на паркету провео скоро 20 минута. Дао је једну од две тројке, за два шутирао 0/2, али је имао и сјајних 11 асистенција. 

Победу је остварила и Локомотива Кубањ коју тренира наш Саша Обрадовић. Руси су славили у Лиможу са 63:61 уз 19 поена одличног Џоа Регланда. 

Будућност је у Подгорици оправдала улогу фаворита против Ређо Емилије и победила у Морачи 82:74. Иако није ишло баш лако... Црногорски тим је стигао до двоцифрене предности у првом полувремену, потом су гости преокренули и водили целу трећу четвртину, да би Будућност последњих 10 минута игре добила 25:13. Гибсон је дао 16, а Ивановић 15 поена за Будућност. 

Нови тренер, скупоцена појачања, нови тим, али Цедевита опет болује од истих болести. Хрватски шампион је доживео други узастопни пораз на свом терену. После пораза од Игокее у Јадранској лиги минулог викенда, данас је изненађујућу победу против Цедевите у Еврокупу извојевао и Торино. Италијански тим је славио у Загребу са 86:83.

Цедевита је била фаворит у овом мечу јер је Торино можда и највећи аутсајдер у групи у којој се још налазе Левалоа, Дарушафака, Уникс и Андора.

Имала је Цедевита пристојну предност у првом полувремену, водила у већем делу, а у два наврата је било плус 13 за домаћи тим. Међутим, Цедевита је у трећој четвртини убацила само 14 поена, заказали су скупо плаћени Американци и гости су преокренули у финишу трећег квартала. У наставку се водила неизвесна борба, екипе су се смењивале у вођству, а онда је Герет у последњих пет минута везао две тројке за госте.  И до краја меча гости нису испуштали предност иако је хрватски тим у неколико наврата пришао на поен заостатка.

Најефикаснији у Торину је био Тревор Мбакве са 20 поена, Герет је додао 17, Патерсон 15,Јануци а ветеран Саша Вујачић девет поена. У тиму Цедевите је најефикаснији био Деметрис Николс са 17 поена, Стипановић је убацио 15, а Крушлин 12. 

Најбоље четири екипе из сваке групе пласираће се у Топ 16 фазу, која почиње 3. јануара, а онда следи "нокаут" фаза - четвртфинале, полуфинале и финале, који ће се играти у форми плеј-оф серија до две победе. Освајач Еврокупа стиче право наступа у Евролиги следеће сезоне.

ПАРОВИ 1. КОЛА

Група А

Цедевита - Торино 83:86 (47:39)
/Николс 17, 4ск, 4изг - Мбакве 20, 5ск/

Андора - Уникс 68:76 (35:41)
/Блажич 11, 5ск - Лазме 12, 6ск, 4блк/

Левалоа - Дарушафака 64:69 (41:41)
/Препелич 20 - Вилбекин 13, 5ас/

Група Б

Лијеткабелис - Хапоел Јерусалим 86:72 (40:42)
/К. Лавринович 20, 8ск, 3ас - Џерелс 23, 4ск, 6ас, 3укр/

Будућност - Ређо Емилија 82:74 (39:41)
/Гибсон 16, 5ск, 5ас - Дела Вале 18/

Галатасарај - Бајерн 69:86 (34:50)
/Хопсон 19 - Лучић 16, 3укр/

Група Ц

Лијетувос Ритас - Билбао 83:93 (36:48)
/Берон 15, 6ск - Тодоровић 20, 7ск/

Лимож - Локомотива Кубањ 61:63 (33:32)
/Бутеј 19 - Регленд 19, 3ск, 4ас/

Алба - Партизан 111:85 (57:39)

Група Д

Тренто - Асвел 85:75 (46:41)
/Беханан 19, 5ск, 4ас - Лајти 17, 4ск/

Гран Канарија - Зенит 77:74 (крај треће четвртине)

одиграно у уторак:

Улм - Тофаш 83:73

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар