Šešić: Izvještaj revizora ublažen

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS Davor Šešić ubijeđen je da je posljednji revizorski izvještaj o izvršenju budžeta RS, ma koliko negativan bio, zapravo ublažen.

Republika Srpska 01.09.2017 | 22:50
Šešić: Izvještaj revizora ublažen
''Ublažen je iz dva razloga. Prvo, revizorski standardi neke stvari jednostavno ne obuhvataju i revizori se time ne bave. Drugo, za pretpostaviti je da je i ranije bilo određenih pritisaka, pa se gledalo da se sam izvještaj prikaže na što prihvatljiviji način prikaže. To pokazuje da je RS u težoj situaciji u odnosu na ono što prikazuje sam revizorski izvještaj.

No, ne očekujem da će se u ovom slučaju desiti nešto specijalno. Opozicija će nastaviti sa borbom i ukazivanjem na to kuda ovakvom praksom idu institucije RS'', ističe Šešić u razgovoru za Vijesti.ba.

Šešić je istakao da je više nego jasno da su vršeni pritisci na glavnog revizora, što je pretpostavka koja se može dokazati samom Šnjegotinom ostavkom.

''On je samo dan ranije pozvao na smirivanje strasti, potvrdio da je revizorski izvještaj tačan i da nema nikakvih propusta, da bi nakon toga podnio ostavku. Mislim da to, u najmanju ruku, nije uobičajeno ponašanje, ukoliko nije bilo pritisaka na glavnog revizora.

Mi znamo da je to urađeno pod političkim pritiskom. Stav SDS-a će biti da se ne uvaži ta ostavka, ali ponavljam da je riječ o tehničkoj komisiji, protočnom bojleru, te da većinu imaju SNSD, DNS, SP i dio poslanika koji je izašao iz opozicije'', jasan je Šešić.

Šešić navodi da je ovo direktni udar na Službu za reviziju javnog sektora.

''Zato, kao opozicija, pokušavamo građanima ukazati na to da institucije polako počinju zatvarati samo za određeni krug ljudi. U svakoj normalnoj državi bilo bi logično i normalno da ministar finansija čak i za manji deficit podnese ostavku, a kod nas se dešava da onaj ko je otkrio taj minus i određene nezakonitosti podnosi ostavku''.

Na pitanje da li se očekuje reakcija policijskih i pravosudnih institucija RS, ističe da je reakcija moguća, ukoliko bi Šnjegota i njegov zamjenik zvanično potvrdili da su postojali određeni pritisci i prijetnje.

SDS je prethodnih, kao i ove godine, podnio nekoliko krivičnih prijava zbog malverzacija koje su se dešavale. Nažalost, kao što je prije nekoliko godina izjavio glavni tužilac, ne postoji politička volja da se nešto u mijenja u tom kontekstu.

Izvor: BN/Vijesti.ba

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Zoki

01.09.2017 21:02

Samo otici odavde sto prije.Covijeku normalnom nije ni krivo ako te neko u tudjoj zemlji ko nije tvoj ponizava,pljacka i omalovazava.

ODGOVORITE
Name

Stana

02.09.2017 05:37

Ne okreci se sine! Nema druge, ali kuda???????

Name

GRD

02.09.2017 05:59

Ma za dzaba je vama pricati sve price, mi smo to culi vec vise puta!!! Ali bez radilalni mjera ovo se zaustaviti nemoze. Ovo je vise nego smjesno, covjek koji ukazuje na deficit podnisi istavku a ta ista koalicija ga predlozila i izabrala!!! Ko je ovdje LUD??!

Name

Ko je ovdje lud?

02.09.2017 07:41

@GTD, narod.

Name

kiki

01.09.2017 21:17

Tužilaštvo i policija u RS nikad neće reagovati, taman da i Šnjegota podnese prijavu! Ljukač reaguje i daje izjave na Ćeranićeve spinove. Mektić samo napada Tužilaštvo BiH koje i pored svih problema nešto i radi i koje je pored Kantonalnog tužilaštva SA najbolje u BiH a niko ne spominje Tužilaštva u RS naročito OT BL koje apsolutno ništa ne radi...

ODGOVORITE
Name

KONDOR

02.09.2017 06:27

KIKI, PODRZAVAM KONSTATACIJU DA SARAJEVSKO TUZILASTVO NA CIJEM JE CELU DALIDA BURZIC NAJBOLJE RADI. DALIDU BURZIC NITI ZNAM, NITI POZNAJEM, IZ BANJA LUKE SAM, MISLJENJA SAM RADI VLADAVINE PRAVA DA DALIDU BURZIC TREBA HITNO IMENOVATI ZA GKAVNOG TUZIOCA TUZILASTVA BIH. POSTENI GRADJANI BI DOBILI, A KRIMINALCIMA BI SE TRESLE GACE.

Name

Banjalucanin

02.09.2017 07:44

@kondor, slazem se, Dalida Burzic za glavnog tuzioca tuziladtva BiH. A sta sa sudijama?

Name

BOBA

01.09.2017 21:18

KOJA POLITIČKA VOLJA AKO JE PRAVOSUĐE NE ZAVISNO. TO MI PARA UŠI. ONDA NIJE DOBRO REČENO.BOLJE RECITE TOLIKO SU MOĆNI DA IM NIKO NIŠTA NE MOŽE.,TO SE I PJEVA SAMO VI NE SLUŠATE.SRETNO NARODE.

ODGOVORITE
Name

Hm

01.09.2017 21:28

O kakvom vi to politickom pritidku govorite. Sto to ne nazovete pravim imenom.

ODGOVORITE
Name

Uoceno

01.09.2017 21:29

Zanimljivo da se visoki predstavnik u vezi ovih stvari uopste ne oglasava. Cemu on i OHR uopste sluze?

ODGOVORITE
Name

Uroš nejaki

01.09.2017 21:45

Premlako Davore, šećerna vodica priča.

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2017 07:12

A kakve to veze ima u kontekstu ostavke Šnjegote????Kakve veze ima kako se slikao i šta je obukao?Pa vi bajini obožavaoci bi pristali da Mile uvede.

Name

Ratko

01.09.2017 21:49

Ovaj Sesic je pravi indijanac,pohledajte kako se slikao.

ODGOVORITE
Name

Mustafa

01.09.2017 22:09

Mile najjaci samo ga dajte.

ODGOVORITE
Name

Pero

02.09.2017 09:39

Evo ti ga mustafa nosi ga kuci.

Name

sustina

01.09.2017 22:34

U sustini mi gradjani svi to znamo , da je tako i da su pare nestale ali niko nema vremena ni volje ni isplativosti da gubi vrijeme ruseci politicare . jer zivot prolazi i mora se raditi i zivjeti . zato polako gubimo patriotizam i nije nam vise bitno ciji smo , bitno je samo da nam djeca imaju budcnost... ti EU mocnici kojima ovi nasti politicari smetaju oni ce ih vremenom ukloniti na bezbroj nacina i sa bezbroj nama nepoznatih mehanizama... tako da oni imaju strpljenja i vise novaca za tu borbu od nasih paliticara. sto znaci da ce kad tad nastradati . a za to vrijeme mi odosmo iz drzave!

ODGOVORITE
Name

%%%%

01.09.2017 23:22

Pojeo vuk magarca, i nikom nista..samo jedno je sigurno, bolje biti ne moze na ovaj nacin, nema reakcije,bunta, nista...

ODGOVORITE
Name

Pitanje

01.09.2017 23:31

Pitam se samo koja bi cifra bila kada bi reviziju uradila POTPUNO nezavisna revizorska kuca,a ne ovi koji su svo vrijeme izlozeni pritisku. Samo sto ovi banditi bankari, MMF sve to izracunaju. Tako da u konacnici nista se sakriti ne moze, samo trenutno obmanjivanje naroda, ali dugorocno djavo dodje po svoje neminovno.

ODGOVORITE
Name

Pitanje: sto će nam i čemu služiti ta Služba?

02.09.2017 07:44

Ovim dešavanjima pokazuje se da je nepotrebna! Revizori kao i sudije imaju ogromne plače. Ako je sve idealno u RS, kako Vlast tvrdi, Ukinite tu Instituciju. Dajte novce bolesnoj djeci, a ne da otimate od bijednih plata radnika.

Name

Zbunjen

02.09.2017 01:10

Jednu stvar ne razumijem,i prije su bili negativni revizorski izvjestaji,i nikom nista.Zasto je baja digao toliku buku oko ovog izvjestaja,trebao je samo ignorisati kao i dosad i nikom nista. Jedino ako nije htjeo da svima pokaze koliku moc ima?

ODGOVORITE
Name

Ioo

02.09.2017 01:45

Niko nista ne pise cudnoo...

ODGOVORITE
Name

mischo

02.09.2017 04:32

Kazi tacno koje " stvari jednostavno ne obuhvataju i revizori se time ne bave". Ovako se utapas u tipicno bla, bla vecine nasih politicara. Opozicija zbog ugrozavanja nezavisnih institucija treba da izvede clanstvo i gradjane na ulicu i prisilno skinu vlast.

ODGOVORITE
Name

RAJNA

02.09.2017 04:54

Ko je Šnjegota? Tihopevac koji je Baji ljubio skute prije ustoličenja, a sad pokušao da bude Glasnopevac , pa da ne bi zaglavio u Bajin lonac , utekao. Njegova faca sve kaže, on se vodi politikom IMT ( ima li mene tu) ako mene nema , nema me. Takvi su svi trenutno u vlasti. Mene više plaši onaj maneken koji obnaša funkciju Ministra finansija i priča ko da je sad iz Ilice 36, Zagreb, čovjek je sav mondiš, malo je pretjerao, na konferceniju za štampu se pojavljuje sa još vrućom farbom na kosi i glumi zavodnika. Bože mi oprosti, a karjeru je počeo sa kaubojskim šeširom i džipom sa kojim je svako jutro jahao u Mrkonjić Grad , gdje je obnašao funkciju načelnika, neke davne 2008.godine .

ODGOVORITE
Name

Bas je zavodnik

02.09.2017 07:50

Prve Snase od Mrkonjić Grada. Mizda je u medjuvremenu evoluirao i emancipirao se. BL puna sponzorusa!

Name

STRIJELA

02.09.2017 06:35

Ovdje caruje sirova sila, , prema tome ko to može da trpi i toleriše neka i dalje ide pod šatore, da mu Duduk pjeva. Ostali nek se spašavaju, kako to već i čine. Put pod noge , pa bježi odavde. Obećane zemlje nema, al normalnije od ove svakako ima. Ovo je neviđena žabokrečina, u kojoj su najlošiji ljudi na vlasti, od najnižih do najviših struktura, nema razlike. Raj za kriminalce , tajkune, kvazi stručnjake / eksperte. Dno dna. Kunu se u Republiku Srpsku, a rastaču je gdje god stignu. Pozicija duboko bolesna, opozicija nikad dorasla. Narod anesteziran, vidi, ćuti i bleji ko bolesna ovca. Baviti se politikom postao je najunosniji posao, gotovo hit, pa se svaka šuša nastoji da se kandidovati za odbornika na lokalnom nivou , jer tako obezbjeđuje sebi siguran prihod. A kako? Pa žuljanjem guzice u odborničkoj klupi samo jedan dan u mjesecu, tj. jalovim sjedenjem, jer ne znaju da sklepaju ni jednu prosto proširenu rečenicu, a kamoli da se bave politikom. Šta onda reći za one gore na višem nivou vlasti. Neobrazovano, bahato, polupismeno. Etika srušena po vertikali i horizontali. Glas razuma potpuno izumro. Inteligencija nestala, udavila se negativnom selekcijom kadrova, a jedan dio se priklonio kriminalno političkim krugovima, jer lična korist je iznad svega, nacije, imena i prezimena. Kriza društva u svim segmentima, moralnom, ekonomskom, socijalnom. Ako iskačeš iz ovako ustanovljenog okvira Republike Srpske u kojoj se , citiram, "živi bolje nego u Švajcarskoj" kako reče Duduk ili u kojoj je život stanovništva produžen, kako reče premijer Željko Cvijanović, onda si neprijatelj Republike Srpske, jer SNSD i njegov veliki vođa je neprikosnoveni čuvar Srpske. Ako pokušaš bilo šta što nije u skladu sa voljom vladajućih poješće te mrak, jer na sve su spremni. Jednoumlje u punoj snazi. I tako godinam u zenitu svoje moći kroji se sudbina staovništva po mjeri loše izabranih. Izgleda da je ipa po onoj narodnoj , kako sijali tako i poželi. Laku noć Srpska !

ODGOVORITE
Name

Gist

02.09.2017 08:04

Na Balkanu, uspjesno bavljenke politikom znacii uspjesno bavljene organizovanim kriminalom. Raditi u MUPu na visokoj poziciji, biti tuxilac ili sudija ili stecajni upravnik, znaci podrzavati taj organizovani kriminal. Sta je nagrada za to? Neprimjereno visoka plata. Cast izuzecima, ali malo ih je. Sta je najveci problem? Ako nisi kriminalac, a pokusavas se baviti politikom, ne mozes proci na izborima, jer narod nece glasati za tebe takvog. Narod te smatra nesposobnim. Dakle, sve je do naroda.

Name

Stana Strijela

02.09.2017 11:26

Sve si rekao, svaka cast!Ko ne razumije, blago njemu!!!

Name

Lala

02.09.2017 06:54

Sve ce to Srbija nadoknaditi kad se sveze camac za brod. Srbija ce dobiti novih 8 milijardi duga, milion ne zaposlenih i glasaca koji ne znaju sta ce od sve. Oko 50. 000 budjetlija koji ce da "zive" na racun Srbije.Takodje oko 2 milijardi drustvenog duga i ekonomiju od koje nema nista samo trosak. U kojoj ce morat sa svojom "jakom" ekonomijom 40 godina da pumpa novac da bi samo dosli do pozitivne nule.Srbi , ovo vam obecavaju vasi politicari u BiH.. P.S. Mozda je Vucic budala ali nije glup kao vi u RS?

ODGOVORITE
Name

Re uros nejaki

02.09.2017 07:15

Kakve veze ima sta je obukao i kako se.slikao?Vi bajini obozavaoci bi pristali da baja uvede pravilo prve bračne noći koliko volite baju!!!

ODGOVORITE
Name

Vukoje

02.09.2017 08:17

Podrska za ovog mladog covjeka, pravo osvjezenje na politickoj sceni. Steta sto ga vlastita stranka nije prepoznala jos uvijek.

ODGOVORITE
Name

politički zatvorenik

02.09.2017 10:41

Svaka čas za STRIJELU i njegov komentar.

ODGOVORITE