Štrajkači uputili pismo vlasti RS

Radnici Željeznica Republike Srpske, koji su nedavno štrajkovali glađu kako bi ostvarili sopstvena prava, danas su uputili otvoreno pismo predsjedniku RS, Vladi Srpske i poslanicima Narodne skupštine RS.  Ako do kraja iduće sedmice uprava Željeznica RS ne isplati zaostale zarade za ovu godinu, u ponedeljak, 11. septembra, stupiće u štrajk glađu, saopštili su nezadovoljni radnici ŽRS.

Republika Srpska 01.09.2017 | 15:24
Štrajkači uputili pismo vlasti RS
Pismo prenosimo u cjelini:

''Ne možemo, a da ne pomenemo skoro završeni štrajk glađu nas željezničara i prekršeno obećanje predsjednika Repulike za isplatu plata u skladu sa zakonom. Pitamo se da li u ovoj državi zakon vrijedi samo za radnike ili sve građane?

Da li trebaju da žive samo političari, poslušnici i njihove porodice ili na to imamo pravo i mi, obični smrtnici. Ponovo smo oštećeni za neisplaćivanje toplih obroka i prevoza, ali da je samo to problem, možda bi se mogao prećutati.

Ono sa čim se više ne možemo pomiriti jeste to da se svako radničko primanje željezničara mora izboriti protestima, štrajkovima itd. dok se izbjegava pokretanje odgovornosti ljudi koji su ovaj sistem doveli u ovakvo stanje.

Da li je to dokaz da ova država nije pravna, da se u njoj ne trebaju poštovati zakoni ili da za političare i poslodavce zakon ne vrijedi? Jedan od dokaza su tužbe koje radnici Željeznica vode protiv Uprave Društva zbog kršenja zakona.

I umjesto da se po kratkom postupku pokrene odgovornost zbog donošenja odluka o kršenju zakona, koje su ponovo donijele gubitak preduzeću, radnici već godinama pokušavaju putem suda da povrate svoja oteta, a zarađena sredstva. Da li sudski sistem treba da služi pravdi ili da bude u službi politike?

Takođe, jedan od problema koji se pojavljuje u posljednje vrijeme jeste ukidanje zakonom zagarantovanih prava radnicima za liječenje, iako im se redovno od plate odbijaju doprinosi za Fond zdravstva. I to ponovo prolazi bez reakcije nadležnih institucija za sankcionisanje krivaca za to.

Uporedo sa uskraćivanjem isplata radnicima, Uprava i Nadzorni odbor izlaze sa idejom o povećanju plata rukovodiocima srednjeg ranga, kako oni to kažu, dok za radnike sa najnižim primanjima nema sredstava. I sve se to, gospodo, dešava zbog donošenja Zakona o radu, kojeg ste zajedno kreirali i izglasali, a koji je poništio sva radnička prava.

Pitamo se da li za sve probleme i greške koje napravite vi političari ili poslodavci, ceh treba da plaćaju radnici? Da li je to već postala praksa ili je to demonstracija sile vas u vlasti? Gospodo, ono što nas radnike interesuje je pravo na život dostojan čovjeka, redovnu platu od koje možemo preživjeti i prehraniti svoje porodice, zdravstvenu zaštitu koju redovno plaćamo, odnosno samo poštivanje zakona.

Da li previše tražimo? Da li ste, gospodo, svjesni da ste svojim činjenjem ili nečinjenjem udarili na egzistenciju nas radnika i naših porodica? Pitamo vas – hoće li se naši problemi bez odgađanja početi rješavati u zvaničnim institucijama Republike Srpske ili treba ponovo da izlazimo na ulicu da bi skrenuli vašu pažnju?

Treba li nam to?!'', stoji u otvorenom pismu željezničara političkom vrhu u Srpskoj.

Ni Čede, ni Dodika, ni rakije

Štrajk glađu su najavila desetorica željezničara, koji su u martu gladovanjem iznudili dolazak Milorada Dodika na banjalučku Željezničku stanicu i isplatu plata.



Ipak, svi glavni akteri martovske pobune nisu sada na okupu. Čedomira - Čedu Kneževića, prvog među štrajkačima glađu, koji je, u martu, u znak pomirenja, pio rakiju s Dodikom, drugovi nisu pozvali da im se pridruži. Tvrde da je Čedo “individualnim akcijama često minirao njihove napore”.

U priči nije ni predsjednik Dodik, koji se ovog puta nije ni oglasio. Iz njegovog kabineta je samo poručeno da se po ovom pitanju Dodik do ponedjeljka neće oglašavati.

(BN)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Bojan Nišević

01.09.2017 13:28

Ožednili poslije vrućeg ljeta pa bi opet pive i rakije.

ODGOVORITE
Name

Dr Palija

01.09.2017 14:28

Na ulicu da srusimo zlo iz Bakinca

Name

Kk

01.09.2017 14:59

kakavi glupani,kome veruju?

Name

Xx

01.09.2017 15:04

Kad već ostavljate kašiku vatajte se palije, zar da umirete ko pacovi kad možete se boriti sa lopovima da bi bar vašoj dijeci bolje bilo i da im ostanu makar rijeke ne prodate

Name

Nevjera

01.09.2017 15:52

Više vam ništa ne možemo vjerovati. Aždaja vas stvarno smatra smrtnicima, a mi ljigavcima. O, kako se samo morate pokazati da bi povratili izgubljeno povjerenje. Ipak, naprijed, neka vam je sa srećom!

Name

Prijedorčanin

01.09.2017 21:08

Čmarko pavić je za rake i on i njegova stranka ludaka i lopova,sve šljam.Direktora na robiju.

Name

Srb

01.09.2017 13:29

Šta hoće, opet pivo?!

ODGOVORITE
Name

Re

02.09.2017 06:29

Sva RS je zeljeznica ! Ali niko od vas da se pridruzi toj strajkackoj grupi. I kad cujem da ovdje samo pisu : treba ovo treba ono. Svi znaju sta treba ali niko da to makar pokusa.Evo ovih deset pokusava i ostat ce na njih deset. Znamo kako ce i ovo proci. Tresla se gora ...A vi sjedite ovdje i jedite bunike...Hocete bolje ? Nema nista od vas..Baja jos 5 godina pored vas takvih pasivnih pametnjakovica..A tek ona opozicija ? Boks mec.Bla bla bla

Name

Pivo

01.09.2017 13:37

Nemojte strajkovati gladju jer ne ide pivo na prazan stomak. Imali ste priliku , prodali se za slikanje sa Miloradom i za jedno pivo. E sad , "uzalud vam trud sviraci ...."

ODGOVORITE
Name

Kuva li se kuva

01.09.2017 13:39

Vas precednik bi dosao da vas obidje ali mu prokuvao mercedes. Cim kupi drugog, eto ga.

ODGOVORITE
Name

Realno

01.09.2017 15:24

E moj glupi narode odnosno strajkaci zeljeznica kod milokrada mercedes povraco previse se nasetijo a vas stomak prazan kupicete vi i ferari milokradu ako budete ovako nastavili pa gladuj te

Name

Skretnica

01.09.2017 13:43

Jaka je Dodina rakija. Čedo jednu popio i evo još nije sebi došao. Domaća šljiiva iz Laktaša.

ODGOVORITE
Name

He he

01.09.2017 15:26

Brlja!

Name

Komunist

01.09.2017 16:40

Ma kakva sljiva to im je Mile podvalio secerusu pa poludjeli.

Name

Daj predsjednice rakije

01.09.2017 13:46

Sad ce im Dodik jednu rakiju dati i oni ce zaboraviti platu

ODGOVORITE
Name

haha

01.09.2017 13:46

Glasanje je iduće godine ...svi za SNSD....Predsjedniče ti si naš čuvar..kome se ne svidja neka traži bolje haha TAŽILI SMO E PA SAD UŽIVAJMO,,,

ODGOVORITE
Name

Mile

01.09.2017 13:50

Tacno cu se odreci sopstvenog imena zbog ove ljige od predsjednika.Fuj popeo mi se na fuj ruzno je i za izgovoriti.On pjeva dok mu narod ljeba nema pojesti.

ODGOVORITE
Name

Ja

01.09.2017 15:55

Ja sam promijenio ime, narod me počeo tući!

Name

Milkan

01.09.2017 13:58

voz je prosao. Vise nemate niciju podrsku jer znamo da cete se prodati za pivu i rakiju. Strajkujte kod kuce, tamo je udobnije.

ODGOVORITE
Name

Krojačica

01.09.2017 14:29

Oćeš li PIVE

ODGOVORITE
Name

MK

01.09.2017 14:30

DO KADA JEL DOK VAM MILOKRAD NEDOĐE. VI STE DOBILI PIVO A OVI DA VAS SMIRE KEŠ.TAKO VAM JE PA VAM SRETNO

ODGOVORITE
Name

Tref

01.09.2017 15:04

Uvek sam podržavao ko se god borio za svoja prava. Sto se vas tiče ne bi mi bilo zao da vam ne isplate ni jedne plate,prodali ste se za flašu piva.

ODGOVORITE
Name

Zeljeznicar

01.09.2017 19:07

Zeljeznicari su jedini ostali koji kada podignu glas drzava na neki nacin reaguje.Sada trenutno rade na razbijanju i poslednje armije tzv. restruktuiranjem i to preko koljena ali ih slabo ide. Sve se radi mimo zakona i bez bozije pare pa naravno tesko ide. Ako uspjednu i zeljeznicu razorit postavlja se pitanje ko vise u ovoj zemlji ima bilo kakve snage za ikakvu pobunu. I da se napomene zeljeznicari bi imali sta raditi kada bi bagra iz vlasti pocela primjenjivat zakon i sav opasan teret vratila na zeljeznicu a ne prevozila svojim privatnim kamionima i tenderima punila partijske kase.Toliko pa narode opet opletite po nama nek vam je na volju i bujrum. Sladite se do mile volje ali cete se nekad i zapitat kakvi ste to ljudi.Bujrum

ODGOVORITE