Штрајкачи упутили писмо власти РС

Радници Жељезница Републике Српске, који су недавно штрајковали глађу како би остварили сопствена права, данас су упутили отворено писмо предсједнику РС, Влади Српске и посланицима Народне скупштине РС.  Ако до краја идуће седмице управа Жељезница РС не исплати заостале зараде за ову годину, у понедељак, 11. септембра, ступиће у штрајк глађу, саопштили су незадовољни радници ЖРС.

Република Српска 01.09.2017 | 15:24
Штрајкачи упутили писмо власти РС
Писмо преносимо у цјелини:

''Не можемо, а да не поменемо скоро завршени штрајк глађу нас жељезничара и прекршено обећање предсједника Репулике за исплату плата у складу са законом. Питамо се да ли у овој држави закон вриједи само за раднике или све грађане?

Да ли требају да живе само политичари, послушници и њихове породице или на то имамо право и ми, обични смртници. Поново смо оштећени за неисплаћивање топлих оброка и превоза, али да је само то проблем, можда би се могао прећутати.

Оно са чим се више не можемо помирити јесте то да се свако радничко примање жељезничара мора изборити протестима, штрајковима итд. док се избјегава покретање одговорности људи који су овај систем довели у овакво стање.

Да ли је то доказ да ова држава није правна, да се у њој не требају поштовати закони или да за политичаре и послодавце закон не вриједи? Један од доказа су тужбе које радници Жељезница воде против Управе Друштва због кршења закона.

И умјесто да се по кратком поступку покрене одговорност због доношења одлука о кршењу закона, које су поново донијеле губитак предузећу, радници већ годинама покушавају путем суда да поврате своја отета, а зарађена средства. Да ли судски систем треба да служи правди или да буде у служби политике?

Такође, један од проблема који се појављује у посљедње вријеме јесте укидање законом загарантованих права радницима за лијечење, иако им се редовно од плате одбијају доприноси за Фонд здравства. И то поново пролази без реакције надлежних институција за санкционисање криваца за то.

Упоредо са ускраћивањем исплата радницима, Управа и Надзорни одбор излазе са идејом о повећању плата руководиоцима средњег ранга, како они то кажу, док за раднике са најнижим примањима нема средстава. И све се то, господо, дешава због доношења Закона о раду, којег сте заједно креирали и изгласали, а који је поништио сва радничка права.

Питамо се да ли за све проблеме и грешке које направите ви политичари или послодавци, цех треба да плаћају радници? Да ли је то већ постала пракса или је то демонстрација силе вас у власти? Господо, оно што нас раднике интересује је право на живот достојан човјека, редовну плату од које можемо преживјети и прехранити своје породице, здравствену заштиту коју редовно плаћамо, односно само поштивање закона.

Да ли превише тражимо? Да ли сте, господо, свјесни да сте својим чињењем или нечињењем ударили на егзистенцију нас радника и наших породица? Питамо вас – хоће ли се наши проблеми без одгађања почети рјешавати у званичним институцијама Републике Српске или треба поново да излазимо на улицу да би скренули вашу пажњу?

Треба ли нам то?!'', стоји у отвореном писму жељезничара политичком врху у Српској.

Ни Чеде, ни Додика, ни ракије

Штрајк глађу су најавила десеторица жељезничара, који су у марту гладовањем изнудили долазак Милорада Додика на бањалучку Жељезничку станицу и исплату плата.



Ипак, сви главни актери мартовске побуне нису сада на окупу. Чедомира - Чеду Кнежевића, првог међу штрајкачима глађу, који је, у марту, у знак помирења, пио ракију с Додиком, другови нису позвали да им се придружи. Тврде да је Чедо “индивидуалним акцијама често минирао њихове напоре”.

У причи није ни предсједник Додик, који се овог пута није ни огласио. Из његовог кабинета је само поручено да се по овом питању Додик до понедјељка неће оглашавати.

(БН)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Бојан Нишевић

01.09.2017 13:28

Ожеднили послије врућег љета па би опет пиве и ракије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Палија

01.09.2017 14:28

На улицу да срусимо зло из Бакинца

Name

Кк

01.09.2017 14:59

какави глупани,коме верују?

Name

Xx

01.09.2017 15:04

Кад већ остављате кашику ватајте се палије, зар да умирете ко пацови кад можете се борити са лоповима да би бар вашој дијеци боље било и да им остану макар ријеке не продате

Name

Невјера

01.09.2017 15:52

Више вам ништа не можемо вјеровати. Аждаја вас стварно сматра смртницима, а ми љигавцима. О, како се само морате показати да би повратили изгубљено повјерење. Ипак, напријед, нека вам је са срећом!

Name

Приједорчанин

01.09.2017 21:08

Чмарко павић је за раке и он и његова странка лудака и лопова,све шљам.Директора на робију.

Name

Срб

01.09.2017 13:29

Шта хоће, опет пиво?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.09.2017 06:29

Сва РС је зељезница ! Али нико од вас да се придрузи тој страјкацкој групи. И кад цујем да овдје само пису : треба ово треба оно. Сви знају ста треба али нико да то макар покуса.Ево ових десет покусава и остат це на њих десет. Знамо како це и ово проци. Тресла се гора ...А ви сједите овдје и једите бунике...Хоцете боље ? Нема ниста од вас..Баја јос 5 година поред вас таквих пасивних паметњаковица..А тек она опозиција ? Бокс мец.Бла бла бла

Name

Пиво

01.09.2017 13:37

Немојте страјковати гладју јер не иде пиво на празан стомак. Имали сте прилику , продали се за сликање са Милорадом и за једно пиво. Е сад , "узалуд вам труд свираци ...."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кува ли се кува

01.09.2017 13:39

Вас прецедник би досао да вас обидје али му прокувао мерцедес. Цим купи другог, ето га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

01.09.2017 15:24

Е мој глупи народе односно страјкаци зељезница код милокрада мерцедес поврацо превисе се насетијо а вас стомак празан купицете ви и ферари милокраду ако будете овако наставили па гладуј те

Name

Скретница

01.09.2017 13:43

Јака је Додина ракија. Чедо једну попио и ево још није себи дошао. Домаћа шљиива из Лакташа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

01.09.2017 15:26

Брља!

Name

Комунист

01.09.2017 16:40

Ма каква сљива то им је Миле подвалио сецерусу па полудјели.

Name

Дај предсједнице ракије

01.09.2017 13:46

Сад це им Додик једну ракију дати и они це заборавити плату

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

01.09.2017 13:46

Гласање је идуће године ...сви за СНСД....Предсједниче ти си наш чувар..коме се не свидја нека тражи боље хаха ТАЖИЛИ СМО Е ПА САД УЖИВАЈМО,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

01.09.2017 13:50

Тацно цу се одреци сопственог имена због ове љиге од предсједника.Фуј попео ми се на фуј рузно је и за изговорити.Он пјева док му народ љеба нема појести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.09.2017 15:55

Ја сам промијенио име, народ ме почео тући!

Name

Милкан

01.09.2017 13:58

воз је просао. Висе немате ницију подрску јер знамо да цете се продати за пиву и ракију. Страјкујте код куце, тамо је удобније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кројачица

01.09.2017 14:29

Оћеш ли ПИВЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

01.09.2017 14:30

ДО КАДА ЈЕЛ ДОК ВАМ МИЛОКРАД НЕДОЂЕ. ВИ СТЕ ДОБИЛИ ПИВО А ОВИ ДА ВАС СМИРЕ КЕШ.ТАКО ВАМ ЈЕ ПА ВАМ СРЕТНО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треф

01.09.2017 15:04

Увек сам подржавао ко се год борио за своја права. Сто се вас тиче не би ми било зао да вам не исплате ни једне плате,продали сте се за флашу пива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељезницар

01.09.2017 19:07

Зељезницари су једини остали који када подигну глас дрзава на неки нацин реагује.Сада тренутно раде на разбијању и последње армије тзв. реструктуирањем и то преко кољена али их слабо иде. Све се ради мимо закона и без бозије паре па наравно теско иде. Ако успједну и зељезницу разорит поставља се питање ко висе у овој земљи има било какве снаге за икакву побуну. И да се напомене зељезницари би имали ста радити када би багра из власти поцела примјењиват закон и сав опасан терет вратила на зељезницу а не превозила својим приватним камионима и тендерима пунила партијске касе.Толико па народе опет оплетите по нама нек вам је на вољу и бујрум. Сладите се до миле воље али цете се некад и запитат какви сте то људи.Бујрум

ОДГОВОРИТЕ