Tužilac traži kaznu za Orića

Tužilaštvo BiH zatražilo je danas da Sud BiH u skladu sa zakonom izrekne kaznu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 29.08.2017 | 12:37
Tužilac traži kaznu za Orića
Tužilac Miroslav Janjić istakao je tokom iznošenja završne riječi da je Tužilaštvo, na osnovu dokaza i iskaza svjedoka, utvrdilo i dokazalo da je na području Srebrenice postojao oružani sukob u julu 1992. godine i da su optuženi počinili krivična djela za koja se terete.

Iznoseći rezime dokaza, Janjić je svoje tvrdnje prvenstveno temeljio na iskazima zaštićenog svjedoka "O1" i Ibrana Mustafića, koji je događaje na području Srebrenice opisao u knjizi "Planirani haos".

On je dodao da se iskazi ovih svjedoka poklapaju sa iskazima pojedinih svjedoka odbrane.

"Zaštićeni svjedok `O1` prepoznao je u sudnici optuženog Nasera Orića, kojeg je viđao u ratnom periodu. Opisao je kako su na Petrovdan 1992. godine vođene borbene aktivnosti i trenutak kada se nalazio u Zalazju, te kako je sa udaljenosti pet do sedam metara vidio dovođenje četiri zarobljenika koje je Orić počeo ispitivati", naveo je Janjić.

Tužilac je podsjetio da je "O1" svjedočio da je Orić više puta udario jednog zarobljenika u prsa i glavu, nakon čega je uzeo nož, zamahnuo i udario ga u vrat, a objasnio je i da mu je Zulfo Tursunović tada rekao da je Orić udario sudiju Slobodana Ilića, da je vidio njegovo tijelo i da mu je iz oka curila krv.

Janjić je dodao da je nalaz vještaka Rifata Kešetovića pokazao da je uzrok Ilićeve smrti, najvjerovatnije, trauma glave i višestruki prelomi rebara i butne kosti.

Tužilac je napomenuo da je svjedok Ibran Mustafić ispričao da mu je u njegovom stanu lično Naser Orić detaljno opisao način kako je ubio Slobodana Ilića.

"Iskaz ovog svjedoka u potpunosti je homogen sa iskazom zaštićenog svjedoka zbog čega mu se može vjerovati", dodao je Janjić.

Tužilac je podsjetio i na iskaze svjedoka Vidoja Ilića, Milana Jeremića i Milomira Lazarevića koji su se tokom napada na Zalazje sakrili na tavanu jedne kuće. Sva trojica su potvrdili da su čuli vojnike da Oriću govore da je zarobljen sudija Slobodan Ilić, kome će "sada oni suditi".

Govoreći o ubistvu Milutina Miloševića i Mitra Savića, Janjić je rekao da su svjedoci bez sumnje potvrdili da su u oba zarobljenika pucali i Orić i Muhić.

"Svjedoci su rekli da su nakon napada na Loliće 29. maja 1992. godine vidjeli kako zarobljenog Milutina Miloševića bokserom udara Naser Orić, nakon čega ga je ubio iz automatske puške. Nakon Orića, u njega je pucao i Sabahudin Muhić. Svjedoci su rekli da Mitar Savić nije poštovao Orića, da ga je provocirao i da ga je Orić iz neposredne blizine ubio. U njega je pucao i Sabahudi Muhić zvani Mrčo", dodao je Janjić.

Tužilac je naveo i da je svjedok Agim Mekić opisao kako je u rijeci u Lolićima pronađeno tijelo Milutina Miloševića, kojeg su mještani zakopali.

Janjić je rekao da su iskazi pet svjedoka odbrane nevjerodostojni i da im se ne može vjerovati.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti, Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Suđenje će biti nastavljeno 12. septembra, kada će odbrana optuženih iznijeti završne riječi.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Pero Doboj

29.08.2017 11:07

Cijeli svijet zna da je Orić koljač nemuslimanskog stanovnistva i da je jedan od vodecih terorista na ovom prostoru.. Kontra njega EU ,NATO,SAD,Rusija i Kina znaju da je djeneral RAtko Mladic ponosni borac protiv terorizma i zbog njega nas danas poštuju vodece civlizacijske tekovina svijeta

ODGOVORITE
Name

Istina

29.08.2017 11:37

Pero, obraz se ne pere lažima nego katarzom!

Name

Kiki

29.08.2017 13:06

Pero treba postovati odluke sudova u svim slucajevima. Tako i u ova dva koja ti spominjes. Nek sud presudi I TO SE MORA POSTOVATI. Mi nismo dosli na ovaj svijet da sudimo nego da nam bude sudjeno.

Name

Batan

29.08.2017 11:15

Samo zadnji sljam se izivljava na svezanom. Postujem svakog borca, bio on i neprijatelj, ali ako je borac, a ne smrdljivo, bolesno govno.

ODGOVORITE
Name

Istina

29.08.2017 11:17

"srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine." Najvaznije pitanje je da li su bili civili ili vojnici? Mnogo je veci zlocin ako su bili civili. Ako su bili vojnici to je bila svakodnevnica na sve tri strane tokom rata.

ODGOVORITE
Name

komsija

29.08.2017 11:31

Ja se sramotim da sam u ovoj zemlji i sa ovim zivotinjama koji su spremni da se izivljavaju nad zarobljenicima i da on slobodno hoda po ovoj bjednoj BiH. Dzabe njemu njegova vjera i njegov ponos jer po mome on ne zasluzuje da ga ovo sunce grije.

ODGOVORITE
Name

nikola

29.08.2017 11:36

Nijednog komentara svi se zabavili pisanjem o partijskim foteljama.Ovaj krvnik na slobodi treba to govno uklonit sa zemlje.Dodik pjeva pod satorom kao da ce vjecno zivjet.Zakucace mecka i pred njegovim vratima.

ODGOVORITE
Name

luka

29.08.2017 11:37

Ako posude Orica to bi u medjunarodnom pravu bio presedan jer bi se BH sud i optuznica iz Srbije stavila iznad suda u Hagu.

ODGOVORITE
Name

Radovan

29.08.2017 12:29

20 god robije je zasluzii...

ODGOVORITE
Name

Komšo

29.08.2017 13:40

Sad je na tužilaštvu.Ako ga blago kazne mogu odmah staviti ključ u bravu.Onda legalizuju klanje i silovanje.

Name

Mitar M.

29.08.2017 19:13

Iako iz dokaza nesumljivo proizlazi da je N. Oric izvrsio ratni zlocin, jer je licno ubio civila bivseg sudiju iz Srebrenice, S. Ilica. Hag je dao odobrenje da se ovaj postupak vodi. Bojim se da u ovom slucaju nece suditi dokazi, nego spoljne sile. Tu ce presuditi zastita koju N. Oric, ima u nekim politickim i onsvjestajnim krugovima./citaj Bakir i Osmica/.

ODGOVORITE