Тужилац тражи казну за Орића

Тужилаштво БиХ затражило је данас да Суд БиХ у складу са законом изрекне казну команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу, за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Босна и Херцеговина 29.08.2017 | 12:37
Тужилац тражи казну за Орића
Тужилац Мирослав Јањић истакао је током изношења завршне ријечи да је Тужилаштво, на основу доказа и исказа свједока, утврдило и доказало да је на подручју Сребренице постојао оружани сукоб у јулу 1992. године и да су оптужени починили кривична дјела за која се терете.

Износећи резиме доказа, Јањић је своје тврдње првенствено темељио на исказима заштићеног свједока "О1" и Ибрана Мустафића, који је догађаје на подручју Сребренице описао у књизи "Планирани хаос".

Он је додао да се искази ових свједока поклапају са исказима појединих свједока одбране.

"Заштићени свједок `О1` препознао је у судници оптуженог Насера Орића, којег је виђао у ратном периоду. Описао је како су на Петровдан 1992. године вођене борбене активности и тренутак када се налазио у Залазју, те како је са удаљености пет до седам метара видио довођење четири заробљеника које је Орић почео испитивати", навео је Јањић.

Тужилац је подсјетио да је "О1" свједочио да је Орић више пута ударио једног заробљеника у прса и главу, након чега је узео нож, замахнуо и ударио га у врат, а објаснио је и да му је Зулфо Турсуновић тада рекао да је Орић ударио судију Слободана Илића, да је видио његово тијело и да му је из ока цурила крв.

Јањић је додао да је налаз вјештака Рифата Кешетовића показао да је узрок Илићеве смрти, највјероватније, траума главе и вишеструки преломи ребара и бутне кости.

Тужилац је напоменуо да је свједок Ибран Мустафић испричао да му је у његовом стану лично Насер Орић детаљно описао начин како је убио Слободана Илића.

"Исказ овог свједока у потпуности је хомоген са исказом заштићеног свједока због чега му се може вјеровати", додао је Јањић.

Тужилац је подсјетио и на исказе свједока Видоја Илића, Милана Јеремића и Миломира Лазаревића који су се током напада на Залазје сакрили на тавану једне куће. Сва тројица су потврдили да су чули војнике да Орићу говоре да је заробљен судија Слободан Илић, коме ће "сада они судити".

Говорећи о убиству Милутина Милошевића и Митра Савића, Јањић је рекао да су свједоци без сумње потврдили да су у оба заробљеника пуцали и Орић и Мухић.

"Свједоци су рекли да су након напада на Лолиће 29. маја 1992. године видјели како заробљеног Милутина Милошевића боксером удара Насер Орић, након чега га је убио из аутоматске пушке. Након Орића, у њега је пуцао и Сабахудин Мухић. Свједоци су рекли да Митар Савић није поштовао Орића, да га је провоцирао и да га је Орић из непосредне близине убио. У њега је пуцао и Сабахуди Мухић звани Мрчо", додао је Јањић.

Тужилац је навео и да је свједок Агим Мекић описао како је у ријеци у Лолићима пронађено тијело Милутина Милошевића, којег су мјештани закопали.

Јањић је рекао да су искази пет свједока одбране невјеродостојни и да им се не може вјеровати.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљеника српске националности, Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење ће бити настављено 12. септембра, када ће одбрана оптужених изнијети завршне ријечи.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Перо Добој

29.08.2017 11:07

Цијели свијет зна да је Орић кољач немуслиманског становниства и да је један од водецих терориста на овом простору.. Контра њега ЕУ ,НАТО,САД,Русија и Кина знају да је дјенерал РАтко Младиц поносни борац против тероризма и због њега нас данас поштују водеце цивлизацијске тековина свијета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.08.2017 11:37

Перо, образ се не пере лажима него катарзом!

Name

Кики

29.08.2017 13:06

Перо треба постовати одлуке судова у свим слуцајевима. Тако и у ова два која ти спомињес. Нек суд пресуди И ТО СЕ МОРА ПОСТОВАТИ. Ми нисмо досли на овај свијет да судимо него да нам буде судјено.

Name

Батан

29.08.2017 11:15

Само задњи сљам се изивљава на свезаном. Постујем сваког борца, био он и непријатељ, али ако је борац, а не смрдљиво, болесно говно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.08.2017 11:17

"српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године." Највазније питање је да ли су били цивили или војници? Много је веци злоцин ако су били цивили. Ако су били војници то је била свакодневница на све три стране током рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

29.08.2017 11:31

Ја се срамотим да сам у овој земљи и са овим зивотињама који су спремни да се изивљавају над заробљеницима и да он слободно хода по овој бједној БиХ. Дзабе њему његова вјера и његов понос јер по моме он не заслузује да га ово сунце грије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

29.08.2017 11:36

Ниједног коментара сви се забавили писањем о партијским фотељама.Овај крвник на слободи треба то говно уклонит са земље.Додик пјева под сатором као да це вјецно зивјет.Закуцаце мецка и пред његовим вратима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лука

29.08.2017 11:37

Ако посуде Орица то би у медјународном праву био преседан јер би се БХ суд и оптузница из Србије ставила изнад суда у Хагу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

29.08.2017 12:29

20 год робије је заслузии...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшо

29.08.2017 13:40

Сад је на тужилаштву.Ако га благо казне могу одмах ставити кључ у браву.Онда легализују клање и силовање.

Name

Митар М.

29.08.2017 19:13

Иако из доказа несумљиво произлази да је Н. Ориц изврсио ратни злоцин, јер је лицно убио цивила бивсег судију из Сребренице, С. Илица. Хаг је дао одобрење да се овај поступак води. Бојим се да у овом слуцају неце судити докази, него спољне силе. Ту це пресудити застита коју Н. Ориц, има у неким политицким и онсвјестајним круговима./цитај Бакир и Осмица/.

ОДГОВОРИТЕ