Fašizam nije pobijeđen

Svakodnevno trpim grube napade zbog deklarisane borbe protiv režima Milorada Dodika. Žao mi je što unutar mog, srpskog, naroda dominira nakaradna svijest o sprezi kapitalizma i fašizma zbog koje nikako da se oslobodimo iz kandži nametnute nam stvarnosti.

Republika Srpska 25.07.2017 | 16:59
Fašizam nije pobijeđen
Čovječanstvu je podastrta teška laž o tome kako je fašizam „pobijeđen“. Treba znati da je fašizam tek puki instrument hegemonije centara moći zapadnog kapitalizma i da će kao ideološko sredstvo postojati sve dok postoji i kapitalizam.

Danas je već opštepoznato da je Velika Britanija izazvala Prvi svjetski rat sa ciljem širenja moći i bogatstva kapitalističkih centara moći koji su tada dominirali ovom imperijom. No, manje je poznato i da je jedan od razloga proizvođenja ovog rata bio strah od socijalističke revolucije u srcu zapadnog hegemonizma.

Nimalo slučajno fatalne 1917. imamo dvije uzročno-posljedično povezane „revolucije“. Na jednoj strani centri moći Zapada finansiraju boljševičku revoluciju kao pretpostavku vještačkog stvaranja ljevičarskog totalitarizma. Sa druge strane iste godine Benito Musolini dolazi na platni spisak britanske obavještajne službe sa ciljem stvaranja embriona budućeg desničarskog totalitarizma.

U Italiji se u stvari dogodio svojevrstan eksperiment preko kog su zapadni centri moći nastojali spriječiti da sve jači ljevičarski pokret preuzme vlast u toj zemlji. Kad je Musolini pokazao koliko je fašizam djelotvoran protiv komunizma isti centi moći već 1922. godine započinju „Projekat Hitler“.

Ponovo uzimaju pod svoje jednog političkog marginalca, te ga finansiraju, instrumentalizuju i čak međunarodno promovišu kao „čuvara zapadne demokratije“, a sve sa ciljem proizvođenja novog svjetskog rata. Bez finansijske i svake druge pomoći i Hitler i Musolini bi ostali tek političke budaletine istorijski potpuno neinteresantne. No, milijarde dolara upumpane u njemačku vojnu industriju od strane Engleske banke, Vol strita i ino stvorile su nužne pretpostavke globalnog ideološkog suprotstavljanja desničarskog i ljevičarskog totalitarizma.

U svojoj esenciji ovaj novi svjetski rat baš kao i prethodni bazira se na strategiji divide et impera, odnosno na sukobljavanju germanskog i slavenskog naroda. Uostalom, kako geografski periferne nacije poput Britanaca ili Amerikanaca mogu vladati prostorom ogromne Evroazije ako ne kontinuiranim proizvođenjem ratova? Elem, ključno je znati da su isti centri moći, a posebice uobličeni u vidu kojekakvih Rokfelera ili Rotšilda, na svjetskim ratovima zgrnuli enormno bogatstvo. Zbog sopstvenog bogaćenja, te širenja moći i uticaja, moćnici Zapada su i proizveli ove ratove, baš kao i potonji Hladni rat.

Kapitalizam počiva na sukobima i krvoprolićima. Sa te pozicije moramo posmatrati i događanja sa početka 90-ih godina prošlog vijeka. Vodeći ideolog Zapada Zbignjev Bžežinski je decidan – Slaveni posjeduju ogromne teritorije i prirodna bogatstva i to im treba OTETI. I kako kapitalizam uvijek smišlja nove podvale i manipulacije ovoga puta nam fašizam plasiraju kroz termin „demokratija“. To šta je postkomunističkim društvima podvaljeno kao demokratija je puki fašizam i toga moramo biti svjesni.

Pritom, moramo znati da je bivša Jugoslavija postala opasnost po svjetski poredak skrojen u skladu sa interesima bogatih oligarhija kapitalizma. Dokazala je da se komunistička društva mogu demokratizovati do nivoa prihvatljivog razvijenim demokratskim društvima. Čin tog priznanja trebao je biti materijalizovan u vidu prijema SFRJ u Evropsku Uniju.

Elem, to jednostavno nije odgovaralo pomenutim kapitalističkim centrima moći jer isti počivaju na sukobima i podjelama, a nikako na integracijama. Zato je Jugoslavija onako brutalno uništena. Ostale postkomunističke države, kad su vidjele jugoslavenski „primjer“, jednostavno su se samopokorile, samokolonizovale. I sve svoje bogatstvo predale novom okupatoru.

U takvom geopolitičkom okruženju nastala je jedna Republika Srpska kao maleni simbol otpora globalnom pokoravanju. Međutim, slaba i ratom razorena Republika Srpska poratno je postala lak plijen zapadnih hegemona. Madlen Olbrajt je odabrala jednog političkog marginalca i smutljivca – Milorada Dodika, te ga na tenkovima NATO dovela na vlast kao marionetu. I nije problem što je tako pokorena Republika Srpska, nego što je isti taj Milorad Dodik zloupotrebljen za već tada planiranu agresiju na SRJ. Cilj zapadnih hegemona bio je jasan: od Jugoslavije ne smije ostati ni „J“. I taj cilj su ostvarili.

Moramo znati da je Republika Srpska nastala kao političko-pravni istrument srpskog naroda u BiH, baš kao i Republika Srpska Krajina u Hrvatskoj, OČUVANJA JUGOSLAVIJE, naše zajedničke države. Kako je cilj zapadnih hegemona bio uništavanje Jugoslavije valjda je shvatljivo i zbog čega su onako brutalno razarane ove tvorevine prekodrinskih Srba. U tom pogledu ključno je znati da je protivpravno i nasilno razbijanje Jugoslavije akt fašizma u funkciji kapitalizma.

No, zapadni hegemoni nisu u potpunosti uništili Srpsku, kao šta je učinjeno sa Srpskom Krajinom, opet iz njihovih ličnih interesa, zarad političkih manipulacija. Zapadna hegemonija počiva na strategiji divide et impera, pa je tako shvatljivo da je BiH otrgnuta iz Jugoslavije, ali i da je istovremeno podijeljena na entitete, kantone i ko zna šta već. Važno je zapadnim hegemonima da BiH opstaje upravo ovakva kakva jeste. Zašto?

Ovde dolazimo do manipulativno i vještački stvorenih oblika samospoznaje. Svi znaju da u BiH žive Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Ključno pitanje kakvo u ovoj zemlji treba postaviti jeste: da li u BiH postoji VLADAJUĆA OLIGARHIJA i POTLAČENA KLASA? Postoji li u BiH uopšte svijest da živimo u najbrutalnijem obličju kapitalizma? Ko u ovoj zemlji, a bogami i u svijetu, postavlja ovakva pitanja?

Ne, takva pitanja se ne postavljaju. Ovde se decenijama zamlaćujemo nekakvim otcjepljenjima, unitarizacijama, trećim entitetima i štokakvim vještački i manipulativno nametnutim pitanjima. U sluludo skrojenoj stvarnosti građani nikako da se zapitaju kako žive, zašto su siromašni i obespravljeni, do kad ovako??? A to su sasvim racionalna pitanja od kakvih valja poći u pogledu samospoznaje.

To šta karakteriše današnju Bosnu i Hercegovinu nauka je davno objasnila kroz fenomen „narcizma malih razlika“, koji u principu vodi ka sljedećem fenomenu „animoziteta malih razlika“. No, valja znati da su ovdašnji i narcizmi i animoziteti vještački skrojeni. Valja znati da su u pitanju fašistička sredstva manipulacije sviješću. To je fašizam!



Raspirivati u BiH mržnju, nepovjerenje, strah i zablude nije nikakva „umotvorina“. Ovde to može činiti svaka bena, svaki zlonamjerni pojedinac. Kad to čine moćne oligarhije Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića onda imamo stvarnost ovakvu kakva jeste. Umjesto da građani Dodika, Izetbegovića i Čovića poimaju kao simbole oligarhije, buržoazije i surovog kapitalizma, gro ovdašnje populacije se sa takvima identifikuje. Vrlo malen krug građana shvata kako ovaj „trojac bez kormilara“ u svojoj esenciji materijalizuje fašizam u funkciji interesa kapitalističkih centara moći.

Na bazi čega zasnivam ovakve ocjene? Vrlo prosto: Dodik, Izetbegović, Čović i oko njih okupljena POVLAŠTENA KLASA u potpunosti provode interese centara moći zapadnog kapitalizma. Razorili su privredu, zadužili nas do nivoa robovanja niza budućih generacija, prirodne i ine resurse rasprodaju u bescjenje i ukupno nas gurnuli u neraskidive kandže ino hegemona. I onda su se jednostavno pridružili „udruženom pljačkaškom poduhvatu“ neviđenih razmjera. Građani moraju znati da je u ovoj nesrećnoj zemlji bukvalno sve podređeno bezobzirnoj pljački.

No, kako decenijama bezobzirno pljačkati, a da to građani ne spoznaju kao problem? Pa to nam svakodnevno prezentuju kreiranjem vještačkih podjela, sveopštim zastrašivanjem, bezobzirnim kršenjem prava, zakona i opštecivilizacijskih vrijednosti, manipulacijama sviješću. Čine upravo ono šta su svojevremeno činili i fašisti, odnosno materijalizuju nikad pobijeđeni fašizam.

Od koga Dodik „čuva“ Republiku Srpsku? Od Izetbegovića i Ćovića, odnosno od istih fašističkih sluga kakav je i sam. Identično tako Izetbegović od Dodika i Čovića „čuva“ Bosnu i Hercegovinu, dok Čović „čuva“ Hrvate od Izetbegovića i Dodika. To šta njih trojica svakodnevno čine je hrpa budalaština, no činjenica je da su budaletine vrlo podložne fašizmu i sličnim totalitarnim ideologijama.

Znači, borba protiv fašizma u konkretnome i na prvom koraku podrazumijeva svijest građana da živimo u brutalnom kapitalizmu. Esencijalna podjela u ovoj zemlji MORA biti na odnarođenu oligarhiju i obespravljenu sirotinju. Svako svrstavanje građana u etničke, vjerske i ine ideološke „torove“ jeste puki fašizam u funkciji interesa POVLAŠTENE KLASE. To je postulat koji siromašni i obespravljeni građani ove zemlje moraju usvojiti ukoliko teže kao boljem i pravednijem društvu, ka budućnosti.

Ogromna energija populacije u ovoj zemlji usmjerena je u potpuno sulude i vještački kreirane narcizme i animozitete. Kad bi samo djelić te energije bio usmjeren protiv vladajuće oligarhije mi bi za kratko vrijeme izgradili DRUŠTVO zasnovano na zdravim osnovama. Za to imamo i više nego dobre geografske i prirodne osnove. Dovoljno je da građani shvate kako je funkcija države obezbjeđivanje vladavine prava, bezbjednosti i resursa. Država koja nije sposobna uspostaviti pravni poredak, zaštititi građane i resurse i nije država.

U tom pogledu BiH je daleko od države, odnosno ovde državu tek treba stvoriti. No, Dodik, Izetbegović i Čović je zasigurno neće stvarati jer je to protivno njihovim ličnim interesima, baš kao i interesima njihovih kapitalističkih gospodara koji su ih ovde ustoličili, koji ih nasilno i vještački održavaju u poziciji. Građani ove nesrećne zemlje jednom MORAJU shvatiti da žive u zemlji kakva čak globalno simboliše najgori mogući pojavni oblik kapitalizma i sa tim povezanim oblikom brutalnog fašizma. Kad to shvate neće se identifikovati da ovdašnjom kvazielitom, nego će se USPROTIVITI, suprotstaviti i početi odnose graditi na zdravim osnovama.

Za kraj da nešto zakapijamo: da ga zapadni centri moći nisu svojevremeno uzeli pod svoje i ustoličili kao marionetu Milorad Dodik bi ostao politički marginalac, baš kao što se svojevremeno dogodilo sa Musolinijem i Hitlerom. Sa druge strane Bakir Izetbegović samo baštini "lik i djelo" svog oca Alije koji bi bez uticaja istih centara moći jednako ostao vjerski sektaš i disident. Čović pak baštini nasljeđe još jednog disidenta - Franje Tuđmana, za kog podjednako znamo da je tek produkt fašizma i kapitalizma. Ja se sa takvima ne mogu identifikovati i zato se protiv njih ovako javno borim... kao antifašista.

(Borislav Radovanović)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Kqkav narod

25.07.2017 15:03

Kakav narod takva mu i vlast.

ODGOVORITE
Name

re Kqkav narod

25.07.2017 15:20

Komunistička logika, u stvarnosti kakva vlast takav narod dokaz za ovo je ponašanje naroda sa ovih prostora kad ode da radi na zapad.

Name

Dr

25.07.2017 15:44

Josip Broz TITO: Smrt fasizmu sloboda narodu.…. Cuvajte bratstvo jedinstvo kao zjenicu oka svoga..... Sve se moze samo da se nije pustalo nacionalistima i kleptomanima koi u toboznjem nacionalnom intresu sire mrznju i pljackaju narod.

Name

tacno

25.07.2017 15:27

Ali sta ces kad su 90% naroda na balkanu ovce...samo znaju da mrze one druge i ne vide dalje od ulara...sa stokom i treba tako...da pocrkaju...ono 10% ce da se iseli odavde ionako...

ODGOVORITE
Name

sjeverna koreja

25.07.2017 20:00

NIJE SVE TACNO - ISELICE SE OKO PEDESET POSTO , ko dozivi vidjece !

Name

Dragutin

25.07.2017 15:46

Šta mi Srbi tu možemo kad Bošnjaci i Hrvati vole da budu okupirani???Tako su kroz istoriju uvek radili?Ovi služili Turke,a ovi čistili austrougarske štale!A sad oba naroda čiste NATO štale...Kad je bila JNA u BiH,bošnjaci i hrvati napadali kasarne JNA?Što sad bošnjaci i hrvati ne napadaju OHR i ovaj IFOR ili SFOR u BiH,neće jer im je okupator MIO ma kakav BIO!!!

ODGOVORITE
Name

De

25.07.2017 16:53

Nivo tvoje inteligencije je u üodrumu. Jos uvijek nisi ukapirao sta se desilo, jer nivo tvoje mrznje je na krovu.

Name

Turboskara

25.07.2017 19:38

Alo dragutine jedno pitanje .Gdje du nasi srbi isli Poslje 1945 I rata da rade I kome smo cistili gov..ba I ulice I wc. Kome smo Radili ns baustelu I gradilo istu tu srusenu njemacku.Znasli ti koliko srba uziva sada te penzije iz njemacke I dan danas.Znasli ti dragutine dragutine koliko I gdje sad odlaze nasa srbska djeca u koje zemljebi placu pred ambasadama Njemacke Austrije Italije itd.Znasli ti dragutine koliko srba ima samo u americi ili u cikagu.Toj istoj fasistickoj zemlji koja je bombardovala srbiju.Pricas o bosnjacima I hrvatima koji rade vani pa koliko nase rodbine prijatelja komsija radi vani.Pricas nebuloze zato malo razmisli malo sta pricas.I Evo I sutra koliko ljudi srba ce fobiti vizu I ostaviti sve I oticuvu tu eu da im cistimo stale wc radimo na baustelu mjenjamo katetere cistimo im kuce dvorista mi bas mi srbi zato ne se...I.

Name

Re Dragutin

25.07.2017 20:57

Dragutine , Srbi iz Hrvatske polomiše noge da dodju do Hrvatskih putovnica i to oni Srbi koji su na traktorima išli za BiH i Srbiju. Zao mi je sto se moram spustiti na tvoj nivo inteligencije koji je kao od bebe od par mjeseci. Gleda a nista ne razumije i ne konta.Doduse beba ce nesto naučiti ali za tebe nema nađe .

Name

De Ljudi

25.07.2017 21:01

Ignorišite ovog Dragutina i ne komentarišite ga više. Čovjek lupa glupisti, nema pojma šta piše i ne zaslužuje da se njegovi komentari čitaju.

Name

re Dragutin

25.07.2017 21:17

Puno mi ti nesto o istoriji. Nekako onako ko sa balvana al evo ja cu te podrzati. Da su sluzili turcima jesu to su pokazali kapetan Gradascevic, braca Moric itd. Da su hrvati cistili stale austrougarskoj to su pokazali gradnjom katedrala. A samo mi reci sta su srbi radili za to vreme hm hm hm bili na vlasti kao Mehmed pasa.. Daj Dragutine unormali se.

Name

Kiki

25.07.2017 15:50

Puno napisano a malo receno. Zar postoje jos ljudi koji vjeruju u takve kvazi istine i nebuloze???Borislave nije ni tebi lako. Zasto uvjek trazis paralelu sa drugima kad si u stanju propadanja i raspadanja??Bankrota i nestanka? Kriv je kapitalizam, fasizam, Alija, Franjo, Bakir, Covic i et malo i Dodik,al samo malo. Mi Srbi nismo ni zasta krivi.Za propast slabasne Srpske ekonomije krivi su svi ovi gore navedeni a mi i Dodik najmanje. Borislave kad vec pises o Jugoslaviji trebao bi pomenuti i njenog glavnog grobara. Milosevica. Covjeka koji je ima 4 keca u rukama a izgubio partiju. Pokeraski docarano.

ODGOVORITE
Name

Dragutin

25.07.2017 15:59

E Kiki,idi na pecanje,man se ovoga,teško je ovo gradivo za tebe!Nemoj da komentarišeš,samo pokazuješ da si od škole najviše voleo i vreme provodio na Fizičko vaspitanje i Veliki odmor!Idi ljubi te brat,pecanje smiruje i opušta...

Name

re Dragutin

25.07.2017 16:22

Istina najvise boli zato volis lazi.

Name

Fašistički Koncern NOVOMATIC

25.07.2017 19:34

Novomatic je Fašistička tvorevina iz Austrije koja se na papiru vodi da radi sa aparatima za Igre na sreću a u stvarnosti iz Južne Amerike prevozi drogu i prljav novac u evropu...narko dileri iz Južne Amerike su potomci odbjeglih Fašista i osnivači Novomatica...preko Novmatica peru novac stečen prodajom droge... Novomatic je preko vlasnika UNIBROS STEELa Vladimira Delića došao do Dodika i podmitili ga sa DVA MILIONA EURA i vlasnički paket od 20% u firmama NOVO RS doo i RSA GAMING Doo registrovanim u Banjaluci na Osnovnom Sudu bez podataka o osnivačima i to kod sudije MONIKE KOVAČEVIĆ... Fašistička tvorevina Novomatic je i u federaciji napravila istu stvar sa Čovićem i Bakirom i na taj način su tri dripaca DODIK-ČOVIĆ - IZETBEGOVIĆ postali dio Fašističke porodice...za sitnu lovu i spas od zatvora kleče pred Fašistima i Slobodarskom Partijom Austrije.... postali su Austriski konjušari koji peru novac najvećim narko dilerima sa Američkkog kontinenta....peru novac i štite kriminalce,institucionalno ih štite... institucije BiH sa oba entiteta su podređene Fašističkoj tvorevini Novomatic... što znači da su naši dragi lideri postali Fašističke sluge...

ODGOVORITE
Name

Ma

25.07.2017 19:43

Ma dobro to što te Dodik ne može smislit', ama čujem da te i Svemirci progone a oni znaju biti vrlo zajebani. Nego, vidim juče u Novom ono bila baš masovka. Izbjegavanja.

ODGOVORITE
Name

Mrcevci

26.07.2017 06:39

POTPUNO STE U PRAVU SAMO NA OVOJ FOTOGRAFIJI NEDOSTAJE MU COVIC

ODGOVORITE
Name

yugosloven

26.07.2017 09:55

OVO JE POZDRAV HAJL HITLER

ODGOVORITE