Brisel dao novi rok bh. vlastima

Komesarka EU za saobraćaj Violeta Bulc otkazala je posjetu BiH zbog skandala nastalog nakon nepotpisivanja Ugovora o transportnoj zajednici u Trstu. Bulc je vlastima dala rok za dogovor do 26. jula.

Bosna i Hercegovina 24.07.2017 | 20:03
Brisel dao novi rok bh. vlastima
Ipak, optimizma u državnom Ministarstvu prometa da će uslovi Vlade RS biti prevaziđeni, gotovo da i nema. 240 miliona evra za infrastrukturu - pod suspenzijom do daljnjeg. A ako dogovora ne bude - neće biti niti jednog projekta pod pokroviteljstvom Evropske Unije.

Na adrese bh. vlasti iz Brisela pismo - Johanes Han, evropski komesar za proširenje kritikovao nepotpisivanje Ugovora o transportnoj zajedinici. A bh. vlasti takvo pismo kriju od javnosti. Evropska komisija nema namjeru još dugo čekati dogovor - predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i dalje vjeruje da novac neće otići drugim zemljama.

"BiH je dobila četiri projekta, od ukupno šest odobrenih iz cijelog regiona. To je ogroman uspjeh i na tome su nam svi čestitali. Rečeno je da je neophodno potpisivanje Ugovora o TZ, bez zadatog roka. Ako su projekti odobreni, a mi želimo da realizacije krene što prije, onda je logično da taj posao moramo uraditi brzo, a ne za šest ili devet mjeseci. Dobili smo grant sredstva u iznosu 46 miliona evra i entiteti odnosno vlade i preduzeća moraju kreirati finansijske kapacitete kako bi krenuli u operativni dio. Pokušaj opstrukcije potpisivanja ugovora o TZ je učinjen kako bi se poslala poruka da ne funkcioniše Savjet ministara BiH. To je bio loš potez i loša poruka koja će imati negativne reperkusije. Ali, sada je stvar promijenjena i ugovor o TZ će biti potpisan", kazao je Zvizdić.

U Trstu šest regionalnih projekata. Novci odobreni za čak četiri iz BiH. Obilaznica Zenica - dvije sekcije. Dionica Doboj - Rudanka. Luka Brčko. 240 miliona evra evropskog novca. Od čega 46 miliona evra granta. Kosovo, Albanija i Crna Gora nisu dobile novce niti za jedan projekat - a potpisali su Ugovor. Ovoga puta bh. vlasti ne samo da su se osramotile u evropskim nego i u regionalnim krugovima.

"Vrlo privatno komesarka Bulc nam je dala rok do 26. prvi rok to je bilo vrijeme kada smo prije osam ili devet mjeseci s komesarkom dogovorili posjetu Sarajevu, koja je nažalost otkazana dok ne usuglasimo naše stavove i potpišemo sporazum. REZ postoji i onaj može se reći crni scenarij a to je da ne nađemo nikakav kompromis u tom kontekstu ova sredstva će biti povučena preraspodijeljena drugim zemljama regije do daljnjeg će svi projekti EK u BiH biti obustavljeni", kaže Igor Pejić, sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Iz prikrajka su posmatrali šest regionalnih premijera kako potpisuju međusobnu saradnju u oblasti transporta - umjesto rješenja, predstavnici bh. vlasti u danima nakon - optuživali su jedni druge - ko je kriv za sramotu. Vlada RS poslala je stavove dan uoči Samita. Ali predstavnici Savjeta ministara su tih stavova bili svjesni i ranije.

Vlada RS je redukovala zahtjeve s tri na jedan - rotacija u Sekretarijatu transportne zajednice koja će uključivati i entitetska ministarstva. Što je neprihvatljivo za Evropljane. Ali nas ministri i dalje uvjeravaju da će ono što nisu mogli do sada - uraditi za nekoliko dana.

"Ja očekujem da ako ne u utorak na sjednici Savjeta ministara onda na onoj sljedećoj usvojimo transportnu zajednicu pošaljemo gospodina Zvizdića ili Juska da to potpišu tamo gdje treba I da tu priču skinemo s dnevnog reda prije godišnjih odmora", naveo je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

Neodgovorno ponašanje - neodgovorna obećanja domaćih zvaničnika - u evropskim krugovima počela su izazivati otvoreni podsmijeh.

Ali predstavnici BiH Čović i Zvizdić kada su ovdje bili kazali su da će sljedeće godine doći s kandidatskim statusom?

"Ne, posebno sa ovakvim odnosom. Sastanak u Trstu je pokazao da BiH pravi taoca sama od sebe", kazao je Miroslav Lajčak.

I tako su, kaže Lajčak, udaljili BiH ne samo od evropskog puta - nego i od same regije. O posljedicama nepotpisivanja spornog Ugovora - politika gotovo da i ne govori. A da vrijeme gube na pitanja bez odgovora - pokazalo se i na primjeru brze ceste Sarajevo - Beograd.

Kako kažu u Ministarstvu prometa - spektakularno najavljivani projekat daleko je od realizacije. Svi sastanci protekli su u crtanju trasa puta - bez konkretnog dogovora. U međuvremenu niko nije saznao ko su turski investitori i na koji način će se dodijeliti sredstva. Kredit. Grant. Koncesija. Po prijedlozima trasa - očito da bi najbolje bilo da stranci plate cestu koja će proći kroz sva mjesta u BiH i Srbiji. To bi zadovoljilo interese.

(N1)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

borac

24.07.2017 18:22

Nema tu para za privatne dzepove pa koga to interesuje.

ODGOVORITE
Name

Gardista

24.07.2017 19:22

I vi jet ce jednom da svati da izmisljena tvorevina tzv beiha nema buducnosti I da ce dignit ruke.

Name

Marksista

24.07.2017 19:48

Slažem se sa gardistom. Odje*ite bre vi i vaša BiH. Šta su to 'bh vlasti'? Kakvo je to 'državno ministaratvo' ? Odakle vam nepostojeći neustavni antidejtonski izrazi? Razvalina koju vi nazivate BiH nije nastala voljom ovdašnjih naroda. To je neodrživa, neželjena i na propast osuđena tvorevina. Što prije shvate svi, naročito ovi sa Bašćaršije, biće bolje za sve. Tačka

Name

Re Gardista

24.07.2017 19:59

Zavidnost i mrznja je Bolest.Stotine godina traju napadi na tu beiha a vjerovatno i na Srpski narod.Nije niko do sada nestao ne zamaraj se time.Opusti se i uzivaj ne zivi se 100 godina.

Name

Propala

24.07.2017 19:47

Propala serijatska tvorevina.

ODGOVORITE
Name

Marzim RS

24.07.2017 20:54

Ko jamu kopa sam u nju upada . A Boga mi ste dobro upali niko vas ne izvadi. U zivim ste pijesku koji vas polako guta. Langzam aba ziher:)

Name

Sto mrzis

24.07.2017 21:57

I ja volim ljudska prava u Saudiji.I uopste u Aziji.