Брисел дао нови рок бх. властима

Комесарка ЕУ за саобраћај Виолета Булц отказала је посјету БиХ због скандала насталог након непотписивања Уговора о транспортној заједници у Трсту. Булц је властима дала рок за договор до 26. јула.

Босна и Херцеговина 24.07.2017 | 20:03
Брисел дао нови рок бх. властима
Ипак, оптимизма у државном Министарству промета да ће услови Владе РС бити превазиђени, готово да и нема. 240 милиона евра за инфраструктуру - под суспензијом до даљњег. А ако договора не буде - неће бити нити једног пројекта под покровитељством Европске Уније.

На адресе бх. власти из Брисела писмо - Јоханес Хан, европски комесар за проширење критиковао непотписивање Уговора о транспортној зајединици. А бх. власти такво писмо крију од јавности. Европска комисија нема намјеру још дуго чекати договор - предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и даље вјерује да новац неће отићи другим земљама.

"БиХ је добила четири пројекта, од укупно шест одобрених из цијелог региона. То је огроман успјех и на томе су нам сви честитали. Речено је да је неопходно потписивање Уговора о ТЗ, без задатог рока. Ако су пројекти одобрени, а ми желимо да реализације крене што прије, онда је логично да тај посао морамо урадити брзо, а не за шест или девет мјесеци. Добили смо грант средства у износу 46 милиона евра и ентитети односно владе и предузећа морају креирати финансијске капацитете како би кренули у оперативни дио. Покушај опструкције потписивања уговора о ТЗ је учињен како би се послала порука да не функционише Савјет министара БиХ. То је био лош потез и лоша порука која ће имати негативне реперкусије. Али, сада је ствар промијењена и уговор о ТЗ ће бити потписан", казао је Звиздић.

У Трсту шест регионалних пројеката. Новци одобрени за чак четири из БиХ. Обилазница Зеница - двије секције. Дионица Добој - Руданка. Лука Брчко. 240 милиона евра европског новца. Од чега 46 милиона евра гранта. Косово, Албанија и Црна Гора нису добиле новце нити за један пројекат - а потписали су Уговор. Овога пута бх. власти не само да су се осрамотиле у европским него и у регионалним круговима.

"Врло приватно комесарка Булц нам је дала рок до 26. први рок то је било вријеме када смо прије осам или девет мјесеци с комесарком договорили посјету Сарајеву, која је нажалост отказана док не усугласимо наше ставове и потпишемо споразум. РЕЗ постоји и онај може се рећи црни сценариј а то је да не нађемо никакав компромис у том контексту ова средства ће бити повучена прерасподијељена другим земљама регије до даљњег ће сви пројекти ЕК у БиХ бити обустављени", каже Игор Пејић, секретар Министарства промета и комуникација БиХ.

Из прикрајка су посматрали шест регионалних премијера како потписују међусобну сарадњу у области транспорта - умјесто рјешења, представници бх. власти у данима након - оптуживали су једни друге - ко је крив за срамоту. Влада РС послала је ставове дан уочи Самита. Али представници Савјета министара су тих ставова били свјесни и раније.

Влада РС је редуковала захтјеве с три на један - ротација у Секретаријату транспортне заједнице која ће укључивати и ентитетска министарства. Што је неприхватљиво за Европљане. Али нас министри и даље увјеравају да ће оно што нису могли до сада - урадити за неколико дана.

"Ја очекујем да ако не у уторак на сједници Савјета министара онда на оној сљедећој усвојимо транспортну заједницу пошаљемо господина Звиздића или Јуска да то потпишу тамо гдје треба И да ту причу скинемо с дневног реда прије годишњих одмора", навео је Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ.

Неодговорно понашање - неодговорна обећања домаћих званичника - у европским круговима почела су изазивати отворени подсмијех.

Али представници БиХ Човић и Звиздић када су овдје били казали су да ће сљедеће године доћи с кандидатским статусом?

"Не, посебно са оваквим односом. Састанак у Трсту је показао да БиХ прави таоца сама од себе", казао је Мирослав Лајчак.

И тако су, каже Лајчак, удаљили БиХ не само од европског пута - него и од саме регије. О посљедицама непотписивања спорног Уговора - политика готово да и не говори. А да вријеме губе на питања без одговора - показало се и на примјеру брзе цесте Сарајево - Београд.

Како кажу у Министарству промета - спектакуларно најављивани пројекат далеко је од реализације. Сви састанци протекли су у цртању траса пута - без конкретног договора. У међувремену нико није сазнао ко су турски инвеститори и на који начин ће се додијелити средства. Кредит. Грант. Концесија. По приједлозима траса - очито да би најбоље било да странци плате цесту која ће проћи кроз сва мјеста у БиХ и Србији. То би задовољило интересе.

(Н1)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

борац

24.07.2017 18:22

Нема ту пара за приватне дзепове па кога то интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гардиста

24.07.2017 19:22

И ви јет це једном да свати да измисљена творевина тзв беиха нема будуцности И да це дигнит руке.

Name

Марксиста

24.07.2017 19:48

Слажем се са гардистом. Одје*ите бре ви и ваша БиХ. Шта су то 'бх власти'? Какво је то 'државно министаратво' ? Одакле вам непостојећи неуставни антидејтонски изрази? Развалина коју ви називате БиХ није настала вољом овдашњих народа. То је неодржива, нежељена и на пропаст осуђена творевина. Што прије схвате сви, нарочито ови са Башћаршије, биће боље за све. Тачка

Name

Ре Гардиста

24.07.2017 19:59

Завидност и мрзња је Болест.Стотине година трају напади на ту беиха а вјероватно и на Српски народ.Није нико до сада нестао не замарај се тиме.Опусти се и узивај не зиви се 100 година.

Name

Пропала

24.07.2017 19:47

Пропала серијатска творевина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марзим РС

24.07.2017 20:54

Ко јаму копа сам у њу упада . А Бога ми сте добро упали нико вас не извади. У зивим сте пијеску који вас полако гута. Лангзам аба зихер:)

Name

Сто мрзис

24.07.2017 21:57

И ја волим људска права у Саудији.И уопсте у Азији.