Dubrovnik Forum: EU pred izazovom

Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je svečano otvorio 12. međunarodnu konferenciju ''Dubrovnik Forum'' rekavši kako je Evropska unija pred velikim izazovima, ali da on vjeruje kako solidarnost, saradnja i dijalog mogu riješiti sve probleme.

Bosna i Hercegovina 01.07.2017 | 11:45
Dubrovnik Forum: EU pred izazovom
Ovogodišnji ''Dubrovnik Forum'' održava se o temi "Jadransko-mediteranska saradnja i bezbjednost u jugoistočnoj Evropi", a fokus će biti na rješavanju zajedničkih izazova bezbjednosti i stabilnosti na Sredozemlju i u okolnim područjima putem jačanja saradnje i podsticanja dijaloga.

"Uvjeren sam da Hrvatska može biti jedna od zemalja predvodnica evropskog ujedinjenja i proširenja", rekao je Plenković obraćajući se učesnicima Foruma, među kojima se nalaze i predsjednici i najviši predstavnici vlasti zemalja regije.

Plenković je podsjetio na to da se EU danas suočava sa velikim porastom nestabilnosti.

Napomenuo je kako se posebna pažnja treba obratiti na terorističke napade unutar članica EU-a, a koji se nerijetko dešavaju "ne od strane terorista koji su došli van granica, već onih koji su u članicama EU-a, ali je došlo do njihove radikalizacije".

Rekao je kako to zahtijeva puno snažniji i čvršći odgovor svih nadležnih službi i saradnju među državama.

''Dubrovnik Forum'' odvijaće se u tri panela koji će biti posvećeni najaktuelnijim temama u regiji.

Prvi, pod nazivom "Mir, sigurnost i stabilnost", baviće se zajedničkim izazovima bezbjednosti i stabilnosti na Sredozemlju i u susjednim područjima. Migracije, rješavanje sukoba, otpornost, demografija, radikalizacija, terorizam te ekstremizam izazovi su o kojima će se raspravljati.

Naziv drugog panela je "Privreda, međupovezanost i okolina: Razvijanje prilika za poslovanje na istočnom Sredozemlju".

"Ulaganje u mlade ulaganje je u bezbjednost" je tema trećeg panela pod nazivom "Interkulturalni dijalog, obrazovanje, mladost".

Na ovogodišnjem ''Dubrovnik Forumu'' panelisti su ministri spoljnih i unutrašnjih poslova zemalja regije ili njihovi zamjenici, naučnici iz političkih i mirovnih centara i predstavnici vjerskih zajednica. Među učesnicima su ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, najviši zvaničnici zemalja regiona, kao i predstavnici Ruske Federacije i SAD.

Crnadak će govoriti na ministarskom panelu o ekonomskoj saradnji u Jugoistočnoj Evropi i regiona Mediterana, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Osim Crnatka, na ministarskom segmentu Dubrovnik foruma obratiće se i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, ministar inostranih poslova i promocije trgovine Malte Karmelo Abela, te ministar inostranih i evropskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić.

Na Dubrovnik forumu 2017, koji se održava 12. put, učestvuju i zamjenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksej Jurjevič Meškov i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji.

Izvor: BN/Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Dragan

01.07.2017 10:16

Posle velikog uspjeha balkanskih političara na domaćem terenu kreću u rješavanje i problema EU!

ODGOVORITE
Name

Trla baba lan

01.07.2017 10:21

Trla baba lan da joj prodje dan.Opet fraze.Veliku izazovi.Napredak.Ulazak u EU za sto godina.Rusi kao nesto prijete.Arapi se kao nenaseljavaju i ne dinose nan srednji vijek.No ljudska prava....

ODGOVORITE