Дубровник Форум: ЕУ пред изазовом

Премијер Хрватске Андреј Пленковић данас је свечано отворио 12. међународну конференцију ''Дубровник Форум'' рекавши како је Европска унија пред великим изазовима, али да он вјерује како солидарност, сарадња и дијалог могу ријешити све проблеме.

Босна и Херцеговина 01.07.2017 | 11:45
Дубровник Форум: ЕУ пред изазовом
Овогодишњи ''Дубровник Форум'' одржава се о теми "Јадранско-медитеранска сарадња и безбједност у југоисточној Европи", а фокус ће бити на рјешавању заједничких изазова безбједности и стабилности на Средоземљу и у околним подручјима путем јачања сарадње и подстицања дијалога.

"Увјерен сам да Хрватска може бити једна од земаља предводница европског уједињења и проширења", рекао је Пленковић обраћајући се учесницима Форума, међу којима се налазе и предсједници и највиши представници власти земаља регије.

Пленковић је подсјетио на то да се ЕУ данас суочава са великим порастом нестабилности.

Напоменуо је како се посебна пажња треба обратити на терористичке нападе унутар чланица ЕУ-а, а који се неријетко дешавају "не од стране терориста који су дошли ван граница, већ оних који су у чланицама ЕУ-а, али је дошло до њихове радикализације".

Рекао је како то захтијева пуно снажнији и чвршћи одговор свих надлежних служби и сарадњу међу државама.

''Дубровник Форум'' одвијаће се у три панела који ће бити посвећени најактуелнијим темама у регији.

Први, под називом "Мир, сигурност и стабилност", бавиће се заједничким изазовима безбједности и стабилности на Средоземљу и у сусједним подручјима. Миграције, рјешавање сукоба, отпорност, демографија, радикализација, тероризам те екстремизам изазови су о којима ће се расправљати.

Назив другог панела је "Привреда, међуповезаност и околина: Развијање прилика за пословање на источном Средоземљу".

"Улагање у младе улагање је у безбједност" је тема трећег панела под називом "Интеркултурални дијалог, образовање, младост".

На овогодишњем ''Дубровник Форуму'' панелисти су министри спољних и унутрашњих послова земаља регије или њихови замјеници, научници из политичких и мировних центара и представници вјерских заједница. Међу учесницима су министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак, највиши званичници земаља региона, као и представници Руске Федерације и САД.

Црнадак ће говорити на министарском панелу о економској сарадњи у Југоисточној Европи и региона Медитерана, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Осим Црнатка, на министарском сегменту Дубровник форума обратиће се и министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, министар иностраних послова Македоније Никола Димитров, министар иностраних послова и промоције трговине Малте Кармело Абела, те министар иностраних и европских послова Хрватске Марија Пејчиновић Бурић.

На Дубровник форуму 2017, који се одржава 12. пут, учествују и замјеник министра иностраних послова Руске Федерације Алексеј Јурјевич Мешков и замјеник помоћника државног секретара САД Брајан Хојт Ји.

Извор: БН/Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

01.07.2017 10:16

После великог успјеха балканских политичара на домаћем терену крећу у рјешавање и проблема ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трла баба лан

01.07.2017 10:21

Трла баба лан да јој продје дан.Опет фразе.Велику изазови.Напредак.Улазак у ЕУ за сто година.Руси као несто пријете.Арапи се као ненасељавају и не диносе нан средњи вијек.Но људска права....

ОДГОВОРИТЕ