Morata spasao "Furiju", "Azuri" do 3:0 u finišu!

Fudbaleri Španije remizirali su 2:2 sa Kolumbijom, dok je Italija nadigrala Urugvaj 3:0, u obračunu Evropljana i Južnoamerikanaca u prijateljskim mečevima.  

Fudbal 08.06.2017 | 07:30
Morata spasao "Furiju", "Azuri" do 3:0 u finišu!
Pepe Reina leteo u prazno, Španci nisu isti tim bez - Busketsa! U Mursiji 2:2 u prijateljskom susretu sa Kolumbijom.

Španija je povela u 22. minutu posle akcije Pedra Rodrigesa i Davida Silve, ali Kolumbijci poravnavaju u 39. kombinacijom Huana Kvadrada i Edvina Kardone.

Preokret im donosi Radamel Falkao posle proigravanja Hamesa Rodrigesa u desetom minutu drugog poluvremena.

"Kafeterosi" su bez pobede u Mursiji ostali tri minuta pre kraja, rezervista Alvaro Morata je iskoristio asistenciju Saula Njigesa za poravnanje rezultata.

Sreća pa je naredni protivnik u takmičarskoj utakmici Makedonija. Uz svo dužno poštovanje, nije to selekcija na nivou Španije. Mada ono što su Španci prikazali u prijateljskom meču protiv Kolumbije nije ni naličilo na igre iz zlatnih godina Crvene furije. Ipak, pogotkom Alvara Morate u poslednjim minutima utakmice izbegnuto je najgore. U Mursiji 2:2 posle koje bi u glave španskih igrača mogao da se uvuče i crv sumnje uoči nastavka kvalifikacija za Mundijal u Rusiji.

Mada, u Skoplju će se na gol vratiti David De Hea što će značajno uticati na sigurnost u odbrani Furije. Pepe Reina se, najblaže rečeno, nije proslavio u Mursiji. Štaviše, kod oba gola Kolumbijaca - jedan je postigao Edvin Kardina, a drugi Radamel Falkao - Reina je leteo u prazno. S tim da bi krivicu za oba gola morao da podeli na ravne časti sa Cezarom Aspilikuetom.

Takođe, protiv Makedonije u vezi će biti Serhio Buskets, a večeras se i te kako videlo koliko Barselonin as nedostaje Furiji. Asjer Iljaramendi je u 28. godini (!) debitovao za nacionalni tim, ali nije uspeo da popuni rupu nastalu željom Đulena Lopetegija da odmori Busketsa.

Bez njega, curelo je pozadi, škripalo napred, mada je David Silva prvi postigao gol pošto je posle akcije koju je sam i započeo, te dobre asistencije Pedra, doveo Špance u vođstvo.

Potom dva pogotka Kolumbijaca za preokret - Falkau je to bio 26. u reprezentativnom dresu što ga čini najboljim strelcom u istoriju te južnoameričke zemlje -.i sijaset jalovih naleta domaćeg tima, koji zaista više ne izgleda kao tim koji je umeo da rivalima zavrti mozak toliko da ni ne vide gde je lopta. Ovaj put su se Španci prilično mučili dok Saul Njigez u 87. minutu konačno nije centaršutem pronašao Alvara Moratu, a ovaj majstorski gađao u suprotan ugao gola Davida Ospine za konačnih 2:2.

Evro(auto)gol tragičnog Himeneza! Ventura opet proveravao mogu li Italijani sa četvoricom pozadi - mogu! Protiv oslabljenog Urugvaja je moglo.

Italija je rutinski savladala Uruse u Nici, a povela je autogolom Hosea Himenesa već u sedmom minutu. Urugvaj je bio u igri do same završnice, kada ga nokautiraju Eder i Danijele de Rosi, pogocima u 89. i 93. minutu iz penala.

Tradicionalno i Đampjero Ventura, kao i mnoge njegove kolege na Apeninima, forsira formaciju sa tri štopera u odbrani, ali kad su na jelovniku slabiji rivali sistem se transformiše u nešto što pojedinci čak nazivaju i 4-2-4 formacijom. A kako je sledeći rival u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji Lihtenštajn selektor Azura je i prijateljski susret sa Urugvajem u Nici iskoristio da proveri mogu li Italijani sa četvoricom u odbrani. Epilog: mogu, barem protiv hendikepiranog protivnika kakav je večeras bio Urugvaj - 3:0.

Mada, treba reći da je, iako su Italijani sve vreme bili bolji tim na terenu, taj prelomni gol na utakmici bio delo gostiju iz Južne Amerike. Već u sedmom minutu utkamicu Andrea Belotiju je pokušao da uštopuje dugu loptu Lorenca Insinjea, Hoze Marija Himenez je bio tu da reaguje, ali je prilično nespretno raspalio po lopti i postigao jedan od najlepših autogolova koje ćete videti.

Fernando Muslera je mogao samo da pogledom isprati loptu.

Međutim, ne bi smeli Azuri nešto preterano da polete u vazduh imajući u vidu da je Urugvaj u Nicu bio oslabljen neigranjem trojice verovatno ponajboljih igrača kakvi su Luis Suarez, Edinson Kavani i Dijego Godin. A i takvi, Urugvajci su stigli do gola, ali je pogodak Martina Kaseresa poništen zbog ranijeg prekršaja nad Rikardom Montolivom.

Kazna u samoj završnici meča. Duga lopta kapitena Danijelea De Rosija u njegovoj 114. utakmici za reprezentaciju, pa nesporazum Muslere i Sebastijana Koatesa i kao posledica Ederov gol za 2:0. A u poslednjim sekundama utakmice još jedna ne baš najsrećnija reakcija Himeneza, prekršaj nad rezervistom Stefanom El Šaravijem za penal i sigurno egzekucija De Rosija za konačnih 3:0.

Da dodamo, Atalantin levi bek Leonardo Spinacola stigao je da upiše debi u nacionalnom timu, Đanluiđi Donaruma i Federiko Bernardeski drugi put su igrali za Italiju... Štaviše, Donarumu, Andreu Kontija, Lorenca Pelegrinija, Bernardeskog i Domenika Berardijagledaćemo i na Evropskom U21 prvenstvu u Poljskoj.

Opasan tim. Ali otom-potom. Nek se spremi Lihtenštajn. Osam komada Azuri su dali San Marinu. Nisu više ekipa koja voli da zaključa utakmicu posle prvog gola.

Španija i Italija dele prvu poziciju u Grupi G kvalifkacija za Svetsko prvenstvo 2018, sa po 13 bodova iz pet kola. U nedelju "Furija" gostuje Makedoniji, dok "Azuri" čekaju nejaki Lihtenštajn.

Kolumbija je druga sa 24, a Urugvaj treći sa 23 boda u južnoameričkim kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji. Lider je Brazil sa 33.

Sledeće utakmice igraju tek 31. avgusta, Kolumbija gostuje poslednjeplasiranoj Venecueli, dok Urusi čekaju Argentinu.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar