Мората спасао "Фурију", "Азури" до 3:0 у финишу!

Фудбалери Шпаније ремизирали су 2:2 са Колумбијом, док је Италија надиграла Уругвај 3:0, у обрачуну Европљана и Јужноамериканаца у пријатељским мечевима.  

Фудбал 08.06.2017 | 07:30
Мората спасао "Фурију", "Азури" до 3:0 у финишу!
Пепе Реина летео у празно, Шпанци нису исти тим без - Бускетса! У Мурсији 2:2 у пријатељском сусрету са Колумбијом.

Шпанија је повела у 22. минуту после акције Педра Родригеса и Давида Силве, али Колумбијци поравнавају у 39. комбинацијом Хуана Квадрада и Едвина Кардоне.

Преокрет им доноси Радамел Фалкао после проигравања Хамеса Родригеса у десетом минуту другог полувремена.

"Кафетероси" су без победе у Мурсији остали три минута пре краја, резервиста Алваро Мората је искористио асистенцију Саула Њигеса за поравнање резултата.

Срећа па је наредни противник у такмичарској утакмици Македонија. Уз сво дужно поштовање, није то селекција на нивоу Шпаније. Мада оно што су Шпанци приказали у пријатељском мечу против Колумбије није ни наличило на игре из златних година Црвене фурије. Ипак, поготком Алвара Морате у последњим минутима утакмице избегнуто је најгоре. У Мурсији 2:2 после које би у главе шпанских играча могао да се увуче и црв сумње уочи наставка квалификација за Мундијал у Русији.

Мада, у Скопљу ће се на гол вратити Давид Де Хеа што ће значајно утицати на сигурност у одбрани Фурије. Пепе Реина се, најблаже речено, није прославио у Мурсији. Штавише, код оба гола Колумбијаца - један је постигао Едвин Кардина, а други Радамел Фалкао - Реина је летео у празно. С тим да би кривицу за оба гола морао да подели на равне части са Цезаром Аспиликуетом.

Такође, против Македоније у вези ће бити Серхио Бускетс, а вечерас се и те како видело колико Барселонин ас недостаје Фурији. Асјер Иљараменди је у 28. години (!) дебитовао за национални тим, али није успео да попуни рупу насталу жељом Ђулена Лопетегија да одмори Бускетса.

Без њега, цурело је позади, шкрипало напред, мада је Давид Силва први постигао гол пошто је после акције коју је сам и започео, те добре асистенције Педра, довео Шпанце у вођство.

Потом два поготка Колумбијаца за преокрет - Фалкау је то био 26. у репрезентативном дресу што га чини најбољим стрелцом у историју те јужноамеричке земље -.и сијасет јалових налета домаћег тима, који заиста више не изгледа као тим који је умео да ривалима заврти мозак толико да ни не виде где је лопта. Овај пут су се Шпанци прилично мучили док Саул Њигез у 87. минуту коначно није центаршутем пронашао Алвара Морату, а овај мајсторски гађао у супротан угао гола Давида Оспине за коначних 2:2.

Евро(ауто)гол трагичног Хименеза! Вентура опет проверавао могу ли Италијани са четворицом позади - могу! Против ослабљеног Уругваја је могло.

Италија је рутински савладала Урусе у Ници, а повела је аутоголом Хосеа Хименеса већ у седмом минуту. Уругвај је био у игри до саме завршнице, када га нокаутирају Едер и Данијеле де Роси, погоцима у 89. и 93. минуту из пенала.

Традиционално и Ђампјеро Вентура, као и многе његове колеге на Апенинима, форсира формацију са три штопера у одбрани, али кад су на јеловнику слабији ривали систем се трансформише у нешто што појединци чак називају и 4-2-4 формацијом. А како је следећи ривал у квалификацијама за Мундијал у Русији Лихтенштајн селектор Азура је и пријатељски сусрет са Уругвајем у Ници искористио да провери могу ли Италијани са четворицом у одбрани. Епилог: могу, барем против хендикепираног противника какав је вечерас био Уругвај - 3:0.

Мада, треба рећи да је, иако су Италијани све време били бољи тим на терену, тај преломни гол на утакмици био дело гостију из Јужне Америке. Већ у седмом минуту уткамицу Андреа Белотију је покушао да уштопује дугу лопту Лоренца Инсињеа, Хозе Марија Хименез је био ту да реагује, али је прилично неспретно распалио по лопти и постигао један од најлепших аутоголова које ћете видети.

Фернандо Муслера је могао само да погледом испрати лопту.

Међутим, не би смели Азури нешто претерано да полете у ваздух имајући у виду да је Уругвај у Ницу био ослабљен неиграњем тројице вероватно понајбољих играча какви су Луис Суарез, Единсон Кавани и Дијего Годин. А и такви, Уругвајци су стигли до гола, али је погодак Мартина Касереса поништен због ранијег прекршаја над Рикардом Монтоливом.

Казна у самој завршници меча. Дуга лопта капитена Данијелеа Де Росија у његовој 114. утакмици за репрезентацију, па неспоразум Муслере и Себастијана Коатеса и као последица Едеров гол за 2:0. А у последњим секундама утакмице још једна не баш најсрећнија реакција Хименеза, прекршај над резервистом Стефаном Ел Шаравијем за пенал и сигурно егзекуција Де Росија за коначних 3:0.

Да додамо, Аталантин леви бек Леонардо Спинацола стигао је да упише деби у националном тиму, Ђанлуиђи Донарума и Федерико Бернардески други пут су играли за Италију... Штавише, Донаруму, Андреу Контија, Лоренца Пелегринија, Бернардеског и Доменика Берардијагледаћемо и на Европском У21 првенству у Пољској.

Опасан тим. Али отом-потом. Нек се спреми Лихтенштајн. Осам комада Азури су дали Сан Марину. Нису више екипа која воли да закључа утакмицу после првог гола.

Шпанија и Италија деле прву позицију у Групи Г квалифкација за Светско првенство 2018, са по 13 бодова из пет кола. У недељу "Фурија" гостује Македонији, док "Азури" чекају нејаки Лихтенштајн.

Колумбија је друга са 24, а Уругвај трећи са 23 бода у јужноамеричким квалификацијама за Мундијал у Русији. Лидер је Бразил са 33.

Следеће утакмице играју тек 31. августа, Колумбија гостује последњепласираној Венецуели, док Уруси чекају Аргентину.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар