Video: Dan kada je pao ''Mali zeleni''...!

Na današnji dan pre 26 godina odigran je meč Napoli - Bari, nakon kojeg su u uzorku urina Dijega Maradone pronađeni tragovi kokaina.

Fudbal 17.03.2017 | 14:30
Video: Dan kada je pao ''Mali zeleni''...!
Posle 17. marta 1991. godine, fudbal u Italiji, ali i celom svetu više nije bio isti.

Tog dana odigran je duel Napolija i Barija na "San Paolu". Napolitanci, inače aktuelni šampioni, slavili su 1:0 pogotkom Đanfranka Zole, ali ono po čemu je ovaj meč ostao upamćen nije trijumf, već ono što je usledilo potom...

Po završetku utakmice obavljena je doping kontrola, a uzorak urina legendarnog Dijega Armanda Maradone otkrio je tragove kokaina.

Od tog trenutka ono što je znala i o čemu je pričala cela Italija postala je nepobitna činjenica - družeći se sa članovima ozloglašene napuljske grupe "Kamora", jedan od najboljih fudbalera sveta svih vremena postao je zavisnik od kokaina i Serija A to jednostavno više nije mogla da ne vidi. Da se pravi da ne vidi...

Ekspresno, "mali zeleni" je zaradio suspenziju na 15 meseci zbog dopinga koji to i nije bio u suštini, jer uživanje kokaina nikako nije pomagalo Maradoni da igra bolje i bude spremniji, naprotiv. Jednostavno, drogirao se, a to je bilo zabranjeno.

Prvo je reagovao Fudbalski savez Italije, a onda i FIFA.

Desetak dana kasnije, stvari su se samo pogoršale - Maradona je uhapšen zbog posedovanja pola kilograma kokaina!



On i još dvojica "kompanjona" uhapšeni su u stanu u Kabaljitu, predgrađu Buenos Ajresa, što je označilo kraj jedne velike karijere, uprkos svemu što je "El Pibe" potom pokušao da uradi kako bi se rehabilitovao kao jedna od najvećih figura u svetu fudbala.

Maradona, jedan od naboljih, ako ne i najbolji fudbaler u istoriji fudbala, vodio je Argentinu do druge svetske titule na Mundijalu u Meksiku 1986. godine, a onda i do finala četiri godine kasnije upravo na Apeninima, mestu na kojem je neslavno završio karijeru.

Nastupajući za Napoli, podno Vezuva donio je titule 1987. i 1990. godine, zarađivao 12 do 15 miliona godišnje što je za to vreme bila plata u rangu današnje Kristijana Ronalda ili Lea Mesija. Ali, to nije bilo dovoljno za fudbalskog umetnika odraslog na periferiji prestonice Argentine.

Napoli je sezonu 1990/91. završio tek na osmoj poziciji i nikada potom nije ponovo osvojio "skudeto".

Ipak, uprkos skandalu i suspenziji, Maradona je ostao heroj Napulja… I ne samo Napulja.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar