Видео: Дан када је пао ''Мали зелени''...!

На данашњи дан пре 26 година одигран је меч Наполи - Бари, након којег су у узорку урина Дијега Марадоне пронађени трагови кокаина.

Фудбал 17.03.2017 | 14:30
Видео: Дан када је пао ''Мали зелени''...!
После 17. марта 1991. године, фудбал у Италији, али и целом свету више није био исти.

Тог дана одигран је дуел Наполија и Барија на "Сан Паолу". Наполитанци, иначе актуелни шампиони, славили су 1:0 поготком Ђанфранка Золе, али оно по чему је овај меч остао упамћен није тријумф, већ оно што је уследило потом...

По завршетку утакмице обављена је допинг контрола, а узорак урина легендарног Дијега Арманда Марадоне открио је трагове кокаина.

Од тог тренутка оно што је знала и о чему је причала цела Италија постала је непобитна чињеница - дружећи се са члановима озлоглашене напуљске групе "Камора", један од најбољих фудбалера света свих времена постао је зависник од кокаина и Серија А то једноставно више није могла да не види. Да се прави да не види...

Експресно, "мали зелени" је зарадио суспензију на 15 месеци због допинга који то и није био у суштини, јер уживање кокаина никако није помагало Марадони да игра боље и буде спремнији, напротив. Једноставно, дрогирао се, а то је било забрањено.

Прво је реаговао Фудбалски савез Италије, а онда и ФИФА.

Десетак дана касније, ствари су се само погоршале - Марадона је ухапшен због поседовања пола килограма кокаина!



Он и још двојица "компањона" ухапшени су у стану у Кабаљиту, предграђу Буенос Ајреса, што је означило крај једне велике каријере, упркос свему што је "Ел Пибе" потом покушао да уради како би се рехабилитовао као једна од највећих фигура у свету фудбала.

Марадона, један од набољих, ако не и најбољи фудбалер у историји фудбала, водио је Аргентину до друге светске титуле на Мундијалу у Мексику 1986. године, а онда и до финала четири године касније управо на Апенинима, месту на којем је неславно завршио каријеру.

Наступајући за Наполи, подно Везува донио је титуле 1987. и 1990. године, зарађивао 12 до 15 милиона годишње што је за то време била плата у рангу данашње Кристијана Роналда или Леа Месија. Али, то није било довољно за фудбалског уметника одраслог на периферији престонице Аргентине.

Наполи је сезону 1990/91. завршио тек на осмој позицији и никада потом није поново освојио "скудето".

Ипак, упркос скандалу и суспензији, Марадона је остао херој Напуља… И не само Напуља.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар