EU kreće u ofanzivu na zapadni Balkan

Lideri članica Evropske unije ocijenili su da je situacija u zemljama zapadnog Balkana veoma krhka i da su tenzije evidentne zbog čega predlažu da Unija pojača prisustvo i pomoć vlastima u tom regionu kako bi nastavio da se kreće putem reformi do članstva u EU.

Svijet 11.03.2017 | 11:30
EU kreće u ofanzivu na zapadni Balkan
Evropski savjet je u četvrtak kasno uveče poslije sjednice u Briselu dao punu podršku evropskom putu zemalja zapadnog Balkana ne iznoseći pojedinačne ocjene o zemljama. U zaključcima objavljenim poslije sjednice navedeno je da su u svjetlu unutrašnjih i spoljnih izazova sa kojima je suočen region razgovarali o krhkoj situaciji na zapadnom Balkanu. U dokumentu piše da zemlje treba da nastave sa reformama, dobrim susjedskim odnosima i inicijativama posvećenim regionalnoj saradnji.

Među zvaničnicima EU ima i onih koji ocjenjuju da je Unija zbog svojih pritisaka i kriza zapostavila Balkan što je dovelo do širenja uticaja drugih međunarodnih faktora, jačanja podjela i sukoba. Reizabrani predsjednik Evropskog savjeta Donalda Tusk je ocijenio da su tenzije i podjele u regionu izmakle kontroli.

"To djelimično rezultat nezdravog uticaja spolja", rekao je Tusk.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je istakao da mora biti jasno da Balkan ima nedvosmislenu evropsku perspektivu. Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani kaže da u nekim zemljama postoje alarmantni znaci da su stabilnost i demokratija podriveni i da EU mora biti svetionik.

Britanska premijerka Tereza Mej je saopštila da će ta zemlja biti domaćin samita o zapadnom Balkanu koji će biti održan iduće godine.

"Jasno ću izraziti zabrinutost o potencijalu za pojačanu nestabilnost u tom regionu i o rizicima koje to predstavlja za zajedničku bezbjednost", rekla je Mej.

Diplomatski izvori su ocijenili da će pojačano prisustvo u praksi značiti više posjeta evropskih zvaničnika, programa saradnje i pomoći, ali da EU nema magičan štapić i da u tom cilju zajedno sa njom moraju da rade i zemlje regiona.

Konkretnije informacije o tome šta bi EU mogla da preduzme na zapadnom Balkanu, prije svega u BiH, nisu imali u Delegaciji EU u BiH. Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Kaldoun Sino rekao je da bi evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han iduće sedmice trebalo da posjeti BiH i donese poruke da zemlje članice EU potvrđuju perspektivu proširenja za cijelu regiju zapadnog Balkana.

"Perspektiva je tu, ali građani ove zemlje moraju prihvatiti tu šansu i to je nešto što će biti istaknuto u obraćanju komesara Hana", kazao je Sino.

Član Zajedničke komisije za evropske integracije u Parlamentu BiH Milica Marković smatra da su zaključci Savjeta EU proistekli iz utisaka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federike Mogerini koja je početkom mjeseca boravila u BiH i ostalim zemljama Balkana.

"Sve zemlje zapadnog Balkana nisu u istoj poziciji, a BiH je na samom dnu liste po prilikama i političkoj stabilnosti. Ako imaju namjeru da se više uključe i ako su one dobre, to je dobrodošlo", rekla je Markovićeva.

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak prije nekoliko dana je otvoreno kritikovao EU navodeći da su zbog njenog nedjelovanja dvije zemlje na zapadnom Balkanu na ivici raspada.

Samit u Sarajevu

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić biće domaćin samita premijera zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan 16. marta u Sarajevu, a tom skupu trebalo bi da prisustvuje i Johanes Han.

Cilj samita je da se zemlje zapadnog Balkana približe EU i razgovor o regionalnim projektima koji se tiču infrastrukture i saradnje koja se tiče mladih i obrazovanja.

(Agencije / Glas Srpske)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Maka set

11.03.2017 10:38

Ukinite entitetsko glasanje i svi problemi riješeni bar u BiH

ODGOVORITE
Name

Re maka

11.03.2017 11:25

Ukinite federaciju i reseni problemi...

Name

Kokarda

11.03.2017 11:56

Ukinuti BiH i problem rijesen...

Name

Re make set

11.03.2017 12:22

Republika srpska da se referendumom otcijepi kao sam normalan svjet,kako je i bosna izašla iz Jugoslavije i eto rijesenja svako sebi

Name

ReMaka Set

11.03.2017 14:57

Nezavisna Republika Srpska i unutar podijela FBIH na Bosnjacki i Hrvatski dio znaci svako svojim putem i svi sretni I obezbejden trajan mir.Uspostaviti bratske odnose i rijesen problem.

Name

Molba

11.03.2017 10:52

Molim sve novinare,sve komentatore na portalima i druge pametne osobe da se pocnemo baviti ZIVOTOM,da koristimo ono lijepi sto imamo,a da politicare ignorisemo i da im ne pridajemo znacaj ,jer su bezbojni i kilavi tipovi.NARODE GLEDAJ OD CEGA ZIVIS,a oni su prolazni i gledaju samo sebi

ODGOVORITE
Name

lubenica

11.03.2017 10:54

Ako je za evropske integracije ona kamenjarka,sto jadne Jermene prevari oko vodo snadbevanja,onda ja ne bi tamo.Glavurda ko lu..a.

ODGOVORITE
Name

smjena

11.03.2017 11:05

Prvo smijenite ili zatražite ostavku onima koji obavljaju funkcije u BiH, a krše Ustav BiH. To će biti pokazatelj narodima BiH da stvarno mislite na budućnost.

ODGOVORITE