ЕУ креће у офанзиву на западни Балкан

Лидери чланица Европске уније оцијенили су да је ситуација у земљама западног Балкана веома крхка и да су тензије евидентне због чега предлажу да Унија појача присуство и помоћ властима у том региону како би наставио да се креће путем реформи до чланства у ЕУ.

Свијет 11.03.2017 | 11:30
ЕУ креће у офанзиву на западни Балкан
Европски савјет је у четвртак касно увече послије сједнице у Бриселу дао пуну подршку европском путу земаља западног Балкана не износећи појединачне оцјене о земљама. У закључцима објављеним послије сједнице наведено је да су у свјетлу унутрашњих и спољних изазова са којима је суочен регион разговарали о крхкој ситуацији на западном Балкану. У документу пише да земље треба да наставе са реформама, добрим сусједским односима и иницијативама посвећеним регионалној сарадњи.

Међу званичницима ЕУ има и оних који оцјењују да је Унија због својих притисака и криза запоставила Балкан што је довело до ширења утицаја других међународних фактора, јачања подјела и сукоба. Реизабрани предсједник Европског савјета Доналда Туск је оцијенио да су тензије и подјеле у региону измакле контроли.

"То дјелимично резултат нездравог утицаја споља", рекао је Туск.

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер је истакао да мора бити јасно да Балкан има недвосмислену европску перспективу. Предсједник Европског парламента Антонио Тајани каже да у неким земљама постоје алармантни знаци да су стабилност и демократија подривени и да ЕУ мора бити светионик.

Британска премијерка Тереза Меј је саопштила да ће та земља бити домаћин самита о западном Балкану који ће бити одржан идуће године.

"Јасно ћу изразити забринутост о потенцијалу за појачану нестабилност у том региону и о ризицима које то представља за заједничку безбједност", рекла је Меј.

Дипломатски извори су оцијенили да ће појачано присуство у пракси значити више посјета европских званичника, програма сарадње и помоћи, али да ЕУ нема магичан штапић и да у том циљу заједно са њом морају да раде и земље региона.

Конкретније информације о томе шта би ЕУ могла да предузме на западном Балкану, прије свега у БиХ, нису имали у Делегацији ЕУ у БиХ. Замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Калдоун Сино рекао је да би европски комесар за проширење и политику сусједства Јоханес Хан идуће седмице требало да посјети БиХ и донесе поруке да земље чланице ЕУ потврђују перспективу проширења за цијелу регију западног Балкана.

"Перспектива је ту, али грађани ове земље морају прихватити ту шансу и то је нешто што ће бити истакнуто у обраћању комесара Хана", казао је Сино.

Члан Заједничке комисије за европске интеграције у Парламенту БиХ Милица Марковић сматра да су закључци Савјета ЕУ проистекли из утисака високе представнице за спољну политику и безбједност ЕУ Федерике Могерини која је почетком мјесеца боравила у БиХ и осталим земљама Балкана.

"Све земље западног Балкана нису у истој позицији, а БиХ је на самом дну листе по приликама и политичкој стабилности. Ако имају намјеру да се више укључе и ако су оне добре, то је добродошло", рекла је Марковићева.

Министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак прије неколико дана је отворено критиковао ЕУ наводећи да су због њеног недјеловања двије земље на западном Балкану на ивици распада.

Самит у Сарајеву

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић биће домаћин самита премијера земаља западног Балкана који ће бити одржан 16. марта у Сарајеву, а том скупу требало би да присуствује и Јоханес Хан.

Циљ самита је да се земље западног Балкана приближе ЕУ и разговор о регионалним пројектима који се тичу инфраструктуре и сарадње која се тиче младих и образовања.

(Агенције / Глас Српске)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мака сет

11.03.2017 10:38

Укините ентитетско гласање и сви проблеми ријешени бар у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре мака

11.03.2017 11:25

Укините федерацију и ресени проблеми...

Name

Кокарда

11.03.2017 11:56

Укинути БиХ и проблем ријесен...

Name

Ре маке сет

11.03.2017 12:22

Република српска да се референдумом отцијепи као сам нормалан свјет,како је и босна изашла из Југославије и ето ријесења свако себи

Name

РеМака Сет

11.03.2017 14:57

Независна Република Српска и унутар подијела ФБИХ на Босњацки и Хрватски дио знаци свако својим путем и сви сретни И обезбејден трајан мир.Успоставити братске односе и ријесен проблем.

Name

Молба

11.03.2017 10:52

Молим све новинаре,све коментаторе на порталима и друге паметне особе да се поцнемо бавити ЗИВОТОМ,да користимо оно лијепи сто имамо,а да политицаре игнорисемо и да им не придајемо знацај ,јер су безбојни и килави типови.НАРОДЕ ГЛЕДАЈ ОД ЦЕГА ЗИВИС,а они су пролазни и гледају само себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

лубеница

11.03.2017 10:54

Ако је за европске интеграције она камењарка,сто јадне Јермене превари око водо снадбевања,онда ја не би тамо.Главурда ко лу..а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смјена

11.03.2017 11:05

Прво смијените или затражите оставку онима који обављају функције у БиХ, а крше Устав БиХ. То ће бити показатељ народима БиХ да стварно мислите на будућност.

ОДГОВОРИТЕ