Banjaluka je na dobrom putu?!

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je danas da je Banjaluka na dobrom putu i istakao da je, s ciljem stvaranja stabilnog gradskog budžeta u oblasti javnih finansija pokrenuto restrukurisanje javnog duga, te da je u toku tender za restrukturisanje 73 miliona KM, koji je otvoren do 31. marta.

Republika Srpska 19.02.2017 | 14:10
Banjaluka je na dobrom putu?!
“To će nam omogućiti da u aprilu donesemo odluku o restrukturisanju gradskog budžeta i dugoročno na desetak godina ''ispeglamo'' gradski dug i time oslobodimo dio budžetskih sredstava za razvojne i komunalne potrebe”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci rezimirajući šta je urađeno za 100 dana nove gradske administracije.

On je naveo da je cilj da se anuitet na godišnjem nivo smanji na 11 miliona KM sa sadašnjih 22 miliona KM.

Govoreći o problemima gradske toplane, on je istakao da je u najtežoj sezoni do sada u smislu obezbjeđenja uslova njenog rada, omogućen kontinuitet grijanja i da se istovremeno radi na pripremi sistemskog rješenja za Toplanu, koje se već 10 godina odgađa.

“Sada je već jasno da to treba biti nova investicija, nova toplana, novi energent. Samo je pitanje pravnog modela i partnera. Imamo dva potencijalna poslovna subjekta koja su zainteresovana za Toplanu”, rekao je Radojičić.

On je naveo da se u razgovoru sa stranim investitorima i bankama osjeti njihova rezervisanost za preduzimanje aktivnosti na ovim područjima zbog nepovoljnih političkih odnosa u zemlji.

Radojičić kaže da je, radi poboljšanja poslovnog okruženja, doneseno niz odluka, među kojima se predviđa smanjenje rente za 5,13 odsto, predlažu dodatna umanjenja naknada za građevinsko zemljište do 50 odsto, uvedena je kategorija posebnog radnog vremena na zahtjev ugostitelja.

On je dodao da je, između ostalog, pokrenuta reorganizacija u četiri preduzeća i javne ustanove, da su završena dva mosta, pomoćni teren fudbalskog stadiona i još neka sitna komunalna pitanja.

“Vodimo tešku borbu za gradsku imovinu. Imamo niz sudskih postupaka i najmaštovitije izazove u smislu pokušaja izuzimanja gradske imovine. O tome smo naročitu polemiku imali sa Pravobranilaštvom i prvi epilog toga su ostavke u toj instituciji”, naglasio je Radojičić.

On je podsjetio da je reorganizovana gradska administracija da bi bila poboljšana unutrašnja organizacija i napravljena efikasnijom.

Današnjoj konferenciji za novinare, prisustvovali su i najbliži saradnici gradonačelnika – zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić i šef Kabineta Milan Grubor.

Dječja igrališta

Gradonačelnik Radojičić je posebno istakao da je Grad ove godine ponudio društveno odgovornim kompanijama učešće u izgradnji i modernizaciji dječijih igrališta.

''Imamo dosta zainteresovanih i vjerujem da ćemo već tokom ove godine imati nekoliko novih dječijih igrališta. Grad će obezbijediti lokacije i svu potrebnu dokumentaciju, a kompanije sredstva za dječija igrališta'', rekao je Radojičić i dodao da u ovoj godini očekuje i rekonstrukciju sportske dvorane u Šoping centru.

Izvor: Agencije

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

S TOBOM GARANT

19.02.2017 13:15

E S TOBOM JE GARANT. IMAŠ ISKUSTVA IZ KADROVSKE POLITIKE SNSD PO SISTEMU OD ZLA OCA I OD GORE MATERE.

ODGOVORITE
Name

coki

19.02.2017 18:26

Naravno. Oko dvije stotin službenika izmešetario po službama, kao da od njega svet počinje.Postavio svoje pulene po svim mjestima od šefova portira do svojih zamjenika. Šta li će tek biti za narednih stotinu dana. Trebao je sliku i još trojice mešetara pa bi bila ekipa komplet, čast srdjanu, ali s kim si takav si. u martu 2015 godine pisao je na četiri adrese vladajućima kako se kadrovi u javnim institucijama postavljaju, a da nisu baš svi partijski. Jer tad mu tata dodo oduzeo ulogu mešetara u tim institucijama. No brzo se vratio i ubo u opštini, koju zovemo gradska uprava, i nastavio sa svojim ženinim i rodbinskim vezama, i naravno partijskim. Dobro zaradjuje pa se može zaje.... s ovo malo naroda što je ostalo u RS. Jer mnogi popakovaše kofere, a on je godinama na vlasti ,a samo menja funkcije ko opanke i baca te iste opanke s prašinom u oči ispaćenom narodu....S ovim kadrom koji je postavio mogla bi banja luka postati MZ nekih opština visoke krajine. Alal mu vera, crnogorska i bilo koja druga......

Name

Šta radi?

19.02.2017 13:16

Šta ti radi taj petrovčanin lijevo na slici?Da neće ljudima mjeriti pritisak i šećer?

ODGOVORITE
Name

OTPOR

19.02.2017 13:35

Glumi da je gradsko dijete,a nije .

Name

Za BL

19.02.2017 13:47

Vas dva pojma nemate.... Pa i Igor je iz Petrovca, po onoj narodnoj "odakle ti je zena, odatle si i ti"... Prema tome, gospodo banjalucani vasim gradom vladaju petrovcani....

Name

Zato napredujemo

19.02.2017 16:28

Čekajte malo ali Grubor je ljekar.Šta je funkcija šefa kabineta i kolika je njegova plata?I ne samo njegova nego svih načelnika...Nije situacija ista sada u Banja Luci i prije deset godina

Name

re

19.02.2017 18:59

Prema onoj narodnoj: odakle su ti roditelji odatle si i ti! Ova dvojica veze nemaju da vam nije političke partije radili bi za platu kao i svi normalni ljudi a ne biste se ovde pravili vazni

Name

Igor

19.02.2017 13:21

Pa ti kao da nisi iz SNSD-a ?! Pa vi ste na vlasti 10 godina i u BL i u RS. Ko je kriv za probleme ? Krivi su oni koji vas biraju

ODGOVORITE
Name

cvijet

19.02.2017 13:23

Sramote,ne mogu ugrijati jedan grad.Zagovara da gradski dug otkupi neko drugi.Da kotlovnica priedje na drva!?U Sarajevu najgora fukara ima prirodni gas u kuci...

ODGOVORITE
Name

Ma ajde

19.02.2017 13:28

Dje pejzazni arhitekta?

ODGOVORITE
Name

Bcvc

19.02.2017 13:30

Cuj to na dobrom putu govorio si da ces resit pitanje toplane pa nisi tako da ti nista dobro neces uraditi za bl ti samo gledas svoj interes sramota ko je glaso za tebe bradonjica ..za vlas snsd glasaju osobe koje su nezaposlene koji nerazumeu nista koji sam vole corbu i pivo pred izbore sramota ti za 100 daba nista nis uradio obrise

ODGOVORITE
Name

Molim?!

19.02.2017 13:31

A gdje je selfi sa tom rekonstrukcijom javnog duga? Razocaran sam.

ODGOVORITE
Name

tri musketara

19.02.2017 13:37

Sta crni Crnogorac ti mozes napravit?Pa ta dvoica mladjih musketara do juce nisu imali nista.Ja znam i tebe dobro i njih .Amidjic da mu punac i punica nisu pomogli, radeci sa robom Istanbol-Pazar jos bih postanar bio,A ti Radojcicu nisi imao nikad svoje ja dok ti Dodo ne kaze sta da radis.Nego kako vidim kuku nama sa vama,zadusices ko i tvoj predhodnik Dragoljub-zgradoljub,a vi narode i vasa djeca nek otplacuju.

ODGOVORITE
Name

Washing machine

19.02.2017 14:43

Crnogorac je prezime direktora Prijedorputeva, oni prave mostove na Vrbasu i peru pare ujedno.

Name

Đe - niđe ko u Crnoj Gori

19.02.2017 13:37

Viđe viđe tri brade...ko je kome uzor tu i ko je veći stručnjak za prodaju magle? A niko u svojoj struci.

ODGOVORITE
Name

Za gradonačelnika manje više

19.02.2017 14:04

Biti gradonačelnik Banja Luke je velika obaveza i nije toliko bitno koja je struka.Samo čvrsta volja da se nešto promijeni nabolje.Ali ove vođe studenata Grubor i Grebenar šta oni rade?Ispostavilo se svih ovih godina da svi što se predstavljaju kao studentske vođe su najveće ulizice.Svaka čast Dronjku

Name

KAKO

19.02.2017 14:53

Ja sam cuo da ce se oni obrijati tek kad zavrse Toplanu? Sapun i zileti su skupi!

Name

Soko sivi

20.02.2017 07:31

Ove tri ljudine, ova tri kršna momka, ovi alfa mužjaci...oni nemaju komplekse iz mladosti, vazda su bili junačine...aaa čuš.

Name

Don Kihot

19.02.2017 13:46

kada ste na tako dobrom putu zašto niste učinili nešto da olakšate život ovim jadnim penzionerima koji su samo za grijanje i struju dali svu penziju, a grijanja na ovim silnim minusima niti "G....." , zašto niste umanjili bar malo cijene grijanja i pomogli im malo da prežive....nemate vi takvog sluha, a za pljačku u Toplani niko neće odgovarat....

ODGOVORITE
Name

marko

19.02.2017 13:55

OD vas na dobrom putu,FUJ

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

19.02.2017 15:34

Vi koji ste Banjaluku unistili, bicete krivicno gonjeni, a neki drugi ce pokusati ponovo stvoriti uslove za zivot.

ODGOVORITE
Name

Grga

19.02.2017 16:05

Riješi se one bitange Balabana i njegove kriminalne svite! Znaš li sta ti rade po Centru za socijalni rad? Skoro svi radnici su na antidepresivima i lexiliumima, uzimaju se pare za pobjedu djece, "siluje" se roditelj koji nema da plati direktorici za "misljenje", radnici se ucjenjuju, tjeraju iz centra, stvorena je atmosfera straha, Sladojevicka samovoljom i kriminalom rukovodi centrom. Otjerala je vozača na pregled u medicinu rada koju vodi njena stranačka koleginica Mira Popović, da bi čovjeku napisali lažni nalaz i proglasili ga nesposobnim, pa da ga Sladojevicka otjera iz centra i stvori mjesto članu DNS koji je radio za nju u kampanji. Reaguj ako si gradonacelnik. Ako nisi, nista onda.

ODGOVORITE
Name

Maja

19.02.2017 16:05

Vi na dobrom putu????Unistili ste sve sto vrijedi u ovom Gradu!!!Pricate o Toplani i rekonstrukciji JU i Preduzeca,a CENTAR ZA PREDSKOLSKO VASPITANJE I OBRAZOVANJE ste unistili do te mjere da nam je bolje bilo u ratu kad smo cjepanice nosili u vrtic da djecu ogrijemo nego SAD na celu sa JELENOM KURTINOVIC koju si TI IGORE i TI SRDJANE doveli da nam unisti i djecu i vrtice!!!

ODGOVORITE
Name

Milojko

19.02.2017 16:12

Zar Kurtinovic nije ispred socijalista?

Name

Moda IV

19.02.2017 17:39

Možda si ti u ovih 100 dana načelnikovanja učinio svašta, ali brate, iskreno, ne vidi se baš ništa od toga. Kad vidim da si podnio krivičnu prijavu protiv Stojčinovića, s obzirom da bez njegove krivične odgovornosti nema povratka otetog gradskog zemlišta, onda ću priznati da si bar nešto dobro učinio za Banjaluku.

ODGOVORITE
Name

re re

19.02.2017 19:27

Tako je, odakle su vam roditelji odatle ste i vi! Glumite gradsku djecu a roditelji vam sa sela, pa sad ponuzavate ljude koji žive na selu, odakle su vam i roditelji i preci, kompleksi vas pojedose. Toliko ste jadni sa mislite da ako budete nesto bićete bolji, ostajete vi isti. Najbolji ljudi i pametni su odrasli na selu, i sad su uspjesni, sami sve postigli, a ne preko političke partije i nisu im mame u tate sve sredjivala preko svojih prijatelja. Opšte je poznatih da onu koji su postigli preko nekog nesto ne mogu da podnesu ljude koji su sve sami postigli. Jadni smo mi ko vodi Banja Luku, sve levati i kreteni, glupani. Elektrotehnički fakultet, medicinski, i sl. Pa gospodo sto se niste bavili strukom ako ste sposobni, sta vam treba politika, zato sto ste nule. Sramota!!!

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

19.02.2017 19:59

PUNO SI TI IGORE KAFA POPIO SA MILOM RADIŠIĆEM I VJEROVATNO IMAŠ NEKI DIL SA NJIM PA ZET SI MU A JOŠ I CRNOGORAC E MOJI BANJALUČANI ZA KOGA GLASAŠTE TEK ĆE TE VIDJETI. IGOR BEZ ŠEFOVOG ODOBRENJA NE SMIJE NI U WC, LJIGO OBIČNI

ODGOVORITE
Name

patriota

19.02.2017 22:26

Igor i Srdjan su u ozbiljnoj ljubavnoj vezi.., a sad jos kad od Luburica odkupe rupu za 30 miliona od cega ce njima 5, kupice i jahtu da budu pravi gej....

ODGOVORITE