Uhapšeni islamski teroristi u Turskoj

Turska policija uhapsila je islamske teroriste Adnana Šutkovića i Zulhajrata Seadinija, osumnjičene da su namjeravali da počine teroristički napad u NJemačkoj, pišu frankfurtske "Vesti".

Svijet 06.02.2017 | 19:07
Uhapšeni islamski teroristi u Turskoj
Šutković i Seadini doputovali su u Tursku iz Sirije, a sumnja se da su namjeravali da se vrate u NJemačku, gdje su ranije živjeli i počine teroristički napad.

Prema još nepotvrđenim informacijama, Šutković je iz Srbije i živio je u Hamburgu, a Seadini je rođen u Makedoniji, odakle se odselio u Bremen.

Obojica se već dugo nalaze na potjernicama Interpola, a Šutković je viđen na propagandnom snimku "Islamske države" u kojem je prikazano ubistvo nepoznate osobe.

NJemački dnevnik "Bild" piše da ostaje da se vidi da li će oni iz NJemačke biti deportovani u zemlje porijekla. Iako su obojica odrasla u NJemačkoj, imaju i državljanstvo zemalja odakle su im roditelji.

Kako bi se sakrili od policije, Šutković i Seadini su se podvrgli operaciji transplantacije kose, ali su i pored toga otkriveni i uhapšeni.

Šutković je poslije hapšenja tvrdio da se zove Aleksandar Mitić, a da je presadio kosu kako bi "ljepše izgledao".

On se pravdao da je u Tursku došao jer je transplantacija kose jeftinija nego u Hamburgu.

Turski istražitelji su, međutim, krajem januara utvrdili identitet dvojice islamista, spriječivši tako vjerovatno još jedan teroristički napad u NJemačkoj, navode frankfurtske "Vesti".

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar