Bijeljinski đaci na seminaru u Petnici

U februaru i martu ove godine pet učenika bijeljinske Gimnazije „Filip Višnjić" - Jelena Lazić, Ivana Pijetlović, Katarina Bašić, Nikolina Trivunić i Dragan Marković će pohađati seminare u Istraživačkoj stanici Petnica.

Republika Srpska 06.02.2017 | 09:50
Bijeljinski đaci na seminaru u Petnici
Oni će tako postati dio zajednice od skoro hiljadu talentovanih mladih ljudi iz Srbije i država bivše Jugoslavije koji će tokom 2017. godine u Petnici unapređivati svoja znanja po naprednim metodama.

Bijeljinski gimnazijalci kvalifikovali su se za seminare iz matematike, fizike i antropologije, a nakon zimskih seminara imaće priliku da učestvuju na ljetnoj školi i jesenjim seminarima za uže naučne discipline i tako se pripreme da naredne godine konkurišu za rad na konkretnim naučnim i istraživačkim projektima u Petnici.

Učenica prvog razreda Gimnazije Ivana Pijetlović se prijavila za seminar iz matematike, a još od osnovne škole imala je želju da učestvuje u programima Petnice.

"Učestvovala sam na brojnim takmičenjima iz matematike i fizike, a želim da se bavim i naučno-istraživačkim radom. Vjerujem da ću u Petnici unaprijediti znanje koje već imam i da ćemo da učimo po naprednim metodama ", izrazila je svoje očekivanje Nikolina.



Jelena Lazić, učenica četvrtog razreda Gimnazije, prethodne godine bila je na dva seminara iz matematike, a ove godine konkurisala je za seminar iz fizike. Za program Istraživačke stanice svojevremeno je saznala od vršnjaka iz Vlasenice.

"Tamo je sasvim drugačiji način rada od redovne nastave, predaju nam stručnjaci koji su obučeni da rade sa talentima i usmjeravaju nas kako da razvijamo talenat. Na prvoj godini u Petnici se nadograđuje znanje, a na drugoj godini se rade istraživanja. Osim starješine, koji nam je mentor, uče nas i gostujući profesori sa univerziteta u Beogradu i Nišu", pojasnila je Jelena.

Za Nikolinu Trivunić, učenicu drugog razreda Gimnazije, učestvovanje na seminaru iz matematike u Petnici je ostvarenje sna, a bila joj je interesantna i faza prijavljivanja.

"Za prijavu je potrebno napisati biografiju u kojoj zainteresovani učenici, između ostalog, treba da opišu svoju ličnost i interesovanja, kao i esej, odnosno, pisani sastav na jednu od nekoliko ponuđenih tema u kojem će pokazati svoju maštu, kreativnost, pismenost i osjećaj za rangiranje stvari po važnosti", navela je Nikolina.

Jedinom muškom učesniku iz Bijeljine, učeniku drugog razreda Gimnazije, Draganu Markoviću, seminar iz oblasti matematike biće osnova za dalje usavršavanje, jer planira da upiše fakultet prirodnjačkog smjera, dok Katarina Bašić, koja jedina učestvuje na seminaru iz oblasti antropologije, smatra da je, pored učenja po naprednim metodama, boravak u Petnici prilika i za razmjenu znanja sa vršnjacima i sticanje novih prijatelja.



Istraživačka stanica Petnica već skoro trideset pet godina organizuje naučne programe uglavnom za talentovane srednjoškolce, ali i posebne programe za učenike osnovnih škola, kao i za nastavnike.

Cilj programa namijenjenih učenicima nije da ostvare neki određeni naučni rezultat, već da ovladaju metodologijom istraživačkog rada.

Direktor Gimnazije Drago Đurić pojašnjava da predmetni profesori pišu mišljenje o učenikovom radu, uspjehu i sklonostima, što je obavezan dio prijavne dokumentacije, a da konačni izbor polaznika vrši Selekciona komisija u Petnici.

"Podržavamo najtalentovanije učenike u njihovoj namjeri da pohađaju programe u Petnici, jer smatramo da su veoma korisni za naše učenike, a istovremeno, naši đaci na ovaj način najbolje predstavljaju i Grad Bijeljinu i Gimnaziju", istakao Đurić.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar