Firma iz Slovačke mjerka Semberiju

Slovačka firma Polnovakija agrar sa sjedištem u Bratislavi zainteresovana je za ulaganje u Poljoprivredno dobro Semberija iz Bijeljine.

Republika Srpska 02.02.2017 | 22:38
Firma iz Slovačke mjerka Semberiju
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kazali su da Vlada neće dozvoliti da najveći ukrupnjeni posjed u Srpskoj bude pocijepan i usitnjen, već će podržati revitalizaciju i restrukturiranje Poljoprivrednog dobra "Semberija" uz mogućnost razmatranja i prihvatanja validnih ponuda investitora za dokapitalizaciju.

"Poljoprivredno dobro 'Semberija' je za Vladu strateško preduzeće u oblasti agrara koje ima najveći ukrupnjeni zemljišni posjed na području Srpske i povoljne preduslove za značajnije povećanje prihoda. Vlada će podržati ponude za kupovinu, dokapitalizaciju ili ulaganje u Poljoprivredno dobro "Semberija" isključivo pod uslovom da bude nastavljena njegova izvorna djelatnost. Do sada je samo firma iz Slovačke iskazala interesovanje za ovo preduzeće, ali je moguće da se pojave i novi strateški partneri", naveli su u Ministarstvu poljoprivrede Srpske.

Direktor Poljoprivrednog dobra "Semberija" Slaven Trifković rekao je da su do sada pregovarali samo sa firmom iz Slovačke koja je iskazala interesovanje za ulaganje u ovo preduzeće.

"Riječ je o firmi koja se bavi sjemenskom proizvodnjom. Njihove predstavnike upoznali smo sa radom i stanjem u najvećem posjedu koji je u vlasništvu Republike Srpske. Vidjećemo na koji način možemo sarađivati i imati obostranu korist. Očekujemo od njih ovih dana konačan prijedlog za saradnju nakon čega ćemo zajedno sa Vladom Republike Srpske zauzeti stav", kazao je Trifković i naveo da je pozitivno što su strani investitori zainteresovani za ulaganje u najveći posjed u vlasništvu Srpske.

On je istakao da procjene pokazuju da je Poljoprivredno dobro "Semberija" u 2016. godini poslovalo pozitivno i da je stanje u ovom preduzeću znatno bolje nego ranijih godina. Poljoprivredno dobro "Semberija" je samo prema Poreskoj upravi RS u 2016. godini izmirilo 733.000 KM duga, a stanje bi bilo još bolje da im za podsticaje država nije dužna oko 700.000 KM.

Vlada Republike Srpske postala je većinski vlasnik Poljoprivrednog dobra "Semberija" 2013. godine pretvaranjem poreskog duga tog preduzeća u iznosu od 5,48 miliona maraka u akcije uz istovremenu finansijsku podršku preduzeću. Vlada je prihvatanjem konverzije postala najveći akcionar povećavši svoj vlasnički udio sa 24,7 odsto na više od 60 odsto akcija.

Zemljište i radnici

Poljoprivredno dobro "Semberija" raspolaže sa 2.526 hektara poljoprivrednog zemljišta i trenutno zapošljava 158 radnika.

"U svojim objektima trenutno uzgajaju 332 muzne krave i 202 steone junice. Ovim brojem grla popunjeni su svi smještajni kapaciteti za proizvodnju mlijeka. Proizvodnja mlijeka je lani povećana za 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada je iznosila milion litara", naveli su u Ministarstvu poljoprivrede Republike Srpske.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Cezar

02.02.2017 21:56

To govori koliko smo unisteni, pa ni zemlju nismo vise u stanju obradjivati, a onolika poljoprivredna dobra imali. Sj.ba nas ova demokratija, necemo se oporaviti ni za sto godina. Odim ako ne bi izbila kakve nova svjetska revolucija, pa se vratimp nasem "radnickom" samoupravljanju

ODGOVORITE
Name

Bn

03.02.2017 17:50

Da prije 25 godina.to poljepriredno dobro je bilo pojam za te Slovake.

ODGOVORITE