Фирма из Словачке мјерка Семберију

Словачка фирма Полновакија аграр са сједиштем у Братислави заинтересована је за улагање у Пољопривредно добро Семберија из Бијељине.

Република Српска 02.02.2017 | 22:38
Фирма из Словачке мјерка Семберију
У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске казали су да Влада неће дозволити да највећи укрупњени посјед у Српској буде поцијепан и уситњен, већ ће подржати ревитализацију и реструктурирање Пољопривредног добра "Семберија" уз могућност разматрања и прихватања валидних понуда инвеститора за докапитализацију.

"Пољопривредно добро 'Семберија' је за Владу стратешко предузеће у области аграра које има највећи укрупњени земљишни посјед на подручју Српске и повољне предуслове за значајније повећање прихода. Влада ће подржати понуде за куповину, докапитализацију или улагање у Пољопривредно добро "Семберија" искључиво под условом да буде настављена његова изворна дјелатност. До сада је само фирма из Словачке исказала интересовање за ово предузеће, али је могуће да се појаве и нови стратешки партнери", навели су у Министарству пољопривреде Српске.

Директор Пољопривредног добра "Семберија" Славен Трифковић рекао је да су до сада преговарали само са фирмом из Словачке која је исказала интересовање за улагање у ово предузеће.

"Ријеч је о фирми која се бави сјеменском производњом. Њихове представнике упознали смо са радом и стањем у највећем посједу који је у власништву Републике Српске. Видјећемо на који начин можемо сарађивати и имати обострану корист. Очекујемо од њих ових дана коначан приједлог за сарадњу након чега ћемо заједно са Владом Републике Српске заузети став", казао је Трифковић и навео да је позитивно што су страни инвеститори заинтересовани за улагање у највећи посјед у власништву Српске.

Он је истакао да процјене показују да је Пољопривредно добро "Семберија" у 2016. години пословало позитивно и да је стање у овом предузећу знатно боље него ранијих година. Пољопривредно добро "Семберија" је само према Пореској управи РС у 2016. години измирило 733.000 КМ дуга, а стање би било још боље да им за подстицаје држава није дужна око 700.000 КМ.

Влада Републике Српске постала је већински власник Пољопривредног добра "Семберија" 2013. године претварањем пореског дуга тог предузећа у износу од 5,48 милиона марака у акције уз истовремену финансијску подршку предузећу. Влада је прихватањем конверзије постала највећи акционар повећавши свој власнички удио са 24,7 одсто на више од 60 одсто акција.

Земљиште и радници

Пољопривредно добро "Семберија" располаже са 2.526 хектара пољопривредног земљишта и тренутно запошљава 158 радника.

"У својим објектима тренутно узгајају 332 музне краве и 202 стеоне јунице. Овим бројем грла попуњени су сви смјештајни капацитети за производњу млијека. Производња млијека је лани повећана за 50 одсто у односу на претходну годину када је износила милион литара", навели су у Министарству пољопривреде Републике Српске.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Цезар

02.02.2017 21:56

То говори колико смо унистени, па ни земљу нисмо висе у стању обрадјивати, а онолика пољопривредна добра имали. Сј.ба нас ова демократија, нецемо се опоравити ни за сто година. Одим ако не би избила какве нова свјетска револуција, па се вратимп насем "радницком" самоуправљању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

03.02.2017 17:50

Да прије 25 година.то пољеприредно добро је било појам за те Словаке.

ОДГОВОРИТЕ