Šverc na Drini: Lijekovi "na crno"

Prema istraživanju "Novosti", mešetari iz Srbije, posebno iz lozničkog kraja ranije utabane staze za krijumčarenje akciznih roba, od cigareta do alkohola, sada najčešće koriste za prebacivanje u Republiku Srpsku i BiH, posebno lekove i tekstil.

Srbija 23.01.2017 | 22:51
Šverc na Drini: Lijekovi "na crno"
Ispostavilo se da je ta vrsta krijumčarenja najnunosnija, jer su neki od lekova u Srbiji skoro duplo jeftiniji. "Marža" kriminalca koji prebacuju preko Drine i Save tekstil takođe je velika i kreće se i do 50-60 odsto.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH je za kratko vreme, saznaje BN televizija, zaplenila tekstilnu robu u vrednosti višoj od 100.000 konvertibilnih maraka čije je poreklo iz Srbije, na levoj obali Drine na raznim lokacijama, uključujući i pijacu "Arizona" kod Brčkog.

Akcije carinika i poreznika su stalne, ali to ne znači da mešetari posustaju jer, kako saznajemo, u ove poslove ekipe, obavezno, ukalkulišu i takozvane padove.

"Svedoci smo da u selima i gradovima u Podrinju, od Ljubovije, Malog Zvornika, Loznice, Bogatića i Šapca, nove apoteke niču "kao pečurke posle kiše", mada se zna da je za te sredine taj broj više nego predemenzioniran", kažu upućeni sagovornici za BN televiziju.

U neke apoteke retko kad uđe koja mušterija, ali gazdama to ne smeta, jer očigledno računaju na druge načine plasmana lekova. Kriminalni "izvoz" donosi neuporedivo bolji promet, a samim tim i zaradu. Koriste se, saznaje BN televizija, i kanali kojim godinama idu narkotici.

Veliki rizik od prebacivanja lekova ilegalno preko Drine i Save, je što su neki od vlasnika apoteka bili akteri raznih kriminalnih radnji, pored ostalog, i pakovanja "andola" kao "ciprocinala", zbog čega nikad nisu odgovarali, a znali su da budu jako neprijatni, pa čak i da prete inspektorima koji su ih ispitivali.

Naša istraživanja svedoče da je među najagilnijim stara "šoranska veza" na Drini, koja ima logistiku nastalu kada su imali i te kako dobre veze u institucijama u kojima nisu smeli da imaju, naravno povezani sa mešetarima na levoj obali Drine, uz korišćenje čamaca.

U tom poslu su se pokazivali i odmah posle rata kada je, takođe, razlika u ceni lekova bila jezivo niža u Srbiji nego u BiH, i u čemu su učestvovali i neki oficiri policije, među kojima je jedan nedavno uhvaćen kao krijumčar, razbojnik, učesnik teških krađa, trgovine ljudima...

Granična policija MUP-a Srbije budno motri nad obalom Drine, ali na reci je na hiljade gazova, kriminalci su jako razvili bezbednosnu kulturu, pa čekaju povoljne trenutke da prevezu lekove i tekstil na mestima na kojima procene da je najsigurnije na obalama reka.

"Baveći se i prebacivanjem kradenih vozila iz Republike Srpske i FBiH u Srbiji kriminalci imaju odličan savez koji nije prekidan ni kad su bila ratna dejstva u komšiluku", kažu upućeni za BN televiziju.

"Javna je tajna ko je sve te ljude branio, od onih u pravosuđu i policiji, pa su, umesto u zatvoru, završavali kao moćni i uticajni ljudi oko koji su se mnogi otimali posebno uoči izbora."

Zanimljiv je slučaj, saznaje BN televizija, jednog mešetara koji je u Osnovnom sudu u Loznici za teška krivična dela 11 puta osuđivan novčano i uslovno, što nažalost, nije bio izuzetak poslednjih dvadesetak godina.

BN televizija(V.M.)
Foto: Arhiva

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Grujo

23.01.2017 16:23

Nista cudno. Ginekolog jos nije diplomirao na farmacijil!

ODGOVORITE
Name

Sokolac

23.01.2017 16:27

Jel to opet Dule Zekanovic propjevao?

ODGOVORITE
Name

Sinisa

23.01.2017 19:21

Dule, Dule bas si krme

Name

Aspirin

23.01.2017 16:43

Tako nam i treba. SzP je doveo svoga čovjeka za šefa Agencije i on već treću godinu obećava da će lkijekovi biti jeftiniji. Nije valjda da je SNSD kočnica i u ovome poslu.

ODGOVORITE
Name

Osvit

23.01.2017 16:55

Koristim lijek proizveden u Njemackoj,koji kosta u Srbiji 7maraka a kod nas je kostao 21marku sad je petnaest.To je vjerovatno i razlog zasto kod nas u mjestima ima vise apoteka nego kafica.Farmacija kod nas je pokroviteljstvom kuma,u Srbiji naftna industrija pod pokroviteljstvom brata zato biznis dovezi i prodaj ljekove,zatim naspi gorivo i prodaj ga u Srbiji cvjeta.

ODGOVORITE
Name

zvornik

23.01.2017 17:06

Antibiotik Amociklav -tako nešto , nemogu da baš jasno pročitam sa recepta je u Zvorniku 18 km , a u Srbiji 310 din , znaći skuplji je kod nas 13 km , više od pola dnevnice radnika na građevini ili čitava dnevnica svih radnika koji rade za minimalac , ili dva kila svinjetine , kilo i trista junetine , to je samo na jednom lijeku . Šta su napravili ne prelazu željezni most , nemogu preći most oni koji nemaju lk Zvornik ili Mali Zvornik zato što lokalni dripci koji drže apoteke i trgovine nemaju promet koji im treba , već sve ode u Srbiju , pa čak dolaze masovno iz TK. To je maslo apotekara i Zvorničanke , naravno zajedno sa načelnikom jer on ima tal kod njih .

ODGOVORITE
Name

Draž

23.01.2017 19:08

A može li meni neko objasniti zbog čega su lijekovi u Srbiji jeftiniji 50% nego u RS?

ODGOVORITE
Name

Ti ne znas

23.01.2017 20:00

Sta se pravis blesav, odgovor ti je dekan medicine u Banjaluci, kum Škrbić. Taj sve konce vuče težak je ko budzet Fonda zdravstva. Vidis li sta na Paprikovcu radi Potemnikova sela su smijesna za to

Name

Zex

24.01.2017 12:52

Ne vidim razlog zasto hapsiti i oduzimati lijekove ovom olosu sto nelegalno trguju lijekovima. Razlika je samo u tome sto ovako zarada ide lopovima bez kravate a preko apoteka i veledrogerija lopovima sa kravatom i politicarima. Zamislite, litar NaCl rastvora ili u prevodu litar destilovane vode i 9 gr kuhinjske soli u apoteci kosta 11 KM a u Srbiji 4,2 KM. Skoro 6 puta skuplje od litre goriva a u proizvodnji ne kosta vise od 1.5 KM. Pljacka naroda od farmaceutske mafije u dilu sa politicarima.

ODGOVORITE
Name

boki

15.05.2018 18:28

U srbiji litar kosta 100din ili 1 km,tako da je razlika mnogo veca.