Шверц на Дрини: Лијекови "на црно"

Према истраживању "Новости", мешетари из Србије, посебно из лозничког краја раније утабане стазе за кријумчарење акцизних роба, од цигарета до алкохола, сада најчешће користе за пребацивање у Републику Српску и БиХ, посебно лекове и текстил.

Србија 23.01.2017 | 22:51
Шверц на Дрини: Лијекови "на црно"
Испоставило се да је та врста кријумчарења најнуноснија, јер су неки од лекова у Србији скоро дупло јефтинији. "Маржа" криминалца који пребацују преко Дрине и Саве текстил такође је велика и креће се и до 50-60 одсто.

Управа за индиректно опорезивање БиХ је за кратко време, сазнаје БН телевизија, запленила текстилну робу у вредности вишој од 100.000 конвертибилних марака чије је порекло из Србије, на левој обали Дрине на разним локацијама, укључујући и пијацу "Аризона" код Брчког.

Акције цариника и порезника су сталне, али то не значи да мешетари посустају јер, како сазнајемо, у ове послове екипе, обавезно, укалкулишу и такозване падове.

"Сведоци смо да у селима и градовима у Подрињу, од Љубовије, Малог Зворника, Лознице, Богатића и Шапца, нове апотеке ничу "као печурке после кише", мада се зна да је за те средине тај број више него предемензиониран", кажу упућени саговорници за БН телевизију.

У неке апотеке ретко кад уђе која муштерија, али газдама то не смета, јер очигледно рачунају на друге начине пласмана лекова. Криминални "извоз" доноси неупоредиво бољи промет, а самим тим и зараду. Користе се, сазнаје БН телевизија, и канали којим годинама иду наркотици.

Велики ризик од пребацивања лекова илегално преко Дрине и Саве, је што су неки од власника апотека били актери разних криминалних радњи, поред осталог, и паковања "андола" као "ципроцинала", због чега никад нису одговарали, а знали су да буду јако непријатни, па чак и да прете инспекторима који су их испитивали.

Наша истраживања сведоче да је међу најагилнијим стара "шоранска веза" на Дрини, која има логистику насталу када су имали и те како добре везе у институцијама у којима нису смели да имају, наравно повезани са мешетарима на левој обали Дрине, уз коришћење чамаца.

У том послу су се показивали и одмах после рата када је, такође, разлика у цени лекова била језиво нижа у Србији него у БиХ, и у чему су учествовали и неки официри полиције, међу којима је један недавно ухваћен као кријумчар, разбојник, учесник тешких крађа, трговине људима...

Гранична полиција МУП-а Србије будно мотри над обалом Дрине, али на реци је на хиљаде газова, криминалци су јако развили безбедносну културу, па чекају повољне тренутке да превезу лекове и текстил на местима на којима процене да је најсигурније на обалама река.

"Бавећи се и пребацивањем крадених возила из Републике Српске и ФБиХ у Србији криминалци имају одличан савез који није прекидан ни кад су била ратна дејства у комшилуку", кажу упућени за БН телевизију.

"Јавна је тајна ко је све те људе бранио, од оних у правосуђу и полицији, па су, уместо у затвору, завршавали као моћни и утицајни људи око који су се многи отимали посебно уочи избора."

Занимљив је случај, сазнаје БН телевизија, једног мешетара који је у Основном суду у Лозници за тешка кривична дела 11 пута осуђиван новчано и условно, што нажалост, није био изузетак последњих двадесетак година.

БН телевизија(В.М.)
Фото: Архива

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Грујо

23.01.2017 16:23

Ниста цудно. Гинеколог јос није дипломирао на фармацијил!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

23.01.2017 16:27

Јел то опет Дуле Зекановиц пропјевао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

23.01.2017 19:21

Дуле, Дуле бас си крме

Name

Аспирин

23.01.2017 16:43

Тако нам и треба. СзП је довео свога човјека за шефа Агенције и он већ трећу годину обећава да ће лкијекови бити јефтинији. Није ваљда да је СНСД кочница и у овоме послу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

23.01.2017 16:55

Користим лијек произведен у Њемацкој,који коста у Србији 7марака а код нас је костао 21марку сад је петнаест.То је вјероватно и разлог засто код нас у мјестима има висе апотека него кафица.Фармација код нас је покровитељством кума,у Србији нафтна индустрија под покровитељством брата зато бизнис довези и продај љекове,затим наспи гориво и продај га у Србији цвјета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

23.01.2017 17:06

Антибиотик Амоциклав -тако нешто , немогу да баш јасно прочитам са рецепта је у Зворнику 18 км , а у Србији 310 дин , знаћи скупљи је код нас 13 км , више од пола дневнице радника на грађевини или читава дневница свих радника који раде за минималац , или два кила свињетине , кило и триста јунетине , то је само на једном лијеку . Шта су направили не прелазу жељезни мост , немогу прећи мост они који немају лк Зворник или Мали Зворник зато што локални дрипци који држе апотеке и трговине немају промет који им треба , већ све оде у Србију , па чак долазе масовно из ТК. То је масло апотекара и Зворничанке , наравно заједно са начелником јер он има тал код њих .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драж

23.01.2017 19:08

А може ли мени неко објаснити због чега су лијекови у Србији јефтинији 50% него у РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти не знас

23.01.2017 20:00

Ста се правис блесав, одговор ти је декан медицине у Бањалуци, кум Шкрбић. Тај све конце вуче тежак је ко будзет Фонда здравства. Видис ли ста на Паприковцу ради Потемникова села су смијесна за то

Name

Зеx

24.01.2017 12:52

Не видим разлог засто хапсити и одузимати лијекове овом олосу сто нелегално тргују лијековима. Разлика је само у томе сто овако зарада иде лоповима без кравате а преко апотека и веледрогерија лоповима са краватом и политицарима. Замислите, литар НаЦл раствора или у преводу литар дестиловане воде и 9 гр кухињске соли у апотеци коста 11 КМ а у Србији 4,2 КМ. Скоро 6 пута скупље од литре горива а у производњи не коста висе од 1.5 КМ. Пљацка народа од фармацеутске мафије у дилу са политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

15.05.2018 18:28

У србији литар коста 100дин или 1 км,тако да је разлика много веца.