Smrt zbog teške respiratorne infekcije

U Republici Srpskoj prijavljen je prvi smrtni slučaj teške respiratorne infekcije koji je bio pozitivan na influencu B, rekla je Srni doktor Instituta za javno zdravstvo Nina Rodić Vukmir.

Republika Srpska 20.01.2017 | 10:36
Smrt zbog teške respiratorne infekcije
Ovaj smrtni slučaj prijavljen je u drugoj sedmici januara u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Vukmirova je navela da su domovi zdravlja Republike Srpske u navedenoj sedmici prijavili 3.991 akutnu respiratornu infekciju, dok je oboljenja sličnih gripu registrovano 1.369.

Ona je dodala da je od početka sezone ukupno registrovano 27.711 akutnih respiratornih infekcija, dok je oboljenja sličnih gripu prijavljeno 10.612 i to najviše u uzrasnoj grupi predškolske i školske djece.

"U bolnicama u drugoj sedmici januara prijavljen je jedan slučaj teške respiratorne infekcije, koji je zahtijevao hospitalizaciju i to iz Bolnice Foča, dok ih je od početka sezone prijavljeno ukupno deset", rekla je Vukmirova.

Ona je dodala da je za sada najveći broj prijavljenih slučajeva u populaciji srednjeg i starijeg životnog doba.

Prema njenim riječima, primijetan je porast oboljenja sličnih gripu.

"S obzirom da aktivnost virusa gripa na našem području je već počela da raste u ovom periodu, sada se nalazimo u periodu najintenzivnije cirkulacije virusa gripa u kojem očekujemo najveći broj oboljelih kao i svake godine, a to je period kraj januara i februar", istakla je Vukmirova.

Ona savjetuje primjenu mjera lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem se živi i radi.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije, deset od 43 zemlje su prijavile visok do izrazito visok intenzitet aktivnosti gripa, poput Albanije, Makedonije, Francuske, Srbije, Grčke, Finske i drugih.

Registrovan je povećan broj smrtnih ishoda kod starije populacije u Francuskoj i Portugaliji.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar