PL: ''Škorpion'', rekordnih 12... Favoriti obožavaju Božić!

Boksing dej, prvi dan posle Božića, tradicionalno je vreme kada se igraju utakmice Premijer lige, a i ovoga puta bilo je mnogo uzbuđenja! NEZAUSTAVLJIVI SU! Nema Koste, ali Pedro je tu! Azar iznudio penal, dao 50. gol, ali čaroliju je izveo rabonom! Čelsi upisao 13 vezanu pobedu, u Londonu pao Bormut (3:0), Lester samo tri boda do ispadanja!

Fudbal 26.12.2016 | 18:30
PL: ''Škorpion'', rekordnih 12... Favoriti obožavaju Božić!
Na programu je bilo 18. kolo Premijer lige, a pred poslednje utakmice u kalendarskoj godini, koje su na programu 30. i 31. decembra, najsrećniji će biti lider Čelsi i Mančester junajted.

Izabranici Antonija Kontea sa 3:0 su savladali Bornmut na svom stadionu i ostvarili 12. uzastopnu pobedu u prvenstvu, čime su oborili klupski rekord. Tokom ove serije postigli su 28 golova i primili samo 2.

Junajted je nastavio da podiže formu, protiv Sanderlenda je upisan četvrti vezani trijumf, ovoga puta laganih 3:1, čime je uhvaćen priključak za vodećim ekipama na tabeli.

Arsenal je jedva uspeo da savlada Vest Bromič, Vest Hem nastavio je da izlazi iz krize, dok je aktuelni šampion Lester poražen od Evertona i sve je bliži zoni ispadanja.

Arsenal je u sezoni 2003/2004 stekao nadimak Nepobedivi, a jedan drugi londonski klub preti da se zaradi zvanje Nezaustavljivi! Ako se posle deset vezanih pobeda, ruku na srce, u svim takmičenjima,  verovalo da je Mančester Siti prvi kandidat za šampionski naslov u Premijer ligi, onda sad nema ni trunke dileme mu je Čelsi i taj status (pre)oteo. I da juri ka tituli.

Niko ništa ne može Plavcima u ovom delu sezone. Nema veze što im nedostaju suspendovani Dijego Kosta i Engolo Kante, to je tim načičkan kvalitetom na svakoj poziciji i podstaknut trenerskim umećem Antonija Kontea da je utisak kako bi na Stamford bridžu pao i daleko opasniji rival od Bormuta. Jeste ekipa Edija Hoa znala da preorkene protiv Livepula i baci na kolena Lester, izdrži duel sa Totenhemom, ali ju je lider na tabeli poslao na patos sa dva krošea i stekao čak devet bodova više od čete sa Enfilda, makar dok tim Jirgena Klopa ne odigra sutra meč sa Stoukom - 3:0.

Konte je na poziciji centralnog napadača, umesto kažnjenog Koste, promovisao Pedra, a Španac mu se odužio na najbolji mogući način i sredinom prvog poluvremena sjajno lobovao Artura Boruca. Tom pogotku prethodila je izvanredna akcija nalik katalonskoj tiki-taki, lopta je kružila oko kaznenog prostora, pre nego što mu Sesk Fabregas, koji je odmenio Kantea, upisao čak 98. asistenciju u Premijer ligi. I tako se primakao Vejnu Runiju (101) i Frenku Lampardu (102), ali nema šanse da stigne lidera u ovoj kategoriji, Rajana Gigsa (162).

Vođstvo je omogućilo Čelsiju da lagano kontroliše igru i rezultat, koji je i udvostručio čim je počelo drugo poluvreme. Sve zaslugom Edena Azara. Belgijanac je sam izborio jedanaesterac (oborio ga Simon Frensis) i onda lagano prevario Artura Boruca. Za deveti pogodak u sezoni, čak 50. prvenstveni otkako nosi dres kluba iz Londona, čime je ušao u društvo Frenka Lamparda, Didijea Drogbe, Džimija Flojda Haselnbajka, Đanfranka Zole i Ejdura Gudjonsena, koji su ranije probijali tru granicu.

Još važnije, za uspon njegove forme, oličene, između ostalog i u čarobnom pokušaju rabonom.

Bio je to ukras 12. uzastopne pobede Čelsija, koji u subotu ima još jedan zicer na svom stadionu, protiv Stouka. Srećan Božić njihovim navijačima. Možda i srećna titula...

Čelsi sada ima 46 bodova, devet više i utakmicu više od drugoplasiranog Liverpula, sa kojim se izjednačio Arsenal, teškom pobedom nad Vest Bromič Albionom. ‘Tobdžije’ su se dugo mučile protiv tima Tonija Pjulisa, a posle velikih prilika koje je propustio Aleksis Sančes početkom drugog poluvremena, sve je izvesniji bio novi kiks.

Međutim, spasilac je ponovo bio Olivije Žiru – Francuz, koji se prvi put ove sezone našao u startnoj postavi, u 89. minutu se fenomenalno snašao na centaršut Mesuta Ezila i iz veoma teške situacije zatresao mrežu gostiju, za veliko slavlje na ‘Emiratima’.

Veoma uzbudljivo bilo je i na ‘Old Trafordu’, gde je gostovao Sanderlend i još jednom zablistao Zlatan Ibrahimović. Šveđanin je u 39. minutu lepo pronašao Dejlija Blinda, koji iz kaznenog prostora pogađa suprotnu malu mrežu i postiže prvi gol u sezoni.

Zlatan je upisao prvu asistenciju od dolaska u Premijer ligu, kaznivši promašaje Sanderlenda koji je bio opasniji rival u prvih pola sata meča.

‘Crveni đavoli’ preuzeli su inicijativu, imali nekoliko opasnih pokušaja preko Huana Mate, Pola Pogbe i Džesija Lingarda, da bi 35-godišnji napadač osigurao bodove u 82. minutu. Pogba je uzeo loptu na sredini terena nakon velike greške gostujućeg veznog reda, doturio je do saigrača koji rutinski vara Pikforda za 2:0.

Menadžer Žoze Murinjo se vidno obradovao, a ‘Teatar snova’ je eksplodirao samo nekoliko minuta kasnije, nakon čarolije Henrika Mhtarjana. Zlatan je posle prve upisao i drugu asistenciju, a popularni Miki, iako je bio u ofsajdu, postigao spektakularan gol. Loptu je zahvatio takozvanim ‘škorpionom’ i prosledio je u suprotni ugao.

Junajted sada ima 33 boda, koliko i Totenhem koji je na petoj poziciji, ali ima utakmicu manje.

A šampionski trofej ne da je odavno iskliznuo iz ruku fudbalera Lestera, nego će Lisica, kao što su mnogi stručnjaci i predviđali da se ove sezone bore za opstanak. Sastav Klaudija Ranijerija nikako da uhvati ritam, pa ga je tako uzdrmanog na King pauer stadionu ošamario Everton - 1:0.

Iako bez Džejmija Vardija, zbog čijeg su izostanka navijači protestvovali pojavivši se na tribinama nioseći maske sa njegovim likom, Lester je bio neprepoznatljiv. Tek neke dve poluprilike, preko Amartija i Uljoe, nisu bile dovoljne da se savlada četa Ronalda Kumana. Štaviše, gosti iz Liverpula su čekali šansu i dočekali je početkom drugo dela kad je Kevin Miraljes savladao Kasmera Šmajhela. Konačan rezultat postavio je Romelo Lukaku u nadoknadi vremena i tako poslao domaćina na 17. mesto tabele, samo tri boda iznad crte koja razdvaja timove koji će se preseliti u Čempionšip.

PREMIJER LIGA - 18. KOLO

Ponedeljak:

Votford – Kristal Palas 1:1 (0:1)
/Dini 71 penal – Kabaj 26/

Arsenal – Vest Bromvič Albion 1:0 (0:0)
/Žiru 87/

Barnli – Midlzbro 1:0 (0:0)
/Grej 81/

Čelsi – Bornmut 3:0 (1:0)
/Pedro 24, 90+4, Azar 49 pen/

Lester – Everton 0:2 (0:0)
/Miralas 52, Lukaku 90+1/

Mančester Junajted – Sanderlend 3:1 (1:0)
/Blind 39, Ibrahimović 82, Mhitarijan 87 - Borini 90+1/

Svonsi – Vest Hem 1:4 (0:1)
/Ljorente 89 - Aju 13, Rid 50, Feguli 84, Kerol 90/

18.15 Hal – Mančester Siti

Utorak:

18.15 Liverpul – Stouk

Sreda:

20.45 Sautempton – Totenhem

Tabela: Čelsi 46, Liverpul (-1) 37, Arsenal 37, Siti (-1) 36, Totenhem (-1) 33, Junajted 33, Everton 26, Sautempton (-1) 24, VBA 23, Votford 22, Vest Hem 22, Stouk (-1) 21, Bornmut 18, Barnli 20, Midlzbro 18, Lester 17, Kristal Palas 16, Sanderlend 14, Svonsi 12, Hal (-1) 12.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar