ПЛ: ''Шкорпион'', рекордних 12... Фаворити обожавају Божић!

Боксинг деј, први дан после Божића, традиционално је време када се играју утакмице Премијер лиге, а и овога пута било је много узбуђења! НЕЗАУСТАВЉИВИ СУ! Нема Косте, али Педро је ту! Азар изнудио пенал, дао 50. гол, али чаролију је извео рабоном! Челси уписао 13 везану победу, у Лондону пао Бормут (3:0), Лестер само три бода до испадања!

Фудбал 26.12.2016 | 18:30
ПЛ: ''Шкорпион'', рекордних 12... Фаворити обожавају Божић!
На програму је било 18. коло Премијер лиге, а пред последње утакмице у календарској години, које су на програму 30. и 31. децембра, најсрећнији ће бити лидер Челси и Манчестер јунајтед.

Изабраници Антонија Контеа са 3:0 су савладали Борнмут на свом стадиону и остварили 12. узастопну победу у првенству, чиме су оборили клупски рекорд. Током ове серије постигли су 28 голова и примили само 2.

Јунајтед је наставио да подиже форму, против Сандерленда је уписан четврти везани тријумф, овога пута лаганих 3:1, чиме је ухваћен прикључак за водећим екипама на табели.

Арсенал је једва успео да савлада Вест Бромич, Вест Хем наставио је да излази из кризе, док је актуелни шампион Лестер поражен од Евертона и све је ближи зони испадања.

Арсенал је у сезони 2003/2004 стекао надимак Непобедиви, а један други лондонски клуб прети да се заради звање Незаустављиви! Ако се после десет везаних победа, руку на срце, у свим такмичењима,  веровало да је Манчестер Сити први кандидат за шампионски наслов у Премијер лиги, онда сад нема ни трунке дилеме му је Челси и тај статус (пре)отео. И да јури ка титули.

Нико ништа не може Плавцима у овом делу сезоне. Нема везе што им недостају суспендовани Дијего Коста и Енголо Канте, то је тим начичкан квалитетом на свакој позицији и подстакнут тренерским умећем Антонија Контеа да је утисак како би на Стамфорд бриџу пао и далеко опаснији ривал од Бормута. Јесте екипа Едија Хоа знала да преоркене против Ливепула и баци на колена Лестер, издржи дуел са Тотенхемом, али ју је лидер на табели послао на патос са два крошеа и стекао чак девет бодова више од чете са Енфилда, макар док тим Јиргена Клопа не одигра сутра меч са Стоуком - 3:0.

Конте је на позицији централног нападача, уместо кажњеног Косте, промовисао Педра, а Шпанац му се одужио на најбољи могући начин и средином првог полувремена сјајно лобовао Артура Боруца. Том поготку претходила је изванредна акција налик каталонској тики-таки, лопта је кружила око казненог простора, пре него што му Сеск Фабрегас, који је одменио Кантеа, уписао чак 98. асистенцију у Премијер лиги. И тако се примакао Вејну Рунију (101) и Френку Лампарду (102), али нема шансе да стигне лидера у овој категорији, Рајана Гигса (162).

Вођство је омогућило Челсију да лагано контролише игру и резултат, који је и удвостручио чим је почело друго полувреме. Све заслугом Едена Азара. Белгијанац је сам изборио једанаестерац (оборио га Симон Френсис) и онда лагано преварио Артура Боруца. За девети погодак у сезони, чак 50. првенствени откако носи дрес клуба из Лондона, чиме је ушао у друштво Френка Лампарда, Дидијеа Дрогбе, Џимија Флојда Хаселнбајка, Ђанфранка Золе и Ејдура Гудјонсена, који су раније пробијали тру границу.

Још важније, за успон његове форме, оличене, између осталог и у чаробном покушају рабоном.

Био је то украс 12. узастопне победе Челсија, који у суботу има још један зицер на свом стадиону, против Стоука. Срећан Божић њиховим навијачима. Можда и срећна титула...

Челси сада има 46 бодова, девет више и утакмицу више од другопласираног Ливерпула, са којим се изједначио Арсенал, тешком победом над Вест Бромич Албионом. ‘Тобџије’ су се дуго мучиле против тима Тонија Пјулиса, а после великих прилика које је пропустио Алексис Санчес почетком другог полувремена, све је извеснији био нови кикс.

Међутим, спасилац је поново био Оливије Жиру – Француз, који се први пут ове сезоне нашао у стартној постави, у 89. минуту се феноменално снашао на центаршут Месута Езила и из веома тешке ситуације затресао мрежу гостију, за велико славље на ‘Емиратима’.

Веома узбудљиво било је и на ‘Олд Трафорду’, где је гостовао Сандерленд и још једном заблистао Златан Ибрахимовић. Швеђанин је у 39. минуту лепо пронашао Дејлија Блинда, који из казненог простора погађа супротну малу мрежу и постиже први гол у сезони.

Златан је уписао прву асистенцију од доласка у Премијер лигу, казнивши промашаје Сандерленда који је био опаснији ривал у првих пола сата меча.

‘Црвени ђаволи’ преузели су иницијативу, имали неколико опасних покушаја преко Хуана Мате, Пола Погбе и Џесија Лингарда, да би 35-годишњи нападач осигурао бодове у 82. минуту. Погба је узео лопту на средини терена након велике грешке гостујућег везног реда, дотурио је до саиграча који рутински вара Пикфорда за 2:0.

Менаџер Жозе Мурињо се видно обрадовао, а ‘Театар снова’ је експлодирао само неколико минута касније, након чаролије Хенрика Мхтарјана. Златан је после прве уписао и другу асистенцију, а популарни Мики, иако је био у офсајду, постигао спектакуларан гол. Лопту је захватио такозваним ‘шкорпионом’ и проследио је у супротни угао.

Јунајтед сада има 33 бода, колико и Тотенхем који је на петој позицији, али има утакмицу мање.

А шампионски трофеј не да је одавно исклизнуо из руку фудбалера Лестера, него ће Лисица, као што су многи стручњаци и предвиђали да се ове сезоне боре за опстанак. Састав Клаудија Ранијерија никако да ухвати ритам, па га је тако уздрманог на Кинг пауер стадиону ошамарио Евертон - 1:0.

Иако без Џејмија Вардија, због чијег су изостанка навијачи протествовали појавивши се на трибинама ниосећи маске са његовим ликом, Лестер је био непрепознатљив. Тек неке две полуприлике, преко Амартија и Уљое, нису биле довољне да се савлада чета Роналда Кумана. Штавише, гости из Ливерпула су чекали шансу и дочекали је почетком друго дела кад је Кевин Мираљес савладао Касмера Шмајхела. Коначан резултат поставио је Ромело Лукаку у надокнади времена и тако послао домаћина на 17. место табеле, само три бода изнад црте која раздваја тимове који ће се преселити у Чемпионшип.

ПРЕМИЈЕР ЛИГА - 18. КОЛО

Понедељак:

Вотфорд – Кристал Палас 1:1 (0:1)
/Дини 71 пенал – Кабај 26/

Арсенал – Вест Бромвич Албион 1:0 (0:0)
/Жиру 87/

Барнли – Мидлзбро 1:0 (0:0)
/Греј 81/

Челси – Борнмут 3:0 (1:0)
/Педро 24, 90+4, Азар 49 пен/

Лестер – Евертон 0:2 (0:0)
/Миралас 52, Лукаку 90+1/

Манчестер Јунајтед – Сандерленд 3:1 (1:0)
/Блинд 39, Ибрахимовић 82, Мхитаријан 87 - Борини 90+1/

Свонси – Вест Хем 1:4 (0:1)
/Љоренте 89 - Ају 13, Рид 50, Фегули 84, Керол 90/

18.15 Хал – Манчестер Сити

Уторак:

18.15 Ливерпул – Стоук

Среда:

20.45 Саутемптон – Тотенхем

Табела: Челси 46, Ливерпул (-1) 37, Арсенал 37, Сити (-1) 36, Тотенхем (-1) 33, Јунајтед 33, Евертон 26, Саутемптон (-1) 24, ВБА 23, Вотфорд 22, Вест Хем 22, Стоук (-1) 21, Борнмут 18, Барнли 20, Мидлзбро 18, Лестер 17, Кристал Палас 16, Сандерленд 14, Свонси 12, Хал (-1) 12.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар