Analiza: Nestali šampioni Evrope iz 2015. godine...!

Zlatna srpska generacija, momci koji su u avgustu 2015. bez poraza osvojili Evropsko prvenstvo, godinu i po kasnije gotovo da ne postoje na košarkaškoj mapi. Napreduju samo Marko Gudurić i Rade Zagorac.

Košarka 26.12.2016 | 18:45
Analiza: Nestali šampioni Evrope iz 2015. godine...!
Iako smo svetski i olimpijski vicešampioni, srpska košarka je u velikom problemu. Uspesi A reprezentacije mnoge su zaslepeli do te mere da smo olako prešli preko činjenice da su nam sve mlađe kategorije u 2016. godini doživele potpuni fijasko. Sa rezultatima kakvi jesu (juniori i kadeti 10, a mladi 11. na Evropskom prvenstvu), kristalno je jasno da nam budućnost i nije baš tako svetla. A na to baš i nismo navikli.

No, najviše od svega ipak boli to što nam se potpuno izgubila i ona zlatna generacija, momci rođeni 1995. godine. Ono najbolje što imamo. Oni koji su u avgustu 2015. u italijanskom Linjanu pokorili Evropu bez poraza na šampionatu!

Nećemo reći da su nazadovali, ali od naših 12 šampiona, njih devet ili 10 nisu nastavili uzlaznom putanjom. Ako izuzmemo Marka Gudurića, koji pruža ono što se za sada i očekuje od njega u Zvezdi, pa donekle i Radeta Zagorca, koji je bio čak i bolji prošle sezone u Megi, svi ostali su ili na margini ili su se skroz izgubili.

- Ni njih dvojica još nisu postali igrači, tek treba da se dokazuju - kaže za “Blic” Miroslav - Muta Nikolić.

- To je prosto tako... To što su oni prvaci Evrope nema nikakve veze, iz svake generacije mogu da iskoče najviše dva-tri igrača. Ipak su sve to mladi momci koji ne znaju da vode svoje karijere. Neki jure za novcem, neki slušaju menadžere, tu su i neobjektivni roditelji, treneri su nestručni... Puno je faktora i zato nikad ne znaš ko će da se snađe - ističe pomoćni trener A reprezentacije.

Tejić, jedan od najboljih na EP, sreću je u nedostatku minuta iz Zvezde potražio u Mega Leksu, baš kao i Rebić, dok je Kaplanović sada epizodista u FMP-u. Rakićević je ove sezone odigrao ukupno tri minuta (!). Bursać (3,4 poena prosečno ove sezone), Davidovac (7,9p), pa i Apić (10,9) stagniraju u FMP-u, a Jaramaz (11,5) u Mega Leksu, dok su Babović (Spars Sarajevo) i Šalić (Sutjeska) možda i najviše podbacili...

- Marko Tejić jeste potencijal i ima šansu da se izvuče, baš kao i Nikola Rebić, ali potrebna im je prava sredina i minutaža. Videćemo da li će to naći u Megi. Nisu dobili šansu u Zvezdi, kao i Rakićević, jer Zvezda i Partizan ne znaju da naprave igrača. Pa, ko je još izašao iz njihove škole? Niko.

Kada su ostali u pitanju...

- Najmoderniji mi je tu Dejan Davidovac, jer može da igra sve, od pleja do krilnog centra, ali i njemu i ostalima treba veći izazov, Evroliga, jake utakmice. Neki su verovatno nezadovoljni, drugi su možda izgubili motiv, trećima jednostavno ne ide. Svi  će oni morati da se promene, da zapnu jače, jer se mnogo njih izgubi na prelasku u seniore. Ponavljam, samo dva ili tri igrača postanu pravi. Tako je i sa ovom generacijom - zaključio je Nikolić.

"Šta nam je sa školama košarke?"

U 2016. prvi put se desilo da nemamo juniore, kadete ili mlade u prvih osam na EP!

- To je krivica i Saveza, tako se radilo. Ali, može da bude i gore, jer se u školama košarke radi katastrofalno. Zaslepeli su nas uspesi A tima, nestaju nam centri poput Čačka, Kragujevca, Niša. Sve manje pratimo košarku i moderne tokove - poručuje Nikolić.

Gudurić MVP, Rebić idealna petorka...

Naši momci su se prošetali do zlata u Linjanu, upisali su svih 10 pobeda. Marko Gudurić je proglašen za najkorisnijeg igrača prvenstva, a takođe i za igrača idealne petorke šampionata, baš kao i Rebić. Svoju ulogu imali su i Apić, Rakićević, Kaplanović, Bursać, Babović i Šalić, ali su sada epizodisti u klubovima.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar