Анализа: Нестали шампиони Европе из 2015. године...!

Златна српска генерација, момци који су у августу 2015. без пораза освојили Европско првенство, годину и по касније готово да не постоје на кошаркашкој мапи. Напредују само Марко Гудурић и Раде Загорац.

Кошарка 26.12.2016 | 18:45
Анализа: Нестали шампиони Европе из 2015. године...!
Иако смо светски и олимпијски вицешампиони, српска кошарка је у великом проблему. Успеси А репрезентације многе су заслепели до те мере да смо олако прешли преко чињенице да су нам све млађе категорије у 2016. години доживеле потпуни фијаско. Са резултатима какви јесу (јуниори и кадети 10, а млади 11. на Европском првенству), кристално је јасно да нам будућност и није баш тако светла. А на то баш и нисмо навикли.

Но, највише од свега ипак боли то што нам се потпуно изгубила и она златна генерација, момци рођени 1995. године. Оно најбоље што имамо. Они који су у августу 2015. у италијанском Лињану покорили Европу без пораза на шампионату!

Нећемо рећи да су назадовали, али од наших 12 шампиона, њих девет или 10 нису наставили узлазном путањом. Ако изузмемо Марка Гудурића, који пружа оно што се за сада и очекује од њега у Звезди, па донекле и Радета Загорца, који је био чак и бољи прошле сезоне у Меги, сви остали су или на маргини или су се скроз изгубили.

- Ни њих двојица још нису постали играчи, тек треба да се доказују - каже за “Блиц” Мирослав - Мута Николић.

- То је просто тако... То што су они прваци Европе нема никакве везе, из сваке генерације могу да искоче највише два-три играча. Ипак су све то млади момци који не знају да воде своје каријере. Неки јуре за новцем, неки слушају менаџере, ту су и необјективни родитељи, тренери су нестручни... Пуно је фактора и зато никад не знаш ко ће да се снађе - истиче помоћни тренер А репрезентације.

Тејић, један од најбољих на ЕП, срећу је у недостатку минута из Звезде потражио у Мега Лексу, баш као и Ребић, док је Каплановић сада епизодиста у ФМП-у. Ракићевић је ове сезоне одиграо укупно три минута (!). Бурсаћ (3,4 поена просечно ове сезоне), Давидовац (7,9п), па и Апић (10,9) стагнирају у ФМП-у, а Јарамаз (11,5) у Мега Лексу, док су Бабовић (Спарс Сарајево) и Шалић (Сутјеска) можда и највише подбацили...

- Марко Тејић јесте потенцијал и има шансу да се извуче, баш као и Никола Ребић, али потребна им је права средина и минутажа. Видећемо да ли ће то наћи у Меги. Нису добили шансу у Звезди, као и Ракићевић, јер Звезда и Партизан не знају да направе играча. Па, ко је још изашао из њихове школе? Нико.

Када су остали у питању...

- Најмодернији ми је ту Дејан Давидовац, јер може да игра све, од плеја до крилног центра, али и њему и осталима треба већи изазов, Евролига, јаке утакмице. Неки су вероватно незадовољни, други су можда изгубили мотив, трећима једноставно не иде. Сви  ће они морати да се промене, да запну јаче, јер се много њих изгуби на преласку у сениоре. Понављам, само два или три играча постану прави. Тако је и са овом генерацијом - закључио је Николић.

"Шта нам је са школама кошарке?"

У 2016. први пут се десило да немамо јуниоре, кадете или младе у првих осам на ЕП!

- То је кривица и Савеза, тако се радило. Али, може да буде и горе, јер се у школама кошарке ради катастрофално. Заслепели су нас успеси А тима, нестају нам центри попут Чачка, Крагујевца, Ниша. Све мање пратимо кошарку и модерне токове - поручује Николић.

Гудурић МВП, Ребић идеална петорка...

Наши момци су се прошетали до злата у Лињану, уписали су свих 10 победа. Марко Гудурић је проглашен за најкориснијег играча првенства, а такође и за играча идеалне петорке шампионата, баш као и Ребић. Своју улогу имали су и Апић, Ракићевић, Каплановић, Бурсаћ, Бабовић и Шалић, али су сада епизодисти у клубовима.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар