Prva dama Amerike nije rođena u SAD

Melania Tramp će 20. januara postati jedina prva američka dama rođena u inostranstvu u posljednjih 200 godina.

Svijet 25.12.2016 | 10:31
Prva dama Amerike nije rođena u SAD
Sve do ove godine, većina Amerikanaca nije ništa znala o njoj ili njenoj rodnoj zemlji - Sloveniji. Dopisnik Glasa Amerike Luis Ramirez otkrio je neke informacije o Melanijinim korijenima i onome šta je oblikovalo ženu koja će uskoro postati prva američka dama.
 
Slovenija vas vizuelno podsjeća na bajke, malo poznata zemlja sa dvorcima na vrhu brda i visokim borovima. Slovenci smatraju da Melania Tramp njihovu zemlju stavlja u veći geografski fokus.

"Šta je Slovenija, je li to neko jelo, automobil, niko ne zna da je to zemlja, da je to nacija, da je Melania iz Slovenije. Zato je ovo dobra prilika da naša zemlja od dva miliona stanovnika zapravo dobije svoje mjesto u Evropi i svijetu", kaže Jakob Susterić.

Stane Jerko je fotograf koji je otkrio Melaniju kao povučenu tinejdžerku na jednoj modnoj reviji.

"Bila je visoka i vitka, sa dugom kosom i dugim nogama, i zato sam smatrao da bi bila dobra da bude foto model. Primijetio sam ne samo njen izgled već i, možda će to zvučati malo čudno, njenu unutrašnju energiju", kaže Jerko.

Ta energija odvela ju je do samog vrha i Jerko svoj rad vidi kao mali doprinos američkoj historiji.

"Veoma mi je interesantno da ona postaje prva dama. Jer sam je ja otkrio i počela je karijeru sa fotografijama koje sam ja uslikao", ističe ovaj fotograf.

Kao prva dama, Melania želi raditi na borbi protiv internet maltretiranja. U svojoj srednjoj školi, tokom teških godina za bilo koju tinejdžerku, Melania je pokazala snagu i odlučnost u suočavanju sa maltretiranjem. Jedna prijateljica iz istog razreda se prisjeća."Zato što je bila lijepa i manekenka, mnoge su djevojke o tome pričale i bile su ljubomorne. Ali ona na to nije reagirala i mislim da je to njena unutrašnja snaga, jer je znala da je dobra. I ako znate da ste dobri, ne morate to dokazivati riječima", kaže Petra Sedej, Melanijina prijateljica iz srednje škole.

Komunizam i Jugoslavija su bili na ivici kolapsa i u svom školskom dvorištu Melania je sanjala o velikom svijetu koji je otvarao svoja vrata.

"Razgovarale smo o studijima, o tome kako gledamo na svijet. Ona je kao model znala da je Slovenija isuviše mala zemlja za nju", govori Petra.

Melania je tako prvo otišla u Milano, zatim Pariz, a onda i Njujork, gdje je upoznala svog budućeg supruga. U svom rodnom mjestu Sevnica, porodični prijatelji kažu da je u Donaldu Trampu ona vjerovatno vidjela neke karakteristike svog oca, prodavača automobila Viktora Knausa, a to su ambicija i dobar osjećaj za biznis.

"Viktor je uvijek to volio raditi bez obzira da li se radilo o starim automobilima ili nečem drugom, kako bi zaradio nešto dodatnog novca. On je uvijek to nastojao uraditi i družio se sa ljudima iste ambicije. Stoga mu je dodatni posao, uz redovni posao, omogućio da ima malo više i da živi malo bolje. Melania je definitivno primijetila njegov osjećaj za biznis, to je bilo nemoguće previdjeti", kaže porodični prijatelj Zdravko Mastnak.

"I to je očigledna paralela sa Donaldom, samo u mnogo većem obimu. Viktor je otkrivao male stvari koje bi mogao danas popraviti i prodati sutra za malo više novca, dok Donald prodaje dva ili tri oblakodera na Floridi za dva nova u San Francisku", kaže Mastnak .

Sve do sada, Amerikanci nisu nikada čuli za Sloveniju. Za mnoge Slovence, imati nekog svog u Bijeloj kući znači da slika Amerike sjaji više nego ikada, piše Glas Amerike.

"To šalje poruku koju je Amerika i prije slala, a to je da je ona zemlja mogućnosti, i da svako ko u nju dođe i u njoj živi može puno toga postići", kaže Jakob Susterić.

I to je, za mnoge Slovence, razlog za zdravicu.

(Glas Amerike/Avaz)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Banjalučki komunista (Veliki Slaven)

25.12.2016 12:59

Pogledajte tu ljepotu (slavensku) to nema u SAD-u,a IQ je sigurno veći nego u 99% Amera.Ja sam bio u JNA u Sloveniji (Vipava,Kočevje,Ribnica i Planica) za Amere je to stvarno bajka ,i nije istina da ''Janezi" ne vole nas ni ja niti netko drugi nije imao problema.Dan danas navijam za njihove skakače(braću Prevec)skijaše do ove godine Maze a ove ona druga cura.Prva dama posle Žakline najzad liči na ženu.ŽIVJELO BRATSTVO SLAVENSKI NARODA!!!

ODGOVORITE
Name

He he

25.12.2016 13:47

Sto mora biti rodjena u SAD? Kako god Trump je znao odabrati.

ODGOVORITE
Name

***

25.12.2016 14:40

Upoznace se Slovenija, sad im prija Melanija, a i Tramp ce njima da prija, dok politika sve ne , otkija'...