Прва дама Америке није рођена у САД

Меланиа Трамп ће 20. јануара постати једина прва америчка дама рођена у иностранству у посљедњих 200 година.

Свијет 25.12.2016 | 10:31
Прва дама Америке није рођена у САД
Све до ове године, већина Американаца није ништа знала о њој или њеној родној земљи - Словенији. Дописник Гласа Америке Луис Рамирез открио је неке информације о Меланијиним коријенима и ономе шта је обликовало жену која ће ускоро постати прва америчка дама.
 
Словенија вас визуелно подсјећа на бајке, мало позната земља са дворцима на врху брда и високим боровима. Словенци сматрају да Меланиа Трамп њихову земљу ставља у већи географски фокус.

"Шта је Словенија, је ли то неко јело, аутомобил, нико не зна да је то земља, да је то нација, да је Меланиа из Словеније. Зато је ово добра прилика да наша земља од два милиона становника заправо добије своје мјесто у Европи и свијету", каже Јакоб Сустерић.

Стане Јерко је фотограф који је открио Меланију као повучену тинејџерку на једној модној ревији.

"Била је висока и витка, са дугом косом и дугим ногама, и зато сам сматрао да би била добра да буде фото модел. Примијетио сам не само њен изглед већ и, можда ће то звучати мало чудно, њену унутрашњу енергију", каже Јерко.

Та енергија одвела ју је до самог врха и Јерко свој рад види као мали допринос америчкој хисторији.

"Веома ми је интересантно да она постаје прва дама. Јер сам је ја открио и почела је каријеру са фотографијама које сам ја усликао", истиче овај фотограф.

Као прва дама, Меланиа жели радити на борби против интернет малтретирања. У својој средњој школи, током тешких година за било коју тинејџерку, Меланиа је показала снагу и одлучност у суочавању са малтретирањем. Једна пријатељица из истог разреда се присјећа.



"Зато што је била лијепа и манекенка, многе су дјевојке о томе причале и биле су љубоморне. Али она на то није реагирала и мислим да је то њена унутрашња снага, јер је знала да је добра. И ако знате да сте добри, не морате то доказивати ријечима", каже Петра Седеј, Меланијина пријатељица из средње школе.

Комунизам и Југославија су били на ивици колапса и у свом школском дворишту Меланиа је сањала о великом свијету који је отварао своја врата.

"Разговарале смо о студијима, о томе како гледамо на свијет. Она је као модел знала да је Словенија исувише мала земља за њу", говори Петра.

Меланиа је тако прво отишла у Милано, затим Париз, а онда и Њујорк, гдје је упознала свог будућег супруга. У свом родном мјесту Севница, породични пријатељи кажу да је у Доналду Трампу она вјероватно видјела неке карактеристике свог оца, продавача аутомобила Виктора Кнауса, а то су амбиција и добар осјећај за бизнис.

"Виктор је увијек то волио радити без обзира да ли се радило о старим аутомобилима или нечем другом, како би зарадио нешто додатног новца. Он је увијек то настојао урадити и дружио се са људима исте амбиције. Стога му је додатни посао, уз редовни посао, омогућио да има мало више и да живи мало боље. Меланиа је дефинитивно примијетила његов осјећај за бизнис, то је било немогуће превидјети", каже породични пријатељ Здравко Мастнак.

"И то је очигледна паралела са Доналдом, само у много већем обиму. Виктор је откривао мале ствари које би могао данас поправити и продати сутра за мало више новца, док Доналд продаје два или три облакодера на Флориди за два нова у Сан Франциску", каже Мастнак .

Све до сада, Американци нису никада чули за Словенију. За многе Словенце, имати неког свог у Бијелој кући значи да слика Америке сјаји више него икада, пише Глас Америке.

"То шаље поруку коју је Америка и прије слала, а то је да је она земља могућности, и да свако ко у њу дође и у њој живи може пуно тога постићи", каже Јакоб Сустерић.

И то је, за многе Словенце, разлог за здравицу.

(Глас Америке/Аваз)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бањалучки комуниста (Велики Славен)

25.12.2016 11:59

Погледајте ту љепоту (славенску) то нема у САД-у,а ИQ је сигурно већи него у 99% Амера.Ја сам био у ЈНА у Словенији (Випава,Кочевје,Рибница и Планица) за Амере је то стварно бајка ,и није истина да ''Јанези" не воле нас ни ја нити нетко други није имао проблема.Дан данас навијам за њихове скакаче(браћу Превец)скијаше до ове године Мазе а ове она друга цура.Прва дама после Жаклине најзад личи на жену.ЖИВЈЕЛО БРАТСТВО СЛАВЕНСКИ НАРОДА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

25.12.2016 12:47

Сто мора бити родјена у САД? Како год Трумп је знао одабрати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

25.12.2016 13:40

Упознаце се Словенија, сад им прија Меланија, а и Трамп це њима да прија, док политика све не , откија'...