Eksperiment vodi Indiju ka apokalipsi

Zahvaljujući povlačenju skoro 60 procenata aktivnih novčanica iz prometa nakon odluke premijera Nerendre Modi, Indija se suočava s "apokalipsom" pogotovo u domenu prizvodnje i trgovine manjih preduzeća.

Svijet 24.12.2016 | 18:19
Eksperiment vodi Indiju ka apokalipsi
Pre malo više od mesec dana Indijska banka je izdala oko 1,7 miliona novih novčanica što čini trećinu povučenih apoena iz upotrebe, tako da šesta po jačini ekonomska sila na svetu trenutno raspolaže sa 60 posto manje valute nego što je to do sada bio slučaj. Premijer i pored očajnih privrednika insistira da svoju zamisao istera do kraja i tvrdi da je "tek počeo".

Cela ideja se sprovodi u cilju sklanjanja "prljavog novca" u posedu kriminalaca i elite, a demonetizacija je prvi korak u "bezgotovinskoj" revoluciji da bi se sprečile milijarde sumnjivih novčanih transakcija.

Radnici masovno napuštaju svoja radna mesta u fabrikama u većim gradovima i vraćaju se u manje sredine odakle su došli. Većina njih je platu dobijala u gotovini, a sada je to postalo nemoguće. Čak trećina zaposlenih Indusa nema otvorene račune u banci, što isplatu njihovih plata u ovom slučaju čini nemogućom.

Izvor: Guardian/Blic
Foto: Profimedia

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Granicar

24.12.2016 22:42

Pocetak kraja.

ODGOVORITE
Name

Milan

25.12.2016 09:56

U pa to je dobro zamisljeno.nema plata na ruke,sad moraju i gazde ako hoce jeftinu r.snagu na plate preko racuna.A to vidi drzava j.biga.

ODGOVORITE