Експеримент води Индију ка апокалипси

Захваљујући повлачењу скоро 60 процената активних новчаница из промета након одлуке премијера Нерендре Моди, Индија се суочава с "апокалипсом" поготово у домену призводње и трговине мањих предузећа.

Свијет 24.12.2016 | 18:19
Експеримент води Индију ка апокалипси
Пре мало више од месец дана Индијска банка је издала око 1,7 милиона нових новчаница што чини трећину повучених апоена из употребе, тако да шеста по јачини економска сила на свету тренутно располаже са 60 посто мање валуте него што је то до сада био случај. Премијер и поред очајних привредника инсистира да своју замисао истера до краја и тврди да је "тек почео".

Цела идеја се спроводи у циљу склањања "прљавог новца" у поседу криминалаца и елите, а демонетизација је први корак у "безготовинској" револуцији да би се спречиле милијарде сумњивих новчаних трансакција.

Радници масовно напуштају своја радна места у фабрикама у већим градовима и враћају се у мање средине одакле су дошли. Већина њих је плату добијала у готовини, а сада је то постало немогуће. Чак трећина запослених Индуса нема отворене рачуне у банци, што исплату њихових плата у овом случају чини немогућом.

Извор: Гуардиан/Блиц
Фото: Профимедиа

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Границар

24.12.2016 21:42

Поцетак краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

25.12.2016 08:56

У па то је добро замисљено.нема плата на руке,сад морају и газде ако хоце јефтину р.снагу на плате преко рацуна.А то види дрзава ј.бига.

ОДГОВОРИТЕ