Talas poskupljenja od nove godine

Tek što kroče u novu godinu, građane BiH kao hladan tuš dočekaće nova poskupljenja.

Bosna i Hercegovina 24.12.2016 | 09:11
Talas poskupljenja od nove godine
Živimo u zemlji gdje je odavno sve luksuz. Luksuz je odavno postala hrana, odjeća, kućne potrepštine, o autu ili nekom odmoru da i ne govorimo. Sa svakom novom pošiljkom koja stiže u BiH, stižu i nove cijene, naravno više, pa nam hrana danas ima približno istu cijenu kao i u zemljama Evropske unije, dok su nam plate barem četiri puta manje.

Luksuz su odavno i lijekovi koje plaćamo daleko skuplje u odnosu na zemlje u regionu, ali i Evropi.

U udruženjima potrošača skreću pažnju na još jedan problem - tihi rast cijena svih roba i usluga, koje niko ne kontroliše. Vjeruju da će se slična situacija nastaviti i u narednoj godini.

Skuplja kafa, uskoro i cigarete

Dolaskom Nove godine i zvanično dolaze nove, veće cijene cigareta, duvana, kafe, a još se čeka šta će biti sa gorivom.

Tako će odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) od 1. januara 2017. godine minimalna akciza za cigarete i duhan iznositi 2,42 KM, a specifična akciza 1,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada. Novi cjenovnik cigareta trebao bi biti poznat u decembru.

Što se tiče cijena kafe, ona je u maloprodaji već podignuta, a rast cijena se očekuje i naredne godine.

U pržionici kafe "Minea" iz Gradiške kažu da su poskupljenja u narednoj godini sasvim izvjesna jer posljednjih mjeseci značajno raste cijena ove visokotarifne robe na svjetskom tržištu.

“Ako se obistine najave dobavljača, rast cijena kafe u maloprodaji neminovan je i u narednoj godini”, kažu u "Minei".

Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača RS, kaže da potrošačima nikada nije bilo teže jer troškovi osnovnih životnih namirnica iz dana u dan postaju sve veći, što hranu u BiH čini jednom od najskupljih u Evropi u odnosu na životni standard građana.

Tihi rast cijena će se nastaviti

“Za namirnice za koje ste prije četiri godine trebali izdvojiti 80 maraka, danas trebate izdvojiti preko 100 maraka. S druge strane, plate i penzije već godinama stagniraju, sve je više građana nezaposleno i u stanju socijalne potrebe. Nažalost, stalno se govori o novim poskupljenjima, dok svi ćute i ignorišu tiha poskupljenja koja su gotovo pa svakodnevna. O njima govore samo građani, koji sve teže krpe kraj s krajem. O cijenama lijekova suvišno je i govoriti. Najskuplji su u regionu. I konačno treba pričati o pojeftinjenjima, a ne o poskupljenjima, jer sve je teže i teže preživjeti”, ističe Bošković.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS kaže da domaći proizvođači nisu i ne planiraju dizati cijene, ali da su iste u trgovinama povećane i vjerovatno će i dalje rasti jer trgovački lobiji, a ne proizvođači, diktiraju cijene hrane.

“Uvoznički lobi i trgovinski lanci hoće da zarade više nego što zarađuju sami primarni proizvođači i dižu cijene. Oni sve kontrolišu. Nažalost, situacija će biti sve gora jer domaća proizvodnja umire. Mi odavno nismo konkurentni zbog nedostatka podrške državnih institucija i to je već godinama problem. Za mlijeko, podsticaje nismo dobili od aprila, a ostali proizvođači od januara. A onoga momenta kada potpuno nestane domaće proizvodnje, mlijeko koje sada košta 1 marku koštaće 2 evra. Upravo dolazim iz Bugarske, kod njih litar mlijeka u supermarketu košta 2 evra. Ranije, dok su imali svoju proizvodnju, cijena je bila kao i kod nas. To i nas čeka”, kaže Usorac.

Akcize na gorivo ponovo pred Savjetom ministara

Iako je sredinom oktobra mnoge obradovala vijest da Parlamentarna skupština BiH nije podržala prijedlog da se gorivo optereti sa dodatnih 15 feninga po litri, nekoliko dana poslije je odlučeno da će se akcize na naftu i naftne derivate ponovo naći pred ministrima u Savjetu ministara BiH, a nakon toga i u parlamentarnoj proceduri.

Podsjetimo, u pismu namjere MMF-u, vlasti BiH su se obavezale da će aktuelne akcize za naftu i naftne derivate povisiti za 15 feninga po litru, a entitetski premijeri to pokušavaju još od septembra prošle godine.

Stoga, lako je zaključiti da je samo pitanje vremena kada će gorivo biti opterećeno s dodatnih 15 feninga, čime će cijena litra goriva doći blizu ili premašiti dvije marke.

Izvor: Buka
Foto: Klix

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

bojan

24.12.2016 09:25

Kakve to veze ima sto nam je hrana skupa a male plate,kakve veze ima sto nam je hrana luksuz,sto smo gladni zeljni svega.jedino sto je vazno je da imamo republiku nasu,nasega predsjednik,vladu,deveti januar,glad nije bitna,zivio predsjednik,zivio 9'januar.zivjela radnicka solidarnost...

ODGOVORITE
Name

re bojan

24.12.2016 10:06

Od silne gladi i neimaštinje, zbog gužve, ne možeš ući u kladionicu niti ugostiteljski objekat. Na ulici svako nosi u ruci skupi mobilni telefon i ne izlazi iz automobila. Na cigare i alkohol se potroši milione maraka godišnje. Sve zbog gladi i siromaštva, jadni bili.

Name

*

24.12.2016 10:23

"Re Bojan", sve to je ns kredit. A i od para opranih u BiH.

Name

Bakirove podvale!!!

24.12.2016 09:50

Zašto prenosite Bakirove dezinformacije usmjerene protiv Srbskog naroda? SRBska vlada, najbolja u vaseljeni je rekla da će inflacija iznositi svega 0,1%. Ne vjerujte ljudi u informacije koje servira tajna anti-srbska služba iz Sarajeva, kojoj je jedini cilj narušiti stabilnost Srpske i preoteti Srbsku slamu i detelinu! I bokvicu!

ODGOVORITE
Name

44

24.12.2016 09:55

Sva ta hrana koju kupujete po hipermarketima je strogi otrov. Bolje vam je da poskupljuju, sto toga manje pojedete, bicete zdraviji.

ODGOVORITE