Талас поскупљења од нове године

Тек што кроче у нову годину, грађане БиХ као хладан туш дочекаће нова поскупљења.

Босна и Херцеговина 24.12.2016 | 09:11
Талас поскупљења од нове године
Живимо у земљи гдје је одавно све луксуз. Луксуз је одавно постала храна, одјећа, кућне потрепштине, о ауту или неком одмору да и не говоримо. Са сваком новом пошиљком која стиже у БиХ, стижу и нове цијене, наравно више, па нам храна данас има приближно исту цијену као и у земљама Европске уније, док су нам плате барем четири пута мање.

Луксуз су одавно и лијекови које плаћамо далеко скупље у односу на земље у региону, али и Европи.

У удружењима потрошача скрећу пажњу на још један проблем - тихи раст цијена свих роба и услуга, које нико не контролише. Вјерују да ће се слична ситуација наставити и у наредној години.

Скупља кафа, ускоро и цигарете

Доласком Нове године и званично долазе нове, веће цијене цигарета, дувана, кафе, а још се чека шта ће бити са горивом.

Тако ће одлуком Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) од 1. јануара 2017. године минимална акциза за цигарете и духан износити 2,42 КМ, а специфична акциза 1,35 КМ за паковање цигарета од 20 комада. Нови цјеновник цигарета требао би бити познат у децембру.

Што се тиче цијена кафе, она је у малопродаји већ подигнута, а раст цијена се очекује и наредне године.

У пржионици кафе "Минеа" из Градишке кажу да су поскупљења у наредној години сасвим извјесна јер посљедњих мјесеци значајно расте цијена ове високотарифне робе на свјетском тржишту.

“Ако се обистине најаве добављача, раст цијена кафе у малопродаји неминован је и у наредној години”, кажу у "Минеи".

Драгутин Бошковић, предсједник Покрета потрошача РС, каже да потрошачима никада није било теже јер трошкови основних животних намирница из дана у дан постају све већи, што храну у БиХ чини једном од најскупљих у Европи у односу на животни стандард грађана.

Тихи раст цијена ће се наставити

“За намирнице за које сте прије четири године требали издвојити 80 марака, данас требате издвојити преко 100 марака. С друге стране, плате и пензије већ годинама стагнирају, све је више грађана незапослено и у стању социјалне потребе. Нажалост, стално се говори о новим поскупљењима, док сви ћуте и игноришу тиха поскупљења која су готово па свакодневна. О њима говоре само грађани, који све теже крпе крај с крајем. О цијенама лијекова сувишно је и говорити. Најскупљи су у региону. И коначно треба причати о појефтињењима, а не о поскупљењима, јер све је теже и теже преживјети”, истиче Бошковић.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС каже да домаћи произвођачи нису и не планирају дизати цијене, али да су исте у трговинама повећане и вјероватно ће и даље расти јер трговачки лобији, а не произвођачи, диктирају цијене хране.

“Увознички лоби и трговински ланци хоће да зараде више него што зарађују сами примарни произвођачи и дижу цијене. Они све контролишу. Нажалост, ситуација ће бити све гора јер домаћа производња умире. Ми одавно нисмо конкурентни због недостатка подршке државних институција и то је већ годинама проблем. За млијеко, подстицаје нисмо добили од априла, а остали произвођачи од јануара. А онога момента када потпуно нестане домаће производње, млијеко које сада кошта 1 марку коштаће 2 евра. Управо долазим из Бугарске, код њих литар млијека у супермаркету кошта 2 евра. Раније, док су имали своју производњу, цијена је била као и код нас. То и нас чека”, каже Усорац.

Акцизе на гориво поново пред Савјетом министара

Иако је средином октобра многе обрадовала вијест да Парламентарна скупштина БиХ није подржала приједлог да се гориво оптерети са додатних 15 фенинга по литри, неколико дана послије је одлучено да ће се акцизе на нафту и нафтне деривате поново наћи пред министрима у Савјету министара БиХ, а након тога и у парламентарној процедури.

Подсјетимо, у писму намјере ММФ-у, власти БиХ су се обавезале да ће актуелне акцизе за нафту и нафтне деривате повисити за 15 фенинга по литру, а ентитетски премијери то покушавају још од септембра прошле године.

Стога, лако је закључити да је само питање времена када ће гориво бити оптерећено с додатних 15 фенинга, чиме ће цијена литра горива доћи близу или премашити двије марке.

Извор: Бука
Фото: Клиx

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бојан

24.12.2016 09:25

Какве то везе има сто нам је храна скупа а мале плате,какве везе има сто нам је храна луксуз,сто смо гладни зељни свега.једино сто је вазно је да имамо републику насу,насега предсједник,владу,девети јануар,глад није битна,зивио предсједник,зивио 9'јануар.зивјела радницка солидарност...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бојан

24.12.2016 10:06

Од силне глади и неимаштиње, због гужве, не можеш ући у кладионицу нити угоститељски објекат. На улици свако носи у руци скупи мобилни телефон и не излази из аутомобила. На цигаре и алкохол се потроши милионе марака годишње. Све због глади и сиромаштва, јадни били.

Name

*

24.12.2016 10:23

"Ре Бојан", све то је нс кредит. А и од пара опраних у БиХ.

Name

Бакирове подвале!!!

24.12.2016 09:50

Зашто преносите Бакирове дезинформације усмјерене против Србског народа? СРБска влада, најбоља у васељени је рекла да ће инфлација износити свега 0,1%. Не вјерујте људи у информације које сервира тајна анти-србска служба из Сарајева, којој је једини циљ нарушити стабилност Српске и преотети Србску сламу и детелину! И боквицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

44

24.12.2016 09:55

Сва та храна коју купујете по хипермаркетима је строги отров. Боље вам је да поскупљују, сто тога мање поједете, бицете здравији.

ОДГОВОРИТЕ