Privreda u BiH na ivici kliničke smrti

Sa nekoliko hiljada, koliko ih je bilo pre rata, broj velikih preduzeća u BiH pao je na manje od 200.

Bosna i Hercegovina 24.12.2016 | 08:19
Privreda u BiH na ivici kliničke smrti
Stručnjaci upozoravaju da, dugoročno gledano, privreda jedne države ne može da egzistira i prosperira na malim privrednim društvima.

A takvih je u BiH lane bilo više od 24.000, dok je broj velikih preduzeća iznosio tek 192, a srednjih 1.070, pokazali su podaci Agencije za statistiku BiH.

Ekonomisti objašnjavaju da male firme, bez obzira na njihov broj, ne mogu da budu nosilac privrednog razvoja, odnosno da su one samo nužno rešenje.

"Ekonomija se ne može razvijati bez velikih sistema, koji su u stanju da povuku ozbiljne poslove. Mala preduzeća su tu da ih podrže, čime će i njihov opstanak biti izvesniji", kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Dobrim primerom njihove saradnje navodi praksu u severnoj Italiji, gde su mali proizvodni kapaciteti povezani u asocijacije koje pregovaraju sa velikim preduzećima.

"Bez takve saradnje domaća industrija u budućnosti nema dobre izglede", kaže Pavlović.

U proteklih nešto više od dve decenije, u BiH je posebno krahirala metalska industrija, koja je pre rata bila najrazvijeniji deo domaće privrede. Danas se i te kako uspešnim smatraju preduzeća u ovoj oblasti i rudarstvu koja zapošljavaju više od 1.000 radnika, dok je svojevremeno broj zaposlenih išao i do 21.000, što je bio slučaj sa zeničkom železarom.

U metalskoj industriji pre rata je bilo zaposleno oko 225.000, a trenutno svega 26.000 radnika, što je posledica kontinuiranog gašenja preduzeća u ovom sektoru.

Predsednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS Tane Peulić podseća da je u ovoj oblasti samo u protekloj deceniji likvidirano oko 100 firmi, ted a je njihov broj sa 140 sveden na 40.

U Privrednoj komori RS kažu da je dobro to što privredna društva prelaze iz srednjih u velika, a koja vežu mala preduzeća kao kooperanti.

"Na taj način zajedno nastupaju na tržištu. Velika preduzeća, naime, teško sama mogu da zaokruže process proizvodnje. Takođe, treba obezbediti uslove da privrednici hrabrije ulaze u nove poslove, čime bi se povećalo učešće industrijske proizvodnje u BDP, zapošljavanje, izvoz", kaže portparol ove komore Vladimir Blagojević.

Izvor: Blic.rs
Foto: RAS Srbija


Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

?!

24.12.2016 08:33

I to malo sto radi nalazi se u FBiH! Npr u Gorazde svako jutro dodju stotine radnika iz Foce, Cajnica, Rogatice.. (jeftina radna snaga).. na posao.

ODGOVORITE
Name

Replika

24.12.2016 09:06

Posjetite Tešanj,Jelah,Gračanici samo tu ima oko 200 odličnih kompanija.

Name

Jeftina

24.12.2016 09:07

Ljudi sretni da ima ista da se radi bilo gdje.

Name

Dyo

24.12.2016 09:15

A mi samo pumpamo u Lanaco milione to je nasa privreda...

ODGOVORITE
Name

True

24.12.2016 09:30

Ima i za Prointer i Planet soft.

Name

pokojnik

24.12.2016 09:19

Umrla je privreda gdje god su nepismeni dosli na vlast iz svojih torova: SDA, HDZ i SDS, a onda kao "pioniri maleni" njihvoim stopama nastavili SDP, SNSD, HDZ1990, i najnovija "unucad" SBB, DF, PDP, DS, SRS i jos takvih 100 stranaka. Sve sto je valjalao od strucnjaka, ljekara, intelektualaca su priznati u toj "prokletoj" EU, u toj "imperijalistickoj" USA, u toj "ishabanoj" Rusiji, i u "zatucanim" Arapskim zemljama. Sto se cudite? Pa koja budala (osim kriminalaca i prevranata) zeli u BH stvarati svoju buducnost? Dodje na salter opstine, suda, mupa, ambulante gledaju te kao neprijatelja. Dodjes u butik odjece da se lijepo obuces a on smrdi na tek pojedene cevape i pite! Odes da pogledas film, izadjes na nakon 10 min jer nemozes izdrzati od litara parfema i deodoransa nanijetih na neoprana tijela i garderobu smrdljivu od dima duvana iz kafica. Nemozes preci ulicu na zebri jer strahujes da ce te neki pijani, drogirani, debelo-vrati, tatin sin u dzipu udariti.................

ODGOVORITE
Name

vaga

24.12.2016 09:36

Korupcija i organizovani kriminal kontrolisu sve resurse Republike Srpske. Korupcije i organizovani kriminal su uspostavili i svoj sistem vrijednosti koji je potpuno suprotan vladavini prava. Survali ste se u provaliju duboku kilometar, tesko cete nazad.

ODGOVORITE
Name

banking

24.12.2016 09:40

Ovdje se nece uspostaviti red i poredak dok god MMF bude upumpavao svoj novac koji je ustvari isto sto i krivotvoren novac koji bi neko ilegalno stampao. Upravo taj novac drzi pogresne ljude na svim bitnim mjrdtima. Tu je i novac svjetskog organizovanog kriminala koji se pere na ovom prostoru.

ODGOVORITE
Name

stokokratija

24.12.2016 09:45

Skorupani su sve preuzeli. Oni su debela vecina.

ODGOVORITE
Name

real rijaliti

24.12.2016 10:35

Ko vam je kriv kad ste nesposobni, ja samo na jabukama, svake godine, digne milion i po maraka. A sad cu i u svom novom restoranu klepati bar milion godisnje. Cijene ce biti niske, to je zbog poreza, ali ko ne ostavi baksis od bar sto maraka, nek' mi na oci ne ide. Ko hoce pos'o taj mora donijeti malo vise, sta koliko, zna se koliko je moje. Nema nista dzabe ni kod stare babe. Ako nemate para, nemojte mi dolaziti prljati stolnjake, glavacke cete letiti napolje. Ako treba angazovacu i specijalce i nemoj da ne bi ko glas'o za mene, nemoj da cujem da se neko usudio!

ODGOVORITE