Привреда у БиХ на ивици клиничке смрти

Са неколико хиљада, колико их је било пре рата, број великих предузећа у БиХ пао је на мање од 200.

Босна и Херцеговина 24.12.2016 | 08:19
Привреда у БиХ на ивици клиничке смрти
Стручњаци упозоравају да, дугорочно гледано, привреда једне државе не може да егзистира и просперира на малим привредним друштвима.

А таквих је у БиХ лане било више од 24.000, док је број великих предузећа износио тек 192, а средњих 1.070, показали су подаци Агенције за статистику БиХ.

Економисти објашњавају да мале фирме, без обзира на њихов број, не могу да буду носилац привредног развоја, односно да су оне само нужно решење.

"Економија се не може развијати без великих система, који су у стању да повуку озбиљне послове. Мала предузећа су ту да их подрже, чиме ће и њихов опстанак бити извеснији", каже економиста Зоран Павловић.

Добрим примером њихове сарадње наводи праксу у северној Италији, где су мали производни капацитети повезани у асоцијације које преговарају са великим предузећима.

"Без такве сарадње домаћа индустрија у будућности нема добре изгледе", каже Павловић.

У протеклих нешто више од две деценије, у БиХ је посебно крахирала металска индустрија, која је пре рата била најразвијенији део домаће привреде. Данас се и те како успешним сматрају предузећа у овој области и рударству која запошљавају више од 1.000 радника, док је својевремено број запослених ишао и до 21.000, што је био случај са зеничком железаром.

У металској индустрији пре рата је било запослено око 225.000, а тренутно свега 26.000 радника, што је последица континуираног гашења предузећа у овом сектору.

Председник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић подсећа да је у овој области само у протеклој деценији ликвидирано око 100 фирми, тед а је њихов број са 140 сведен на 40.

У Привредној комори РС кажу да је добро то што привредна друштва прелазе из средњих у велика, а која вежу мала предузећа као кооперанти.

"На тај начин заједно наступају на тржишту. Велика предузећа, наиме, тешко сама могу да заокруже процесс производње. Такође, треба обезбедити услове да привредници храбрије улазе у нове послове, чиме би се повећало учешће индустријске производње у БДП, запошљавање, извоз", каже портпарол ове коморе Владимир Благојевић.

Извор: Блиц.рс
Фото: РАС Србија


Коментари / 10

Оставите коментар
Name

?!

24.12.2016 08:33

И то мало сто ради налази се у ФБиХ! Нпр у Горазде свако јутро додју стотине радника из Фоце, Цајница, Рогатице.. (јефтина радна снага).. на посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реплика

24.12.2016 09:06

Посјетите Тешањ,Јелах,Грачаници само ту има око 200 одличних компанија.

Name

Јефтина

24.12.2016 09:07

Људи сретни да има иста да се ради било гдје.

Name

Дyо

24.12.2016 09:15

А ми само пумпамо у Ланацо милионе то је наса привреда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Труе

24.12.2016 09:30

Има и за Проинтер и Планет софт.

Name

покојник

24.12.2016 09:19

Умрла је привреда гдје год су неписмени досли на власт из својих торова: СДА, ХДЗ и СДС, а онда као "пионири малени" њихвоим стопама наставили СДП, СНСД, ХДЗ1990, и најновија "унуцад" СББ, ДФ, ПДП, ДС, СРС и јос таквих 100 странака. Све сто је ваљалао од струцњака, љекара, интелектуалаца су признати у тој "проклетој" ЕУ, у тој "империјалистицкој" УСА, у тој "исхабаној" Русији, и у "затуцаним" Арапским земљама. Сто се цудите? Па која будала (осим криминалаца и превраната) зели у БХ стварати своју будуцност? Додје на салтер опстине, суда, мупа, амбуланте гледају те као непријатеља. Додјес у бутик одјеце да се лијепо обуцес а он смрди на тек поједене цевапе и пите! Одес да погледас филм, изадјес на након 10 мин јер немозес издрзати од литара парфема и деодоранса нанијетих на неопрана тијела и гардеробу смрдљиву од дима дувана из кафица. Немозес преци улицу на зебри јер страхујес да це те неки пијани, дрогирани, дебело-врати, татин син у дзипу ударити.................

ОДГОВОРИТЕ
Name

вага

24.12.2016 09:36

Корупција и организовани криминал контролису све ресурсе Републике Српске. Корупције и организовани криминал су успоставили и свој систем вриједности који је потпуно супротан владавини права. Сурвали сте се у провалију дубоку километар, теско цете назад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

банкинг

24.12.2016 09:40

Овдје се неце успоставити ред и поредак док год ММФ буде упумпавао свој новац који је уствари исто сто и кривотворен новац који би неко илегално стампао. Управо тај новац дрзи погресне људе на свим битним мјрдтима. Ту је и новац свјетског организованог криминала који се пере на овом простору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стокократија

24.12.2016 09:45

Скорупани су све преузели. Они су дебела вецина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реал ријалити

24.12.2016 10:35

Ко вам је крив кад сте неспособни, ја само на јабукама, сваке године, дигне милион и по марака. А сад цу и у свом новом ресторану клепати бар милион годисње. Цијене це бити ниске, то је због пореза, али ко не остави баксис од бар сто марака, нек' ми на оци не иде. Ко хоце пос'о тај мора донијети мало висе, ста колико, зна се колико је моје. Нема ниста дзабе ни код старе бабе. Ако немате пара, немојте ми долазити прљати столњаке, главацке цете летити напоље. Ако треба ангазовацу и специјалце и немој да не би ко глас'о за мене, немој да цујем да се неко усудио!

ОДГОВОРИТЕ