EK dodijelila BiH 47 miliona evra

Evropska komisija je usvojila Program za BiH za 2016. godinu i dodijelila 47 miliona evra za podršku BiH na njenom putu ka integraciji u EU.

Bosna i Hercegovina 23.12.2016 | 14:55
EK dodijelila BiH 47 miliona evra
Ovaj program prati princip politike proširenja "prvo temelji", tako što se fokusira na područja vladavine prava i temeljnih prava, jačanje demokratskih institucija, dobro upravljanje, ekonomski razvoj i konkurentnost, piše Klix.ba.

Nadovezuje se na programe iz 2014. i 2015. godine u sklopu Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II), koji ukupno iznosi najmanje 165,8 miliona evra za BiH u periodu od 2014. do 2017. godine.

Programom će se poduprijeti napori BiH na razvijanju djelotvorne, profesionalne i transparentne službe BiH, gradeći time kapacitete javnog sektora da pruža usluge građanima BiH.

Daljom podrškom će se pomoći da se poboljšaju kapaciteti parlamenata u procesu EU integracija na različitim nivoima vlasti širom zemlje, te će se ojačati sistem javnih nabavki.

EU će takođe nastaviti da finansira Međunarodnu komisiju za nestale osobe.

Zaštita od poplava i integrisano upravljanje rizikom od poplava su daljnji prioriteti za ovaj program.

Program će takođe podržati provedbu reformi tržišta rada i lokalnog razvoja, kao dio šire Reformske agende, da bi se doprinijelo ekonomskom razvoju BiH, kao i stvaranju više radnih mesta i prosperiteta za sve građane.

Pored toga, finansijska pomoć će biti obezbeđena za civilno društvo i za podršku učešća BiH u agencijama i programima Evropske unije kao što su "Evropa za građane", "Erasmus +", "Horizont 2020" i "Kreativna Europa", od kojih će direktnu korist imati svi građani BiH.

BiH takođe koristi podršku EU iz programa višedržavne finansijske pomoći u okviru IPA II, koji pruža finansijsku podršku na regionalnom nivou.

(Klix.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vss

23.12.2016 14:24

Samo finansiraju administraciju koja se gomila i skoro ništa ne radi, a i ono malo što radi, radi naopako. Na taj način nas temeljno uništavaju.

ODGOVORITE