ЕК додијелила БиХ 47 милиона евра

Европска комисија је усвојила Програм за БиХ за 2016. годину и додијелила 47 милиона евра за подршку БиХ на њеном путу ка интеграцији у ЕУ.

Босна и Херцеговина 23.12.2016 | 14:55
ЕК додијелила БиХ 47 милиона евра
Овај програм прати принцип политике проширења "прво темељи", тако што се фокусира на подручја владавине права и темељних права, јачање демократских институција, добро управљање, економски развој и конкурентност, пише Клиx.ба.

Надовезује се на програме из 2014. и 2015. године у склопу Инструмента за претприступну помоћ (ИПА ИИ), који укупно износи најмање 165,8 милиона евра за БиХ у периоду од 2014. до 2017. године.

Програмом ће се подупријети напори БиХ на развијању дјелотворне, професионалне и транспарентне службе БиХ, градећи тиме капацитете јавног сектора да пружа услуге грађанима БиХ.

Даљом подршком ће се помоћи да се побољшају капацитети парламената у процесу ЕУ интеграција на различитим нивоима власти широм земље, те ће се ојачати систем јавних набавки.

ЕУ ће такође наставити да финансира Међународну комисију за нестале особе.

Заштита од поплава и интегрисано управљање ризиком од поплава су даљњи приоритети за овај програм.

Програм ће такође подржати проведбу реформи тржишта рада и локалног развоја, као дио шире Реформске агенде, да би се допринијело економском развоју БиХ, као и стварању више радних места и просперитета за све грађане.

Поред тога, финансијска помоћ ће бити обезбеђена за цивилно друштво и за подршку учешћа БиХ у агенцијама и програмима Европске уније као што су "Европа за грађане", "Ерасмус +", "Хоризонт 2020" и "Креативна Еуропа", од којих ће директну корист имати сви грађани БиХ.

БиХ такође користи подршку ЕУ из програма вишедржавне финансијске помоћи у оквиру ИПА ИИ, који пружа финансијску подршку на регионалном нивоу.

(Клиx.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

всс

23.12.2016 14:24

Само финансирају администрацију која се гомила и скоро ништа не ради, а и оно мало што ради, ради наопако. На тај начин нас темељно уништавају.

ОДГОВОРИТЕ