Vučić: Nebo iznad Srbije biće sigurno

Premijer Aleksandar Vučić izrazio je danas u Moskvi zadovoljstvo nabavkom šest aviona Mig-29 iz Rusije i ocenio da će nebo iznad Srbije biti "apsolutno sigurno".

Srbija 21.12.2016 | 20:50
Vučić: Nebo iznad Srbije biće sigurno
Vučić je tokom obilaska poligona ruske borbene avijacije rekao da će s novim avionima Srbija imati prednost u odnosu na one koji bi mogli da joj prete.

"Pogledajte kakvi su, kako su moćni. Prosto, nebo iznad Srbije biće apsolutno sigurno. To znači i da za mnogo druge stvari imamo prednost u odnosu na one koji bi možda u budućnost pomislili da prete Srbiji. Mi ne pretimo nikome, samo želimo svoje granice, svoje nebo, svoju zemlju da čuvamo", rekao je Vučić.

Premijer je potvrdio, u susretu s ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, da Srbija ostaje neutralna država.

"Još jednom želim da potvrdim da mi ostajemo neutralna država, što sam već rekao i u Briselu i u Vašingtonu, i to je naša pozicija, ništa se nije promenilo", rekao je Vučić u neformalnom susretu sa Šojguom, prenosi agencija RIA Novosti.

Istovremeno, on se založio za jačanje političke, ekonomske i vojne saradnje sa Rusijom.

"Nadam se da možemo da povećamo našu saradnju - političku, ekonomsku, vojnu, da bude na veoma visokom nivou", rekao je Vučić. Srpski premijer je pozvao Šojgua da poseti Srbiju, izrazivši uverenje da će između dve zemlje i dva naroda "uvek vladati veoma dobri odnosi i najbolja saradnja".

ZAJEDNIČKE VEŽBE SVAKE GODINE?

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu zahvalio je danas premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na podršci humanitarnoj operaciji Rusije u Alepu i založio se da se letno-taktičke vežbe održavaju svake godine, objavio je Itar Tass.

Zahvaljujem na političkoj podršci Srbije našoj inicijativi za sprovođenje humanitarne operacije u Alepu, za upućivanje humanitarne pomoći u Siriju, naglasio je Šojgu.

Srbija nije komentarisala, već je pokazala spremnost da pomogne sirijskom narodu u teškom vremenu za njega, rekao je Šojgu na neformalnom susretu sa Vučićem, prenosi Itar Tass.

Šojgu je ocenio i da bi zajedničke vežbe BARS, održane u oktobru u Srbiji, trebalo da postanu godišnji događaj.

U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke letno-taktičke vežbe BARS 2016 i drago nam je da reč BARS označava bratstvo pilota Rusije i Srbije. To je dobro ime, ono mora da se učvrsti, dodao je Šojgu.

Kako prenosi agencija, Šojgu je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju u međunarodnoj vojno-tehničkom forumu "Armi 2017" i međunarodnim vojnim igrama u 2017. godini.


Ministru odbrane Srbije Zoranu Đorđeviću je upućen poziv da učestvuju u međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Moskvi u aprilu 2017. godine.

Rusija je spremna da izgradi vojnu saradnju sa Srbijom u oblasti vojnog obrazovanja, dodao je Šojgu.

Na sajtu Vlade Srbije se navodi da je Vučić obišao je jedan od poligona ruske borbene avijacije, gde je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije.

List Komersant danas piše da je cilj posete Vučića Moskvi - potpisivanje sporazuma o davanju Srbiji šest MiG-29 lovaca, pod povoljnim uslovima.

Moskva, sa svoje strane, računa na odluku Beograda da odobri diplomatski status Rusima zaposlenim u humanitarnom centru u Nišu.

Međutim, dodaje Komersant, Vučić je jasno stavio do znanja da takvu odluku ne nosi u Moskvu.

Izvor: Agencije

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tihi

21.12.2016 20:25

Ostati neutralna mozda? A opstati kao neutralna malo morgen.

ODGOVORITE
Name

Osvit

21.12.2016 21:16

Rusija prodala 20 odremontovanih migova29 Mianmaru za 400milioma dolara,a premijer kaze da ce remont ovih sest kostati od 180 do 230 miliona dolara pa ispade da to bas nije povoljno.Izgleda da je premijer los trgovac ili Rusi neke druge smatraju vecim prijateljima od Srba ili je nedaj boze nesto trece u pitanju.

ODGOVORITE
Name

Kiki

21.12.2016 22:17

Nebo je uvjek sigurno, al sta je sa ovim na zemlji???

ODGOVORITE
Name

Sprt Bili

22.12.2016 11:24

Posto Vučić zna sve i u sve se razumije,logicno bi bilo da on provoza MiGove i ocijeni valjaju li ili ne.

ODGOVORITE
Name

Ma da

22.12.2016 11:47

Kao 1999te.

ODGOVORITE
Name

Mario

24.12.2016 12:35

Jel ovo taj novi avion na slici kad novi ovako izgleda kakvi su im onda polovni ovo je neka ruska škljopocija. trebali si barem jedan novi dovesti da se vučić slika pa nek ga vrate u rusiju e braćo srbi svi idu prema zapadu jedino vi idete prema istoku.

ODGOVORITE