Вучић: Небо изнад Србије биће сигурно

Премијер Александар Вучић изразио је данас у Москви задовољство набавком шест авиона Миг-29 из Русије и оценио да ће небо изнад Србије бити "апсолутно сигурно".

Србија 21.12.2016 | 20:50
Вучић: Небо изнад Србије биће сигурно
Вучић је током обиласка полигона руске борбене авијације рекао да ће с новим авионима Србија имати предност у односу на оне који би могли да јој прете.

"Погледајте какви су, како су моћни. Просто, небо изнад Србије биће апсолутно сигурно. То значи и да за много друге ствари имамо предност у односу на оне који би можда у будућност помислили да прете Србији. Ми не претимо никоме, само желимо своје границе, своје небо, своју земљу да чувамо", рекао је Вучић.

Премијер је потврдио, у сусрету с руским министром одбране Сергејом Шојгуом, да Србија остаје неутрална држава.

"Још једном желим да потврдим да ми остајемо неутрална држава, што сам већ рекао и у Бриселу и у Вашингтону, и то је наша позиција, ништа се није променило", рекао је Вучић у неформалном сусрету са Шојгуом, преноси агенција РИА Новости.

Истовремено, он се заложио за јачање политичке, економске и војне сарадње са Русијом.

"Надам се да можемо да повећамо нашу сарадњу - политичку, економску, војну, да буде на веома високом нивоу", рекао је Вучић. Српски премијер је позвао Шојгуа да посети Србију, изразивши уверење да ће између две земље и два народа "увек владати веома добри односи и најбоља сарадња".

ЗАЈЕДНИЧКЕ ВЕЖБЕ СВАКЕ ГОДИНЕ?

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу захвалио је данас премијеру Србије Александру Вучићу на подршци хуманитарној операцији Русије у Алепу и заложио се да се летно-тактичке вежбе одржавају сваке године, објавио је Итар Тасс.

Захваљујем на политичкој подршци Србије нашој иницијативи за спровођење хуманитарне операције у Алепу, за упућивање хуманитарне помоћи у Сирију, нагласио је Шојгу.

Србија није коментарисала, већ је показала спремност да помогне сиријском народу у тешком времену за њега, рекао је Шојгу на неформалном сусрету са Вучићем, преноси Итар Тасс.

Шојгу је оценио и да би заједничке вежбе БАРС, одржане у октобру у Србији, требало да постану годишњи догађај.

У октобру су у Србији успешно изведене заједничке летно-тактичке вежбе БАРС 2016 и драго нам је да реч БАРС означава братство пилота Русије и Србије. То је добро име, оно мора да се учврсти, додао је Шојгу.

Како преноси агенција, Шојгу је позвао представнике Србије да учествују у међународној војно-техничком форуму "Арми 2017" и међународним војним играма у 2017. години.


Министру одбране Србије Зорану Ђорђевићу је упућен позив да учествују у међународној конференцији о безбедности у Москви у априлу 2017. године.

Русија је спремна да изгради војну сарадњу са Србијом у области војног образовања, додао је Шојгу.

На сајту Владе Србије се наводи да је Вучић обишао је један од полигона руске борбене авијације, где је присуствовао презентацији авиона и војне опреме Руске Федерације.

Лист Комерсант данас пише да је циљ посете Вучића Москви - потписивање споразума о давању Србији шест МиГ-29 ловаца, под повољним условима.

Москва, са своје стране, рачуна на одлуку Београда да одобри дипломатски статус Русима запосленим у хуманитарном центру у Нишу.

Међутим, додаје Комерсант, Вучић је јасно ставио до знања да такву одлуку не носи у Москву.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тихи

21.12.2016 20:25

Остати неутрална мозда? А опстати као неутрална мало морген.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

21.12.2016 21:16

Русија продала 20 одремонтованих мигова29 Мианмару за 400милиома долара,а премијер казе да це ремонт ових сест костати од 180 до 230 милиона долара па испаде да то бас није повољно.Изгледа да је премијер лос трговац или Руси неке друге сматрају вецим пријатељима од Срба или је недај бозе несто треце у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

21.12.2016 22:17

Небо је увјек сигурно, ал ста је са овим на земљи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спрт Били

22.12.2016 11:24

Посто Вучић зна све и у све се разумије,логицно би било да он провоза МиГове и оцијени ваљају ли или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма да

22.12.2016 11:47

Као 1999те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марио

24.12.2016 12:35

Јел ово тај нови авион на слици кад нови овако изгледа какви су им онда половни ово је нека руска шкљопоција. требали си барем један нови довести да се вучић слика па нек га врате у русију е браћо срби сви иду према западу једино ви идете према истоку.

ОДГОВОРИТЕ