Hrana naših staramajki

Uoči Nikoljdana, osoblje lozničkog "Plavog restorana", koji se nalazi na Lagatoru, nekadašnjem imanju Vuka Stefanovića Karadžića, otvorilo je vrata svojih kuhinja domaćicama iz Jadra i okoline, ali i susedne i bratske Republike Srpske, koje su željele da nauče više o spremanju posne hrane po receptima naših staramajki.

Srbija 20.12.2016 | 16:35
Hrana naših staramajki
Ekipe ovdašnjih kuvara, nutricionista, uz priče duhovnika Srpske pravoslavne crkve, ženama ovog dela Srbije i Republike Srpske pokazivale su i namirnice od kojih se spremaju drevna jela, prilozi za njih, poslastice...

"Često se kaže da nikad sarma nije lepa kao za slavu i pečenica za Božić, jer se zna sa koliko se ljubavi spremaju ta jela, a mi ih tako spremamo tokom čitave godine, onako kako su to naše staramajke činile, bez obzira na to da li je svetac ili ne, za svoju čeljad i ukućane", priča Rade Timotić, upravnik "Plavog restorana".

"Pokazali smo da i sa naizgled skromnim namirnicama jelo može da se napravi tako da oni koji jedu `poližu i prste`. Već kad su namirnice u izobilju, onda se nude takve mogućnosti koju našu, srpsku kuhinju, čine najbogatijom na planeti."

"Plavi restoran u svom sastavu ima vodenicu u kojoj se, na najfinijoj frenkvenciji na kojima melju stari kamenovi, melje kukuruz i to onaj posebne vrste kao što je beli osmak, heljda, raž i ostala žita koja spadaju u red najzdravijih namirnica. Ovde, kako su pokazali, skoro nema jela koje je zavisnik friteza. Razne peke, kotlići i oranije mesta su iz kojih se šire najlepši mirisi po Lagatoru."




"Posebno zadovoljstvo je hrana iz vojne kujne, koju smo sredili da je i mobilna, gde osim čuvemog vojničkog pasulja, posnog ali i mrsnog, spremamo jela kojima su prehranjivane naše slavne vojske u našog bogatoj prošlosti vojevanja za slobodu otadžbine", kaže Rade Timotić iza koga je četiri decenije rada u vojnom ugostiteljstvu u Srbiji.

Povodom Nikoljdana, "Plavi restoran" je podelio besplatno više od po 500 porcija prebranca, riblje čorbe, posne sarme pravljene na više načina i raznih slatkih đakonija ovdašnjim gostima. Sledeća "pokazna vežba" za domaćice biće uoči Jovandana, kada će ponovo da otvore vrata svojih kuhinja i na licu mesta pokažu kako se sprema i ukusna i zdrava hrana.

"Vrlo je važno da se hrana sprema sa ljubavlju, jer je tada najukusnija, što pored ostalog pokazuje da je duhovno iznad materijalnog, a povezano čine melem i duši i telu", kaže protođakon dr Ljubomir Ranković, autor knjige "Krsna slava", svojevrsnog zbornika o slavama, ali i o svetkovanju najvećih srpskih praznika Božića i Vaskrsa."

Vraćajući se tradicionalnom spremanju hrane, posvećujemo veću pažnju i svojim bližnjima i sebi, a tako čuvamo uspomene na naše divne pretke koji su bili okosnica naših ognjišta.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar