Храна наших старамајки

Уочи Никољдана, особље лозничког "Плавог ресторана", који се налази на Лагатору, некадашњем имању Вука Стефановића Караџића, отворило је врата својих кухиња домаћицама из Јадра и околине, али и суседне и братске Републике Српске, које су жељеле да науче више о спремању посне хране по рецептима наших старамајки.

Србија 20.12.2016 | 16:35
Храна наших старамајки
Екипе овдашњих кувара, нутрициониста, уз приче духовника Српске православне цркве, женама овог дела Србије и Републике Српске показивале су и намирнице од којих се спремају древна јела, прилози за њих, посластице...

"Често се каже да никад сарма није лепа као за славу и печеница за Божић, јер се зна са колико се љубави спремају та јела, а ми их тако спремамо током читаве године, онако како су то наше старамајке чиниле, без обзира на то да ли је светац или не, за своју чељад и укућане", прича Раде Тимотић, управник "Плавог ресторана".

"Показали смо да и са наизглед скромним намирницама јело може да се направи тако да они који једу `полижу и прсте`. Већ кад су намирнице у изобиљу, онда се нуде такве могућности коју нашу, српску кухињу, чине најбогатијом на планети."

"Плави ресторан у свом саставу има воденицу у којој се, на најфинијој френквенцији на којима мељу стари каменови, меље кукуруз и то онај посебне врсте као што је бели осмак, хељда, раж и остала жита која спадају у ред најздравијих намирница. Овде, како су показали, скоро нема јела које је зависник фритеза. Разне пеке, котлићи и ораније места су из којих се шире најлепши мириси по Лагатору."




"Посебно задовољство је храна из војне кујне, коју смо средили да је и мобилна, где осим чувемог војничког пасуља, посног али и мрсног, спремамо јела којима су прехрањиване наше славне војске у нашог богатој прошлости војевања за слободу отаџбине", каже Раде Тимотић иза кога је четири деценије рада у војном угоститељству у Србији.

Поводом Никољдана, "Плави ресторан" је поделио бесплатно више од по 500 порција пребранца, рибље чорбе, посне сарме прављене на више начина и разних слатких ђаконија овдашњим гостима. Следећа "показна вежба" за домаћице биће уочи Јовандана, када ће поново да отворе врата својих кухиња и на лицу места покажу како се спрема и укусна и здрава храна.

"Врло је важно да се храна спрема са љубављу, јер је тада најукуснија, што поред осталог показује да је духовно изнад материјалног, а повезано чине мелем и души и телу", каже протођакон др Љубомир Ранковић, аутор књиге "Крсна слава", својеврсног зборника о славама, али и о светковању највећих српских празника Божића и Васкрса."

Враћајући се традиционалном спремању хране, посвећујемо већу пажњу и својим ближњима и себи, а тако чувамо успомене на наше дивне претке који су били окосница наших огњишта.

БН телевизија (В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар