Savjet bezbjednosti UN postigao dogovor

Članice Savjeta bezbjednosti UN postigle su dogovor o nacrtu rezolucije o posmatračima u Alepu, nakon što je Francuska uzela u obzir primjedbe Rusije, a glasanje bi trebalo da bude održano danas, javljaju agencije.

Svijet 19.12.2016 | 07:26
Savjet bezbjednosti UN postigao dogovor
"Očekujemo da će danas glasanje o tom tekstu biti jednoglasno", izjavila je ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer, naveo je AFP.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je da misli da imaju dobar tekst.

"Dogovorili smo se da glasanje bude ujutro (po američkom vremenu)", izjavio je Čurkin poslije tri sata pregovora o kompromisnom rešenju za nacrt rezolucije, preneo je Rojters.

Prethodno je Francuska podnela nacrt rezolucije u kome se generalni sekretar UN Ban Ki-mun poziva da odmah rasporedi posmatrače koji bi pratili evakuaciju civila iz opkoljenih dijelova Alepa i da li se poštuje međunarodno pravo.

Rusija je, međdutim, najavila da će staviti veto na taj nacrt ukoliko ne bude izmenjen i podnijela svoj nacrt, prema kome bi za slanje posmatrača UN u taj grad bilo potrebno odobrenje sirijske vlade.

Čurkin je dolazeći na zatvorenu sjednicu UN rekao da bi slanje posmatrača da "lutaju po ruševinama Alepa" bilo poziv na katastrofu.

U ruskom nacrtu su bili isključeni bilo kakvi posmatrači UN tokom evakuacije civila iz Alepa.

Nacrtom rezolucije koji su predložili Rusi, generalni sekretar UN se poziva da osigura bezbjednost i druge aranžmane u "koordinaciji sa zainteresovanim stranama", uključujući sirijsku vladu koja sada kontroliše istočni dio Alepada bi se osoblju UN omogućilo da "prati uslove u kojima se nalaze civili koji ostanu u Alepu u svejtlu međunarodnog humanitarnog zakona".

Diplomatski izvori su tokom sjednice AP-u rekli da članice Saveta bezbjednosti razgovaraju da li je moguće spojiti ova dva teksta i poslije tročasovnih pregovora taj dogovor je postignut.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar