Савјет безбједности УН постигао договор

Чланице Савјета безбједности УН постигле су договор о нацрту резолуције о посматрачима у Алепу, након што је Француска узела у обзир примједбе Русије, а гласање би требало да буде одржано данас, јављају агенције.

Свијет 19.12.2016 | 07:26
Савјет безбједности УН постигао договор
"Очекујемо да ће данас гласање о том тексту бити једногласно", изјавила је амбасадорка САД при УН Саманта Пауер, навео је АФП.

Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин рекао је да мисли да имају добар текст.

"Договорили смо се да гласање буде ујутро (по америчком времену)", изјавио је Чуркин послије три сата преговора о компромисном решењу за нацрт резолуције, пренео је Ројтерс.

Претходно је Француска поднела нацрт резолуције у коме се генерални секретар УН Бан Ки-мун позива да одмах распореди посматраче који би пратили евакуацију цивила из опкољених дијелова Алепа и да ли се поштује међународно право.

Русија је, међдутим, најавила да ће ставити вето на тај нацрт уколико не буде измењен и поднијела свој нацрт, према коме би за слање посматрача УН у тај град било потребно одобрење сиријске владе.

Чуркин је долазећи на затворену сједницу УН рекао да би слање посматрача да "лутају по рушевинама Алепа" било позив на катастрофу.

У руском нацрту су били искључени било какви посматрачи УН током евакуације цивила из Алепа.

Нацртом резолуције који су предложили Руси, генерални секретар УН се позива да осигура безбједност и друге аранжмане у "координацији са заинтересованим странама", укључујући сиријску владу која сада контролише источни дио Алепада би се особљу УН омогућило да "прати услове у којима се налазе цивили који остану у Алепу у свејтлу међународног хуманитарног закона".

Дипломатски извори су током сједнице АП-у рекли да чланице Савета безбједности разговарају да ли је могуће спојити ова два текста и послије трочасовних преговора тај договор је постигнут.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар